«Forsvaret mest ustabilt» – Kolstad

«Forsvaret mest ustabilt»

Kolstad-prestasjonene så langt denne sesongen har svingt heftig. Keeper Lars Eggen Rismark er enig med de som peker på at forsvarsspillet er det som har vært lengst unna ønsket nivå.

Foran forrige sesong hadde klubben en uttalt ambisjon om å være landets beste forsvarslag. Det er vi slett ikke, har Lars heller ingen problemer med å medgi.

– Vi følger ikke oppskriften på det stabilt gode forsvarsspillet. Blant annet taper vi for mange dueller, sier han som står bakerst i laget og som derfor har god oversikt over de seks foran seg. 

Om vi fortsatt ser på ambisjonen om «best i forsvar».
Sammenlignet med de tre øverste på tabellen så langt i sesongen, så har Elverum 28 baklengs i snitt, Runar 27 og onsdagens motstander, Drammen, 26. Vi har i gjennomsnitt sluppet inn 29 per kamp – tre flere enn etter like mange kamper forrige sesong. Forskjellene virker kanskje ikke så store, men blir fort avgjørende i tette kamper. Og avgjørende er da også gjerne målvaktprestasjonene.

Keeperne i håndball skal ifølge en gammel påstand være halve laget. 
At målvakters prestasjoner kan endre kampbildet i avgjørende grad, er det mange eksempler på – også for oss Også denne sesongen; som for eksempel mot Elverum (selv om det ble knepent tap) og mot Fjellhammer: «Hvor kampen var svært jevn før vi fikk gjort tre redninger og vi fosset ifra», minner Lars oss om.

Målvakt og forsvar er to sider av samme sak. 
Og som Lars i et tidligere intervju påpekte at når ting funker og målvakten redder baller, så er det et uttrykk for en trygghet mellom de seks «rundt ringen» og ballstopperen bakerst. Men når det i stedet er en usikker atmosfære, baller havner i mål, duellseire og skuddblokkeringer ikke fungerer, da er målvakten en ensom aktør.

Så langt denne sesongen har våre målvakter – Lars og Simen Westby Johansen – sørget for at vi i syv av kampene har hatt en redningsprosent på 35 og mer. I to av de tre siste, var prosenten langt mindre hyggelig; 23 (mot Sandefjord) og 28 (mot Haslum). Hvorfor, Lars?

– Sandefjord-kampen var spesiell for mitt vedkommende. 
På styrketreningen to dager før kampen, fikk jeg en låsing i ryggen som gjorde at jeg ble stiv. Dette er en situasjon som er kommet fra tid til annen i nesten hele karrieren og som vanligvis sitter i ei ukes tid. Jeg sa at jeg likevel kunne forsøke meg mot Sandefjord. Med ryggen gikk det ganske bra, selv om jeg ikke sto en god kamp. Simen kom inn og var avgjørende god – som han også var mot Bergen i kampen etter.

– Å ha et godt målvakt-team er ikke å forakte…

– Absolutt ikke. Det gir en trygghet, både for oss målvakter og for laget, at vi kan sammen redde en god del skudd i hver eneste kamp.

– Hvis du skal evaluere din egen innsats så langt i sesongen, hvordan vil den se ut?

– Mine prestasjoner har nok svingt mer enn vanlig, men igjen, det er gjerne en konsekvens av samarbeidet keeper – forsvar. Ambisjonsnivået vårt er at vi målvakter til sammen skal kunne prestere 14 redninger og mer – i hver eneste kamp. Da har vi gitt oss gode muligheter til seier – dersom vi i andre enden av banen har en godkjent uttelling. (I bare fire av de 11 seriekampene så langt har vår målvaktduo ikke nådd ambisjonsnivået med 14 redninger.)

Vi skulle bli Norges beste forsvarslag – 
ennå ikke der – og denne sesongen er uttalt ambisjon en plass blant de fire-fem beste; så langt på plass syv. Har du troen på at vi skal nå årets mål, Lars?

– Det har jeg. Så langt har marginene gått imot oss – mot Nærbø og Halden. Med en poeng-god desember er topp fire-frem veldig mulig.

Kanskje som en del av forklaringen på at kolstadspillet har variert så mye, spesielt den siste måneden, er nyheten om storsatsningen med Sander Sagosen med flere til Kolstad. Lars legger ikke skjul på at det kan ha hatt en innvirkning:

– Denne perioden sett under ett 

er det absolutt mulig at det kan ha hatt en negativ innvirkning på våre prestasjoner. Det har vært mye prat, mye «støy», rundt og med oss, noe som har tatt litt fokus og energi fra det vi egentlig skal gjøre her og nå. Men dette er jo også en del av toppidretten og noe som vi må forholde oss til, klare å håndtere. Vi har snakket ut om dette, både i plenum og mann og mann imellom. Jeg føler vi nå har mindre fokus på det som kommer. Det er denne sesongen som nå gjelder.

Vi har møtt Drammen til 11 kamper i eliteserien. 
Syv av dem har vi vunnet – fem på hjemmebane. Altså har vi vunnet bare to i Drammenshallen. Til gjengjeld er de de to siste. Det er noe som heter «alle gode ting er tre» – er det ikke…

TEKST og FOTO:
Tore Sæther /Kolstad Håndball