Fra gårdslandskap til drabantby – Kolstad

Fra gårdslandskap til drabantby

«Å, er det der du bor». Det er navnet på ei ny bok som er utgitt av Saupstad frivillighetssentral ved Røde Kors, en kjærlighetserklæring over 170 sider til bydelen i Trondheim sør som teller både Saupstad, Kolstad og Huseby. 

«Vår egen» Sander Rønning har fått et eget kapittel i ei ny bok om bydelen på sørsiden av Trondheim

Gjennom fortellinger, dikt og intervjuer får vi smakebiter av bydelen. Her forteller folk som har vokst opp på området helt tilbake til 1940-tallet og frem til i dag om miljøet; om hvordan de har opplevd og opplever å bo her. I baksideteksten kan bokas redaktør, Karina Lein, selv beboer i bydelen – også «avsløre» at Are Risto Øyasæter forteller om tankene arkitekten som formet bydelen 

hadde og stoltheten hans over det han skapte. Hvem arkitekten var? Ares far, Jarle Øyasæter.

Idretten har alltid hatt en sentral posisjon i oppvekstmiljøet i bydelen – ikke minst fotballen og etter hvert håndballen. Her har kjentfolk som Harald Martin Brattbakk, Odd Inge Olsen og Steinar Lein slitt ut sine fotballsko i størrelse på 30-tallet. Med trener- og Kolstad-legenden Arne Lein (pappa til Steinar og Karina) vant Kolstad sin klasse i Norway Cup, og på det laget fant vi også tvillingene Olav og Arne Sødal, men de vokste opp til å bli mer kjente – og gode – med håndballen. Så skal jeg heller ikke glemme at boken har et kapittel om Kolstads Maradona…

Sølvi Mathisen i Røde Kors med to av sidene i Sander-kapittelet.

Tilbake til håndballen, som i dag er bydelens sportslige flaggskip. Eliteserielag i uavbrutte sesonger siden 2015, og på laget de siste sesongene, Sander Rønning. 20-åringen er første ekte Kolstad-gutt i eliteserien. I boka har han fått et eget kapittel hvor han forteller om oppveksten i bydelen. Nå skal det innrømmes at han ikke er vokst opp i tjukkeste Kolstad/Saupstad-land, men jeg har tilbragt størstedelen av livet sitt der, forteller Sander.

Saupstad/Kolstad ble for øvrig sammen to andre nominert til en nasjonal pris som «Attraktiv by 2021», vant ikke, men bare det å bli nominert sier mye.

«Å, er det der du bor» inneholder mange fine bilder, og ikke minst Hege Wedøs illustrasjoner begeistret meg. 

Boka om bydelen på sørsia av Trondheim kan kjøpes ved å ta kontakt med Sølvi Mathisen hos Røde Kors, på telefon 452 03 240. Den koster 200 kroner – og er verdt det, definitivt også for folk som ikke er oppvokst i eller bosatt i bydelen.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther (oppvokst i Trondheim øst)