Landslagsduo blir kolstadspillere – Kolstad

Landslagsduo blir kolstadspillere

«Et unikt prosjekt». «En enestående mulighet». Det er uttrykk som Gøran Søgard Johannessen og Vetle Eck Aga bruker når det nå er klart at de to landslagsspillerne blir Kolstad-spillere.

Også Gøran Søgard Johannessen (t.v.) og Vetle Eck Aga blir en del av Kolstads satsning mot europatoppen.

Og trener Stian Gomo, han forklarer nysigneringene slik:

– Når det gjelder Gøran handler det om en verdensklassespiller, en spiller som både er duellsterk og en god skytter i tillegg til at han også er en utmerket forsvarsspiller, både som 3’er og 2’er. Gøran har vært på blokka vår helt siden vi satte i gang denne satsingen, men det er først de siste par månedene vi har intensivert arbeidet med å få Gøran til Trondheim. Det var mange klubber som var ute etter ham, og vi er veldig godt fornøyde med at vi gikk av med seieren i den «kampen».

Gøran i Flensburg-aksjon. (FOTO: INGRID ANDERSON-JENSEN)

– For Vetles del handler det først og fremst om jobben som forsvarsspiller, en spiller vi ønsket oss først og fremst for hans kvalitet i 3’er-posisjon. I motsetning til Gøran som er godt kjent for alle håndballinteresserte, har nok Vetle gått litt under radaren for mange, for å si det sånn, som forsvarsspiller i den svenske ligaen. Men han er en spiller som har skaffet seg mye erfaring også med spill i europacupene. Dessuten er han en fyr med gode lederegenskaper. Flere av våre spillere kjenner ham fra før og gir ham gode skussmål, sier Stian og forteller at han faktisk har vært i kontakt med Vetle i flere år med tanke på en overgang til Kolstad. Men både bodøspilleren og Sävehof-spilleren var ikke klar for Kolstad ved tidligere kontakt. Nå derimot var både tid og prosjektet riktig – både for Vetle og Kolstad.

De to nye Kolstad-spillerne har god internasjonal erfaring også for Norge. Gøran mest med sine 84 landskamper og 192 scoringer. Vetle er fersk i «stall Berge», så langt med bare fem kamper og to scoringer. Til gjengjeld har forsvarskjempen dobbelt så mange (72) landskamper på yngreslandslag som det Gøran har (36).

Vetle skal spille EM senere i måneden, mens Gørans lyskeproblemer dessverre satte ham utenfor. To dager før juleaften ble han operert i begge lyskene av en spesialist i Berlin. Foreløpig handler det bare om å gå uten å ha smerte. 

– Det gjør jeg nå. Forleden gikk jeg faktisk 15 kilometer uten å kjenne smerte, verken underveis eller etterpå. Jeg håper at jeg er i gang igjen i kamp om mellom seks til åtte uker.

Vetle kommer til Kolstad først og fremst som forsvarssjef. Her i aksjon for sin nåværende klubb, IK Sävehof.

– Trener Stian, nå kommer det til Kolstad i løpet av de to neste sesongene åtte spillere som opptrer daglig på den internasjonale håndballscenen. Hva med de spillerne vi allerede har?

– Vi ønsker å bygge tropp med både spillerne vi har og de som kommer. For i første omgang å være i stand til å ta opp kampen med Elverum, må vi ha minst en 18-mannstropp av meget høy kvalitet. Vi er forberedt på å miste noen, og det vil bli klart større konkurranse om plassene; sånn er det bare når ambisjonen er å spille mot de beste europeiske lagene. 

– Det er mange talentfulle unge spillere, både i dagens tropp og blant de to rekruttlagene våre (G16 og G18). Det er vel ikke minst viktig å kunne gi dem et godt tilbud?

– Ja, og vi håper at de unge ser på mulighetene for å bli og for å utvikle seg til å bli toppspillere. Se bare på noen av dagens unge – Eskil, Lyse, Sander Rønning – som har tatt steg og viser at det går an. Men for å kunne gi gode tilbud til så mange som mulig av de mange talentene vi har i Trondheim, er vi avhengig av at flere av klubbene i nærmiljøet – Charlottenlund og Melhus, først og fremst, tar opp hansken og får lyst til å arbeide sammen med oss, sier Stian Gomo.

Derfor sa de «ja»

Gøran Søgard Johannessen og Vetle Eck Aga har tegnet henholdsvis fire- og treårskontrakter. Vetle er på plass til neste sesong, Gøran til 2023-24-sesongen.

Her er en kortfakta på de to og deres begrunnelse for å si ja til Kolstad.

(FOTO: INGRID ANDERSON-JENSEN

«Da jeg var i prat med Flensburg i september om kontraktsforlengelse, kjente jeg på at det ikke var noe jeg hadde veldig lyst til. Fem sesonger får være nok. Så kom flere klubber på banen, blant annet danske og franske; men da Kolstad tok kontakt i månedsskiftet oktober/november, da ble det ganske fort klart for meg at dette vil jeg være med på. Jeg hadde fått litt informasjon om prosjektet av Sander (Sagosen), Magnus (Rød) og Magnus (Gullerud), så jeg visste noe da Kolstad kontaktet meg. Dette er jo et unikt prosjekt i norsk målestokk. Selv om den norske ligaen ikke er så god som den tyske, vil jeg komme på lag med mange veldig gode spillere. Jeg føler rett og slett at det blir stort å ha et eierskap til Kolstad-prosjektet, som foregår «hjemme», i Norge. Dersom jeg ikke hadde sagt «ja» til dette nå, hadde jeg kommet til å angre meg resten av karrieren – kanskje resten av livet…»

Gøran Søgard Johannessen (26) 
Bakspiller
Nåværende klubb: SG Flensburg Handewitt (Tyskland)
Karrierevei:
Viking (Stavanger): 2010-2016
GOG Gudme (Danmark): 2016-2018
SG Flensburg Handewitt: 2018-2023
Kolstad fra 2023/24-sesongen

«For meg er dette en enestående mulighet til å være med på et historisk stort prosjekt, i alle fall i norsk håndball. Kolstads ambisjoner står i stil med mine. Prosjektet lokket rett og slett da kontakten og samtalene med klubben ble konkret i slutten av desember. Det har vært en fin prosess, som jeg tror både jeg og klubben har følt har vært riktig. Men etter fem fantastiske år i Sverige, to mesterskap og spill i Champions League og Europa League (denne sesongen), så er det ikke fritt for at det også er vemodig å forlate Sävehof. Litt tungt er det, men denne muligheten kunne jeg ikke la gå fra meg. Alle reiser har en slutt; nå går Sverige-reisen min mot slutten.»

Vetle Eck Aga (28)
Strek/forsvarsspiller
Nåværende klubb: IK Sävehof (Sverige)
Karrierevei:
Bodø HK til 2017
IK Sävehof: 2017-2022
Kolstad fra 2022/23-sesongen

TEKST: 
Tore Sæther / Kolstad Håndball