Et eldorado for løpergutter – Kolstad
Seriekamp REMA 1000 ligaen håndball menn mellom Kolstad - Drammen. Dette er den nysignerte treneren Christian Bergers første hjemmekam for Kolstad.

Et eldorado for løpergutter


De sprintet og koste seg stort, løperguttene våre på kantene, ikke bare de forresten; de fikk følge også av resten av kolstadguttene til 40-16-seier over det som i realiteten var rekruttlaget til Tønsberg Nøtterøy.

Det var heller ikke i kveld lett å holde følge med Adrian Aalberg…

Kveldens kamp i Kolstad Arena ble akkurat så «rar» som ventet når gjestene kom med rent rekruttlag, spillere født i 2001 (én), 2002 og 2003. Det er spillere som har hatt 2. divisjon som sin arena denne sesongen, men som har måttet ta tak for elitelaget da halvparten av den opprinnelige spillerstallen benyttet seg av mulighet til å gå ut av kontrakt. 
Ikke bare er dette et mannskap nesten uten eliteserieerfaring. De kom også bare 11 spillere – to av dem målvakter – til Trondheim. Ikke rart de ble trøtte i beina og ble overløpt av et lekent Kolstad-mannskap. Jeg noterte 20 scoringer på kontra og ankomst.

Rekruttgutter som fikk godt med spilletid og som har god grunn til å være tilfredse med innsatsen – f.v.: Ruben Meder, Henrik Hestbek Nielsen og Dennis Solem.

Men a propos unge spillere. Det var ikke akkurat «gamlinger» det vi stilte med heller. I de siste to-tre minuttene av førsteomgangen med Orheim, Thome, Hald, Dahl Reitan, Meder, Lyse og Rønning hadde vi en syver med gjennomsnittsalder på 20. Og enda yngre ble det i store deler av andreomgang med Orheim, Raknes, Meder, Hald, Hestbek Nielsen, Solem og Rønning. Da var vel snittet enda litt lavere – selv med veteranen på 28 (Emil Raknes) på høyrekanten…

Med et så rart utgangspunkt og med et resultat som innebar vår største seier i eliteserien og bare andre gang vi scoret 40 mål og flere, hva tar spillerne med seg av en slik opplevelse – og hvordan forberede seg til en slik motstander? Vi spurte en veteran på 29, Adrian Aalberg.

– Jeg er heldig kan du si i den forstand at min oppgave og posisjon er ganske så lik uansett motstander. Og det er å stå stabilt i forsvar og overvinne målvakt i andre enden av banen. Forberedelsene til denne kampen foregikk på vanlig vis, selv om det var relativt lite video-material å forholde seg til. For meg var det viktig å tenke på fokus; ikke opptre nonchalant, ikke finne på noe nytt, noe tull. Da blir det gjerne bare «kål» ut av det.

Sander Rønning fikk vist frem sine kvaliteter på venstrekanten. En riktig kjappfoting og i dag med full uttelling på sine fem skudd. Noen smeller i forsvar tar han også for laget.

– Hva med når dere står der og er klare til kamp?

– Før vi gikk på banen snakket vi om at vi nå skulle opptre profesjonelt selv mot en så uvant urutinert motstander. Det gikk ikke helt bra de første minuttene, men jeg sitter igjen med inntrykk av at det stort sett ble ok. Vi viste riktig og nødvendig respekt både overfor motstanderen og publikum – selv om det i perioder kunne føles litt frustrerende å stå lenge i forsvar og tilsvarende lite i angrep, siden det ble så mange kontringer.

– Hva er det da å ta med seg av læring etter en slik kamp?

– Det er at vi skal forberede oss og opptre profesjonelt selv når vi vet at vi vinner, og helst overbevisende. Hadde vi vunnet denne kampen med bare mellom fem og ti mål, tror jeg vi hadde sittet igjen med en dårligere følelse, sa Adrian og la til:

– Så var det virkelig artig å se de unge guttene som fikk slippe til med den energien de la for dagen og gleden og jubelen etter scoringer også. Nå møtte de jo spillere på egen alder, men utfordringen er jo å spille på A-laget og i en kulisse med mye folk på tribunen. De klarte seg veldig, veldig bra.

Fem treffere på seks skudd. Elias Thome leverte en utmerket kamp og sto også sammen med pasningslegger Simen Lyse for ett av kampens vakreste smykker, en herlig flyver – og scoring.

Og det fikk Adrian medhold i fra trener Stian:

– Vi fikk gitt rekrutter sjansen, og de leverte alle fine prestasjoner.

– Hva sitter vi igjen med som læring?

– Vi har lenge jobbet med å ha fokus mest på oss selv. Det gjaldt også i dag. Viktig også at vi ikke slapp oss ned og forsøkte oss på en type sirkushåndball. Riktig fokus var viktig, og det holdt vi relativt godt, synes jeg.

Til slutt litt om de yngste ungguttene. 
Dennis Solem har vært på kampkortet fire-fem ganger tidligere, men har ikke avfyrt et eneste skudd – før i kveld. Han startet med én bom, men lot seg ikke merke med det. Satset friskt videre og banket inn fire på like mange forsøk.
Strekspiller Ruben Meder har så vidt vært i eliteserie-aksjon. Én scoring har han også notert seg, som ble plusset på med 100 prosent uttelling i dag, på sine to skudd.
Så har vi stortalentet Aksel Hald, 2003-modell. Han svingte venstreslegga hyppig og villig. Seks scoringer, og at også seks skudd endte uten scoring, det var ikke det viktigste i dag. Initiativene var det vi likte stort.
Og så målvakt Sondre Orheim. Med en leggskadet Lars Eggen Rismark på sidelinjen, ble ballstopper-jobben overlatt til Sondre og Simen Westby Johansen. 20-åringen Sondre fikk starte – og avslutte. Han spilte hele kampen. Jeg noterte 20(!) redninger. «Avtalen var egentlig målvaktbytte, men Simen mente Sondre kunne få stå hele kampen så god som han var i kveld,» fortalte trener Stian. Stort, Simen, synes jeg.
Og til slutt til «benjamin» på dagens kolstadlag, debutanten Henrik Hestbek Nielsen. 2004-modellen klinte til i begge ender av banen; scoret tre på tre skudd og pådro seg en tominutter før han hadde vært tre minutter på banen. Sånn tæl og innsats liker både medspillere, trenere, publikum – og journalister…

Aksel Hald har ei formidabel venstreslegge, som han også svinger gjerne…

PS!
Vi scoret altså 40 og det uten at eliteseriens toppscorer, Gabriel Setterblom, noterte seg for en eneste treffer (på tre skudd), og tredjemann på den samme scoringslisten, Simen Lyse, bare traff på én av tre skudd…

PS2!
Det er nå to og en halv uke til neste kamp (borte mot Fjellhammer). Fire av dagens kolstadspillere drar på landslagssamlinger; Eskil, Gabriel og Langeland til rekruttlaget, Aksel til 02-laget og Henrik til 04-landslaget. Til Håndballguttas samling skal Christian Berge og Ole Martin Viken.

FAKTA
KOLSTAD – Tønsberg Nøtterøy 40-16 (20-19)
Kolstad Arena
Tilskuere: 1252
KOLSTAD: Sondre Orheim, Simen Westby Johansen – Elias Thome 5, Aksel Hald 6, Henning Limstrand, Sander Rønning 5, Adrian Aalberg 5(1), Rasmus Thaarup Carlsen 1, Henrik Hestbek Nielsen 3, Dennis Solem 4, Gabriel Setterblom, Emil Raknes 2, Eskil Dahl Reitan 4, Simen Lyse 1, Martin Kærgaard 2, Ruben Meder 2.
Tønsberg Nøtterøys toppscorer:
Markus Tufte Vasbø 4
Utvisninger, Kolstad: 2 x 2 min. – Tønsberg Nøtterøy: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen

Sondre Orheim – ballstopper i særklasse i kveld og meget fortjent belønnet med bestemannspremie. Det synes tydeligvis også Gabriel og Elias.