Sesongens største berg og dalbane – Kolstad

Sesongens største berg og dalbane

Og da tenker jeg på første møte med Fjellhammer, 3. oktober. I Kolstad Arena svingte vi fra to minus halvveis til 11 pluss da kampen var ferdigspilt. Morgendagens returoppgjør blir forhåpentligvis ganske annerledes – fordel Kolstad…

Lars Eggen Rismark bidro sterkt til snuoperasjonen mot Fjellhammer sist vi møtte lørenskoglaget. Startet etter pause med tre 100 prosent-redninger, fra strek, kontring og nok en fra strek.

– Første kamp mot Fjellhammer var i en periode vi svingte mye i prestasjoner, i alle kamper. Mot Fjellhammer slet vi i førsteomgangen ikke minst bakover; forsvars- og keeperspillet. Det var nok den delen som også varierte mest kampen under ett, husker Lars Eggen Rismark. 

Detaljer fra pausepraten er selvsagt ikke lett å trekke frem i dag, nesten et halvår senere. Men det var ingen tvil om at det ble sagt mye riktig, trykket på riktige knapper og ingen grunn til «panikk» selv om vi lå litt bak (14-16). Lars:

– I slike situasjoner handler det alltid om å holde hodet kaldt og huske at ting snur fort i håndball. Vi gikk ut til andreomgangen med en helt annen utstråling og mye energi.

Hvem i tillegg til trenerne bidrar til gode pauseprater?

– Det kan variere. Ikke alle er like verbale som det Gabriel (Setterblom), Rasmus (Thaarup Carlsen) og jeg til en viss grad er. Så er det flere måter å bidra på. Se på Henning (Limstrand) for eksempel. Han er ikke den som sier så mye, men ingen skal ta ham i ikke å gå i bresjen og bidra med stor entusiasme og oppofrende spillestil.

Vanskelig å stoppe

Fjellhammer ligger bra an på tabellen, ni poeng og fem plasser bak oss. Laget har nesten identisk like mange minusmål som oss, men har scoret 98 færre enn det vi har gjort. Likevel forklarer Lars Fjellhammer sine sterke sider først og fremst med at:

– De har et godt innarbeidet samspill, det henger sammen rett og slett. Selv om det er godt kjent, så er det vanskelig å stoppe fordi det er krydret med gode enkeltprestasjoner. 

Da vi møtte Fjellhammer forrige gang, sto vi med tre tap og én enslig seier. Nå har vi seks strake seire som det nærmeste å se tilbake på. 

– Vi har hevet listen for våre prestasjoner og har prestert godt oftere, både offensivt og defensivt. Nå føler jeg at vi er inne på et riktig godt spor. Jeg gleder meg stort til søndagens kamp, sier keeper Lars og legger til:

– Etter en kamp er det selvsagt lett å bli opptatt av tall og statistikk; antall scoringer, skuddbom, redninger. Slike tall er så godt synlige og vanskelig å komme unna. Men det er likevel viktig å se på prestasjon og ikke så mye på statistikk.

Lars Eggen Rismark – i Kolstad-drakt til 2025 – minst…

Kontrakt til 2025

En liten måned etter hjemmekampen mot Fjellhammer ble «prosjekt Kolstad» lansert, med et par håndfuller med internasjonale toppspillere på vei til klubben. Nyheten skapte både entusiasme, men også mange spørsmål og usikkerhet hos dagens spillere. Samtale med trenere og klubbledere ble gjennomført. Rett inn på nyåret ble møter med spillerne gjenopptatt. For Lars sin del endte det med kontraktsforlengelse til utgangen av 2024/25-sesongen. Hvordan var veien dit? Var han for eksempel usikker på om han ville fortsette med landslagets førstevalg, Torbjørn Bergerud, på vei til klubben?

– Det er klart at jeg trengte å tenke gjennom hvordan min rolle ville kunne bli. Men jeg kjenner Torbjørn fra før som en real type det vil gå an å samarbeide godt med. At en klubb med ambisjoner trenger to gode målvakter er også noe jeg er kjent med fra før, ikke minst fra tiden i Danmark (i HC Midtjylland). Dessuten trigget det meg veldig å kunne delta i dette prosjektet i en klubb i byen min og som jeg bidratt i mange sesonger. Jeg var aldri i tvil om at jeg ønsket å forlenge kontrakten.

Hvordan blir de nærmeste sesongene?

– Jeg ser for meg at det kan bli mange kamper å kunne bevise nivå på, både hjemlig serie og i europacup-spill. Så skal vi ikke glemme effekten av å trene sammen med mange veldig gode spillere, på høyt nivå. Også for min utvikling er dette et godt prosjekt. Min ambisjon er å bli den beste målvakten jeg kan bli, sier 30-åringen, som også når den nye kontrakten utløper fortsatt er i god «keeper-alder»…

Annerledes hverdag

Og for å kunne oppnå dette målet, gir den nye kontrakten Lars bedre arbeidsbetingelser. Den semiprofesjonelle hverdagen kolstadspillerne nå lever med har vært heftig tett for Lars; med 60 prosent stilling i TOBB, med fullføring av mastergrad. Nå er arbeidet med mastergraden unnagjort, og stillingsandelen hos TOBB er halvert:

– Det gjør at det blir lettere å få mer kvalitet ut av hver eneste trening og også bedre tid til restitusjon.

Tilbake til den nærmeste oppgaven, Fjellhammer i Lørenskoghallen i morgen kveld (avkast klokken 18:00 – sending i direktesport.no). Selv med et godt samspilt hjemmelag, det må vel være lov å trekke frem ett av mange gode sitater servert av din morfar, Nils Arne; «pari er seier»?

– Absolutt. Det må vi våge å si. Spiller vi på vårt beste, skal vi slå Fjellhammer, sier Lars Eggen Rismark med et smil og er klar for dagens økt i Kolstad Arena.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen & Tore Sæther