«Ser gnisten i øynene på spillerne» – Kolstad
Seriekamp REMA 1000 ligaen håndball menn mellom Kolstad - Drammen. Dette er den nysignerte treneren Christian Bergers første hjemmekam for Kolstad.

«Ser gnisten i øynene på spillerne»

– Jeg ser gnisten i øynene på spillerne. Hver eneste dag. De ønsker å få til ting. Det er moro.Christian Berge har nå vært én måned som Kolstad-trener. Vi har lagt beslag på en halvtimes tid i en travel kolstaddag for å høre om inntrykk og tanker etter den første måneden i Kolstad Arena.

Det drilles angrep; Christian forklarer og peker – spillerne lytter.

Det åpnet som kjent dagen etter at han begynte, med fight mot sølvlaget Drammen. Hvor spent var han på hvordan prestasjonene ville bli mot Team Kjelling?

– Egentlig ikke veldig spent. Jeg hadde fulgt med og synes Kolstad hadde vært bra over tid. Det var ingen grunn til at det skulle bli prestert dårligere mot Drammen. Jeg var veldig trygg på det, egentlig. I kampen synes jeg spillerne utstrålte trygghet også da vi kom bak og hentet det inn. 

Christian kom slett ikke til Kolstad og Trondheim med blanke ark. Han har i mange år hatt god kontakt med Stian Gomo og har også vært «skyggetrener» i Kolstad Arena, som i andre elitelag, men det blir selvsagt en helt annen sak å være trener dag ut og dag inn for de samme spillerne.

Kampdebuten som trener i Kolstad – mot Drammen – endte som kjent godt…

– Jeg synes det er fantastisk moro daglig å få lov til å være med på å påvirke spillerne og laget. Det gir en helt annen kontinuitet i arbeidet enn åfungere som en slags «skyggetrener» ute i lag for å kunne gjøre seg klar for jobben i et mesterskap. I Kolstad får jeg som trener en helt annen mulighet til å bli kjent med både håndballspillerne og menneskene, bli kjent med teamet. Alt dette synes jeg er veldig moro.

Selv om han har vært innom kolstadtreninger også i rollen som landslagstrener; nå som kolstadtrener i en måned, hva har overrasket ham mest?

– Jeg er ærlig talt ikke spesielt overrasket over noe, hverken når det gjelder klubben eller spillerne. Jeg hadde inntrykk av at det drives bra i Kolstad, og det inntrykket er ikke endret den siste måneden. Og spillerne, de er proffe. Jeg liker det jeg ser. Absolutt. Vi i teamet er i ferd med å finne rollene våre. Jeg synes også det frem til nå har fungert fint.

Christian hadde som sikkert mange husker flere sesonger som klubbtrener etter at han forlot Flensburg etter mange store sesonger i den tyske storklubben – først til Aarhus og så til Elverum. Er de første erfaringene lik det han opplevde i Elverum?

– Ja, det er helt klart mye likt – klubb som er i utvikling – selv om da jeg kom til Elverum i 2008 var ikke klubben i nærheten av det den er i dag. Jeg kom fra en profesjonell verden til det som da var en amatørverden. Norsk håndball har tatt enorme steg siden jeg kom hjem fra Danmark i 2008. Det er det ingen tvil om. 

Christian førte Elverum til tre seriesølv og i 2013, klubbens første seriegull.

Ingen tvil om at «storsjefen» Jostein (Sivertsen) var godt fornøyd med utfallet av Christians debut på Kolstad-benken…

Før neste sesong kommer fem topp spillere fra klubber i Tyskland, Sverige, Danmark og Polen – tre nordmenn og to islendinger. Hvordan ser Christian på oppgaven som venter med å smelte sammen nesten et helt nytt lag med dagens kolstadspillere?

– Ser ikke på det som noen kjempestor utfordring. Det er en oppgave som vi alle sammen gleder oss til. Det handler om å få de spillerne som til enhver tid er i klubben til å prestere best mulig sammen. Og de spillerne som kommer til Kolstad, de kommer hit med ønske om å prestere best mulig. Det er jo det de jobber for, og når de lykkes, trives de. Vi må legge forholdene til rette slik at alle spillerne som er her i Kolstad lykkes med det.

– Noen av dagens spillere har innrømmet at den nye satsingen med mange topp spillere på vei hit har vært en belastning på hodet, se for seg hvordan kommende sesonger vil bli – har gjort dem usikre…

– Den prosessen er vi ferdig med. Den er veldig godt gjennomjobbet. Den er de ferdige med.

Prestasjonsfokus fremfor resultatfokus, det er noe stadig flere jobber etter. Men det er ikke en selvfølge at gode prestasjoner gir gode resultater. Egil «Drillo» Olsen har ved noen anledninger påpekt at flaks og uflaks er to undervurderte moment selv i toppidretten…

– Jeg har en veldig klar tanke på akkurat det der. Jo hardere vi jobber, jo mer flaks har vi. Da får du gjerne flere marginer på din side. Mange marginer går an å styre gjennom hardt arbeid, og da handler det ikke bare det som foregår på treningsfeltet, men også forberedelser, restitusjon, hvile og evalueringer. Fokus på prestasjonen som skal gjøres må være til stede i alt du gjør.

Seriekamp REMA 1000 ligaen håndball menn mellom Kolstad – Drammen. Dette er den nysignerte treneren Christian Bergers første hjemmekam for Kolstad.

– Hvilke spillere har overrasket deg mest positivt i løpet av denne første måneden i Kolstad?

– Jeg synes nivået er bra på samtlige spillere, og så spiller de godt som et lag – de skaper situasjoner sammen, og det er stabilt bra. Jeg har nok en litt annen inngang i spillet jeg ønsker meg enn det man er vant til her. Så utfordringen er å ikke legge på for mye nytt for hurtig. De presterer jo allerede bra. Vi har en tanke om å gå sakte frem. 

– Så har det stått frem spillere i hver kamp, det er verdifullt. Og så ser jeg at det betyr mye for dem, og det liker jeg. Gnisten i øyet, sier Christian med trykk og som avslører at dette nok betyr mye også for ham.

– Hvem blir den neste Kolstad-spilleren som får sjansen hos Håndballgutta?

– Å, det er umulig å si. Jeg mener det er flere som har potensial. Det er allerede flere som har vært innom rekruttlandslaget. Det handler om hver dag jobbe godt nok, har ferdighetene og er nysgjerrig, da vil muligheten dukke opp for flere.

– Det ble kommentert ved enkelte anledninger at landslagstrener Berge ikke hadde noe spesielt til overs for syv mot seks-spill. Hva sier klubbtrener Berge om dette taktiske grepet?

– Å satse på syv mot seks i et landslag, er veldig vanskelig rett og slett fordi du ikke har tid nok, og for oss så var situasjonen også den at ikke veldig mange av spillerne hadde syv mot seks-spill i klubbene sine. Men i en klubb hvor de samme spillerne trener sammen hver dag, der er det mye enklere. Jeg er slett ikke prinsipiell motstander av syv mot seks, sier Christian Berge. 

På søndag får Kolstad møte et lag som er svært dyktig på taktiske endringer både offensivt og defensivt. Ser heller ikke bort fra at det kan komme noe syv mot seks-spill fra Nærbø – kanskje også fra Kolstad…?

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen og Tore Sæther