Kaptein Håkon går fra borde – Kolstad

Kaptein Håkon går fra borde

Håkon Følstad er den eneste av Kolstad-spillerne som har vært med fra opprykket i 2015 og gjennom alle hittil syv sesonger i eliteserien. Nå setter han karrierestopp. Lørdag spiller lagkaptein Håkon sin siste eliteseriekamp. 

– Det har vært en lang prosess før jeg kom frem til beslutningen om å legge opp. Det har ligget og kvernet helt til jeg skjønte hvilken vei det bar, men en god stund ikke ville si det overfor meg selv. Beslutningen var vanskelig, så klart. Håndballen har vært en viktig del av livet mitt helt siden jeg var 15-16 år, sier 30-åringen.

Veien til endelig beslutning om å avslutte karrieren har også gått gjennom lange samtaler med samboer og kjæresten Cassandra.

– Vi har snakket mye håndball sammen, også med dette temaet, naturligvis. Det angår jo oss begge. Og, dersom jeg ikke hadde hatt henne som den klippen hun er her på hjemmebanen, så hadde det ikke vært mulig for meg å spille på elitenivå. Nå ser jeg etter hvert frem til å kunne bruke mer tid sammen med Cassandra og guttene våre, men jeg er også spent på hvordan en ny hverdag vil bli.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 2.jpeg
2014 – NYKOMMER I KOLSTAD-DRAKT

Håkon har dager som ikke er spesielt innholdsløse eller kjedelige, kan man si. Med to små karer i hjemmet, Milian på seks år og August knapt to, med en heltidsjobb som forretningsutvikler og med prosjektarbeid i Nordea Bank og på toppen av det hele semiprofesjonell elitehåndballsatsning med Kolstad, er de fleste av de våkne timene i døgnet fylt.

LAGSPILLER MED STOR L
«Håkon er ekstremt lojal i forhold til laget; setter alltid laget foran seg selv. Han har stor empati overfor alle, uansett rolle, posisjon eller alder. Alle kan gå til Håkon, han behandler alle fint. Han er voksen, moden, reflektert. Håkon har tilført Kolstad mye også i sin rolle som kaptein. Han er en lagspiller med stor L. » (Stian Gomo, trener)

– Toppidretten er veldig egoistisk av natur. For mitt vedkommende har de tre andre i familien hele tiden måttet tilpasse seg mitt program. 

– Jeg gikk ikke inn i sesongen med tanker om at dette skulle bli min siste sesong. Men det var mange faktorer som likefullt opptok tankene; praktiske ting som hvordan vi skulle få ting til å gå sammen hjemme, hundreprosent-stilling på jobben og den økende satsningen vi allerede har gjort i Kolstad. Skulle jeg fortsette? Tanken kom sigende. Jeg snakket også mye med Roar (Fikse Forbord) og Thor Magnus (Five) hvordan de hadde opplevd det før de tok beslutningen om å gi seg: «Våkner du en morra og det er slutt»? Nei, det er selvsagt ikke slik.

FINTEREN

Men Håkon lot tankene svirre. Beslutning om karrierestopp ble satt i bero. Håndballen gir fortsatt mye, er forb….. moro.

– Så må håndballsatsningen veies opp mot hva det «koster» av tøffe prioriteringer og også forsakelser. Jeg har for eksempel ikke kunne vært med på særlig mye annet utenom jobb og håndball. Heldigvis har jeg gode venner som selv om de har kjent situasjonen min, så har de likefullt tatt kontakt og spurt om jeg ville være med på ting. Svaret visste de; det ble som oftest et «kan ikke», sier Håkon og legger til:

– Da spørsmålet om alle forsakelsene er verdt videre satsning, da kom tankeprosessen om karrierestopp opp til overflaten. 

Håkon bestemte seg. Dette kom til å bli hans siste sesong som eliteseriespiller. Han hadde avtalt et møte med daglig leder Jostein (Sivertsen). Karrierestopp var ikke tema, men da ga han Jostein beskjed; «dette blir min siste sesong». Trenerne fikk beskjed og så lagkameratene. Hvordan reagerte de?
– De var nok ikke veldig overrasket om beslutningen min. Jeg gjorde det «kort og gæli». Fikk applaus, noen gode klemmer og klapp på skulderen. Det var egentlig en ganske fin stund…

MÅLSCOREREN & FROSKESKYTTEREN


HAN BRYR SEG
«Håkon er lett å snakke med. Han bryr seg om alle, enten det er de av den eldre garde eller oss yngre. Håkon er alltid imøtekommende, han er rett og slett en fin fyr. På banen gir han alt, alltid, og han gir av seg selv til laget også utenfor banen. For meg har han hatt en nesten storebror-rolle.»
 (Sander Rønning, blant de yngste på laget)


IMPONERT OVER VERDIENE HANS
«Håkon er en humørfylt og veldig morsom fyr, ei slags trygg havn i laget og gjør at det aldri blir dårlig stemning. Han setter alltid laget først, og jeg er imponert over verdiene hans. Det er aldri skummelt å ta opp noe med Håkon. Du får alltid en fornuftig respons. Håkon er en ordentlig god lagkompis – og god venn.» (Adrian Aalberg, jevnaldring og mangeårig lagkamerat)

MILIAN STUDERER SÅR PÅ PAPPAS LEGG – GARDEROBEMANNEN

I forkant av 2014/15-sesongen da Kolstad sto klar for å fighte om opprykk til eliteserien, ble nykommer Håkon (tilbake til Trondheim fra Drammen) spurt om å karakterisere kolstadtroppen og miljøet. Da kom det ord som «sammensveiste», «stor takhøyde», «tar vare på hverandre», «jubler sammen» og «kødder mye». De fleste av karakteristikkene føler jeg fortsatt gjelder, men jeg lurer på om de fortsatt kødder mye…

Håkon smiler lurt før han svarer bekreftende: – Jeg mener det er helt avgjørende å ha en slik tone mellom slagene. Det skjer ikke minst i garderoben før og etter treningene. Vi er en kompisgjeng, og det meldes over en lav sko. Men om det er snert i meldingene, så er det ikke noe vondt i dem, ingen skal såres. Elias (Thome) for eksempel kan bruke godt med tid foran speilet etter trening. Det får han høre. Og Lars er det alltid noe «greier» med, som jeg gjerne poengterere – og får tilbake. 

– Så er det stor forskjell på hvem som melder hyppigst og hvordan. Lyse er blant de som melder oftest. Når det gjelder kvaliteten på meldingene, vil jeg si det kan komme fra flere; Lars (Eggen Rismark), Adrian (Aalberg), (Simen) Vestby og av og til fra meg – i garderoben, rommet i Kolstad Arena som bare en kolstadspillerne sitt og hvor litt kødding og kjappe meldinger er ment bare innenfor garderobens fire vegger.


VARM PERSON – OVERFOR ALLE
«Håkon er en rolig kar. Han tenker seg om før han snakker, og når han snakker, så er det som kommer fornuftig. Håkon er en varm person – overfor alle. Han bryr seg, alltid, respekterer alle og er respektert. Stødig, harmonisk er han også, og jeg opplever at han behersker stress. Han er også hele tiden en god motivator i laget.» (Boumediene Rachedi, oppmann)

STEMNINGSSKAPEREN

Håkon overtok kapteinsbindet fra Lasse Balstad da Lasse dro til svensk håndball. Hvordan var den «utnevnelsen»?

– Det var stort, i en klubb som betyr så mye for meg – en ære. Som kaptein har jeg ønsket å være en kontakt for spillerne, et bindeledd til trenerteam og klubben for øvrig. Det har vært givende. Men jeg har også vært nødt til å ta noen krevende og lite hyggelige samtaler.

Nå øker Kolstad som kjent sin satsning noe enormt. Det er en spissing Håkon er veldig glad for:

– Jeg tror folk flest ikke forstår hvor stort dette er. Her henter vi altså en trener, Christian Berge, trondhjemmer som har ført landslaget til verdenstoppen  – en spiller, Sander (Sagosen) som har vært kåret til verdens beste og også er fra byen vår, og i tillegg flere andre spillere fra aller høyeste nivå som sammen med de gode spillerne vi allerede har i klubben, skal være med på denne storsatsningen. Det er bare så stort.  

SKULDERSKADET – GIR JERNET, ALLTID

KOLSTAD-LEGENDE
«Håkon er det nærmeste vi kommer en legende i Kolstad. Han er blant de mest lokale vi har hatt i klubben. Håkon har vært veldig viktig sportslig etter at han kom tilbake til Trondheim. Han er viktig også for kulturen i laget, setter laget alltid foran. Måten han som tobarnspappa har klart å prioritere Kolstad så høyt som han har gjort, det er vi ham evig takknemlig for. Håkon er blid og omgjengelig. Han har også vært en viktig sparringspartner for meg i mange sammenhenger. Det blir rett og slett rart å gå på en ny sesong uten Håkon.»(Jostein Sivertsen, daglig leder)

Når Håkon nå takker for seg som elitespiller, kan han også se tilbake på en karriere hvor han har spilt alle kamper i eliteserien og 1. divisjon, minus én, det vil si inntil statistikken nylig fikk en liten rift. Da førte Covid og en brysom venstreskulder til at han mistet fire kamper. Men som Håkon sier med et lite smil:

– Det har naturligvis vært kamper hvor jeg har spilt med litt «vondter» her og der og kanskje også med litt feber – ikke akkurat vært ett hundre prosent spilleklar, men har spilt…

Hva med høydepunkter å se tilbake på i en lang karriere?

– Det er klart det er noen. Opprykket til eliteserien i 2015 var stort – og artig. Å spille for en overfylt Husebyhall er også nå jeg husker tilbake på med glede – og vi har tatt noen skalper der; slått Elverum og vunnet en straffekast-konkurranse mot Bækkelaget. Vi hadde forresten en trening i Husebyhallen forleden. Det kom noen minner og nesten noen tårer også. Ja, og så var det naturligvis enormt å spille for over 7000 i nye Trondheim Spektrum og slå Drammen, minnes Håkon, men legger til:

– Til tross for slike høydepunkt, jeg er også litt svak for småting som «nullspretten» som vi kjører før treningene egentlig starter.

PÅ TRIBUNEN – SKADET

VANSKELIG Å BLI IRRITERT PÅ
«Håkon er ganske enkelt en fantastisk fyr, en det er vanskelig å bli irritert på. Jeg har rett og slett ikke noe negativt å si om han. Han er rolig, glad og god å snakke med. Første møte var veldig enkelt. Han fikk meg til å føle meg velkommen i Kolstad fra første dag. I kapteinsteamet er han den som er best til å ta praten én og én. Han har en rolig måte å kommunisere på. Jeg bruker kanskje oftere store bokstaver blant annet under kamp. Jeg kommer til å savne ham veldig.» (Rasmus Thaarup Carlsen, visekaptein)

At Håkon nå er klar til å gå fra borde på Kolstad-skuta; har han da også spilt sin siste håndballkamp når sesongen er over?
– På elitenivå, definitivt. Men jeg har pratet litt med ex-Kolstad-kompiser som holder det gående i Rapp og 3. divisjon. Ting er ikke avklart ennå; du kan si jeg er i sluttforhandlinger med brødrene Fikse Forbord & co…

Mot Bækkelaget lørdag blir uansett siste eliteseriekamp for Håkon. Jeg må si det hadde vært utrolig kjekt om «kolstad-legenden» fikk avsluttet sin fine karriere med en bronsemedalje.

Har han forresten tenkt på hvordan det blir det å sitte på tribunen når Kolstad spiller sin første hjemmekamp neste sesong?

– Hvis jeg kommer i hallen, da – smiler Håkon, men legger til:

– Jeg gjør selvsagt det, og det skal nok gå greit. Og så kan jeg jo ta med guttene mine på tribunen. Det blir et lyspunkt. Jeg får høre med Jostein om jeg kan få et sesongkort…

HÅKON-FAMILIEN – CASSANDRA, AUGUST og MILIAN

HÅKON-FAKTA
30 år
Samboer med Cassandra og pappa til Milian (6) og August (2)
Startet i Kolstad – som fotballspiller.
Håndball fra 16-årsalder –  i Sverresborg.
Venstrehendt bakspiller.
Dro fra Trondheim for å spille elitehåndball – først to år i Stavanger (Viking) og så én sesong i Drammen.
Kom tilbake til Trondheim foran 2014/15-sesongen for å bidra til å spille Kolstad opp i eliteserien.
Den eneste som har spilt for Kolstad alle sesongene klubben har vært i eliteserien.
Står til sammen med 60 kamper og 124 scoringer på junior- og ungdomslandslaget.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen og Tore Sæther