«Kjempet i motbakke hele tiden» – Kolstad
Kolstad Arena 20 Apr 2022 Trondheim, Kolstad. Sluttspill 2022 Kolstad - Nærbø. Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto

«Kjempet i motbakke hele tiden»

Det var ingenting som skulle tilsi at ikke også dette oppgjøret mot Nærbø skulle bli en jevn batalje, som det nesten alltid har vært når vi har møtt jærbuene. Men kveldens kamp i Kolstad Arena ble en sørgelig forestilling for hjemmelaget. Vi var rett og slett sjanseløse og tapte stort 26-34 (12-15).

Lite å juble for på kolstadbenken i kveld.

Lars Eggen Rismark forsøkte å sette ord på kolstadprestasjonen:

– Det var ukontrollert, vi hang ikke sammen verken i forsvar eller i angrep. Det var veldig lite som fungerte. Det var en følelse av å kjempe i motbakke hele tiden; tungt, selvsagt. Det var en veldig dårlig prestasjon av oss, rett og slett. Og det var også overraskende at vi ikke presterte på nivå.

Vår toppscorer denne sesongen, Gabriel Setterblom, hadde heller ingen forklaring på den trøstesløse forestillingen:

– Jeg synes vi så slitne ut, i alle fall følte jeg meg sliten – uten at jeg skal forsøke meg på å bortforklare dette. Bakover virket det som vi sto med hendene i lomma, og fremover føltes det som om vi ikke hadde troen. Og når det er slik, blir det brutalt mot et så godt lag som Nærbø.

Eskil Dahl Reitan ett av få lyspunkter i kveld; her i duell med Lars Sigve Hamre.

Uvanlig stor forskjell

Syv ganger har vi møtt Nærbø i seriekamp. Bortsett fra én gang har det vært to mål og mindre som har skilt lagene. I kveld var det stor forskjell på lagene i alle deler av spillet:

* Vi hadde en uttellingsprosent på skudd på 53. Nærbø hadde 67
* Vi gjorde syv tekniske feil (som slett ikke er verst), men Nærbø noterte jeg bare én slik feil 
* Vi scoret bare tre mål på kontra og ankomst, brente tre – mot Nærbøs åtte scoringer på ni forsøk
Målvaktsduellen var ganske jevn – jeg noterte ti redninger på begge de to målvaktparene.

Så var det altså å finne en forklaring på kveldens misére, noe som slett ikke er enkelt i minuttene etter en så skuffende prestasjon. Før kampen sa trener Stian at det var ingenting som tydet på at dette ikke dette kunne bli en god Kolstad-kveld. At gjestene manglet sin beste spiller, Andreas Haugseng, var noe de ikke hadde brukt mye energi på. Men å forklare 26-34, det var ikke mulig:

– Hvorfor det gikk som det gikk? Har ingen anelse. Nå rett etter kampen er det bare en følelse av frustrasjon over at vi ikke gjør det vi var enige om å gjøre.

Martin Kærgaard leverte varene på streken selv på en dag da kollektivet sviktet – scoret på fem av sine seks skudd.

Lyspunkter på en mørk Kolstad-kveld, var det ingen?

Jo, da de fantes. Martin Kærgaards strekspill, Magnus Langelands første kvarter, og ikke minst Eskil Dahl Reitan, han ble helt riktig utpekt til Kolstads beste. Eskil har hatt en ganske tung periode hvor han ikke har vist potensialet som gjør at han er én av egne ungdommer som Kolstad-trenerne satser videre på. I dag ble det en time hvor en god Eskil-prestasjon kom litt i skyggen av en dårlig kollektiv prestasjon:

– Det ble slik, ja. Selv om vi ikke gjorde en god kamp, så må jeg kunne ta med meg at dette var en forløsende prestasjon etter en tung periode. Hvorfor vi kollektivt ikke klarte bedre? Tja, det lugget bakover; når vi slipper inn 34 er det vanskelig å vinne. Fremover hadde vi dårlig flyt. Det ble mye dueller, vi klarte ikke å flytte på forsvaret deres. Dette var rett og slett surt, sa Eskil, vår toppscorer med seks på ti skudd.

Det kan snu fort…

Til slutt en liten om enn ganske mager trøst på en kveld som dette; det kan snu fort i håndball. Derfor skulle det ikke forundre meg om vi viser oss fra en helt annen og bedre side i returoppgjøret på Jæren om en uke, vinner kampen og skaffer oss en mulig semifinalebillett gjennom en tredje kamp, i Kolstad Arena søndag første mai.

FAKTA
1. kvartfinale sluttspill

KOLSTAD – Nærbø 26-34 (12-15)
Kolstad Arena
Tilskuere: 823
KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Sondre Orheim – Elias Thome , Henning Limstrand 2 , Sander Rønning , Adrian Aalberg 4(2), Rasmus Thaarup Carlsen 1, Magnus Langeland 4, Håkon Følstad, Gabriel Setterblom 1, Emil Raknes, Eskil Dahl Reitan 6, Simen Lyse 3, Martin Kærgaard 5, Ruben Meder, Henrik H. Nielsen.
Nærbøs toppscorer:
Tord Haugseng 8
Utvisninger, Kolstad: 4 x 2 min. – Nærbø: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen