Fullstappet bortehall girer Eskil – Kolstad
Seriekamp REMA 1000 ligaen håndball menn mellom Kolstad - Drammen. Dette er den nysignerte treneren Christian Bergers første hjemmekam for Kolstad.

Fullstappet bortehall girer Eskil

Onsdag drar kolstadspillerne til Jæren for å kjempe om en borteseier og dermed en tredje kvartfinale (hjemme i Kolstad Arena) i sluttspillet. De kommer til å bli møtt av en fullstappet Nye Loen flerbrukshall. Flott, sier Eskil Dahl Reitan:

Eskil – jubler over scoring i toppkampen mot Drammen. (ARKIVFOTO: ROBERT MAGNUSSEN)

– Jeg blir giret av en slik ramme; det virker ekstra motiverende, tenner meg til å gå for scoringer som får publikumsjubelen til å stilne, smiler en offensiv 21-åring som i første kvartfinalekamp var Kolstads mest positive.

– Men hvordan skal vi kunne tro på en Kolstad-seier etter den traurige forestillingen som ga åttemålstap (26-34) i første kvartfinale-møte?

– Fordi jeg vet hvor høyt toppnivået vårt er, og fordi vi på en god dag kan slå alle.

– Greit, Eskil, men det er bare et par haker ved det: Sist onsdag var vi langt unna dette toppnivået, vi har på tre kamper denne sesongen ennå til gode å slå Nærbø, og de to siste kampene denne  sesongen – serieavslutningen mot Bækkelaget og altså kvart’n mot Nærbø – de bød ingen av dem på spesielt trivelige stunder for kolstadafansen…

– Det stemmer, men vi er fullt innstilt på å slå tilbake etter to skuffende siste kamper. Jeg tror sånn sett at det passer oss godt å være underdog foran kampen i Nye Loen.

– Dagen etter hjemmekampen mot Nærbø samlet kolstadtroppen seg til spillermøte etter at formiddagens styrkeøkt var unnagjort. Hva var temaene og forklaringene til åttemålstapet, Eskil?

– Vi snakket en god del om hva vi bommet på, både i kampen og i forberedelsene. Til det siste så var vi veldig obs på deres sentrale spiller, Andreas Haugseng.

– Kanskje for mye når det altså viste seg at neste sesongs Elverum-spiller ikke var med til Trondheim…

–  Ikke godt å si, fordi Nærbø er et ekstremt godt samspilt kollektiv som ikke blir veldig annerledes uten Andreas Haugseng. 

– På møtet fikk dere også sjansen til å lufte ut skuffelse og frustrasjon etter den dårlige prestasjonen?

– Vi var naturlig nok skuffet, men vi var fort på at vi ikke skulle grave oss alt for langt ned. Håndballkamper kan både vinnes og tapes, og vi vet at på onsdag får vi altså en ny sjanse. Møtet sist torsdag var alt annet enn et krisemøte. Vi er klare til å slå tilbake.

– For deg var det kanskje litt spesiell situasjon; som en del av laget, veldig skuffet, for egen del med all grunn til å være tilfreds. Etter en periode uten godt Eskil-nivå, slo du til med en svært god prestasjon…

– Det er alltid litt vanskelig å fordøye når man har mislyktes selv, men laget tross alt har vunnet eller om man selv spiller godt og vi som lag ikke lykkes. På onsdag var en slik situasjon, men jeg måtte også få kjenne på følelsen over å ha prestert bra. Å lykkes gir selvtillit.

– Mot Norges beste lag, Elverum, leverte du i midten av oktober det som etter min mening står som din beste kamp for sesongen med blant annet syv scoringer. Siden har prestasjonene dine svingt, for å si det slik. Momenter som «nye Kolstad», virak rundt Håndballgutta-debut i starten av november og covid-positiv har virket inn på prestasjonene, eller hva tror du selv?

– De har nok virket inn, men i hvilken grad er ikke godt å si. Dessuten har det vært andre som har prestert godt på mine plasser og dermed naturlig nok har fått mye spilletid, som igjen har gitt meg kortere tid på banen til å prestere.

– Det gikk også en tid før du fikk forslag til og underskrev en forlenget kontrakt (til 2024). Hva har det betydd?

– Mye. Betryggende. Det føltes som om flere kilo ble løftet av skuldrene mine. Det var en svært god følelse å vite at klubben ønsket meg med videre. Jeg ble glad!

– Og så har du vært blant de spillerne som har benyttet deg av jevnlige samtaler med klubbens nylig engasjerte «mental-trener», Bjørn Mannsverk. Hva har disse samtalene betydd for deg?

– De har vært utelukkende positive. Jeg har følt at jeg kunne ha snakket med ham om ting som jeg ikke snakker med andre om. Han er god til å stille spørsmål og få meg til å svare. Det er ikke snakk om en psykolog her, men hjelp til å være bevisst hvordan man tenker. Et eksempel; om jeg i en kamp for et år siden hadde gjort tre gode ting og fem dårlige, kan du være sikker på at jeg etter kampen ville ha vært mest opptatt av de fem dårlige aksjonene. Nå ville det vært de tre gode jeg har hatt i tankene.

– Apropos etter kamper; hvordan er du å omgås etter et tap?

– Ikke spesielt god. Resultat påvirket humøret, ingen tvil om det. Etter Bækkelaget-kampen for eksempel, da var jeg ikke var spesielt pratbar.

– Og da gjør du heller enn å prate…

– Når jeg kommer hjem kan jeg da slenge meg på senga, se en film eller bla på telefonen. Men, jeg lar ikke dette påvirke meg veldig lenge – to-tre timer kanskje. En tapt håndballkamp er tross alt ikke det verste som kan skje.

Nærbø i Nye Loen blir en tøff batalje. Eskil er klar! (ARKIVFOTO: ROBERT MAGNUSSEN)

– Du gleder deg til å spille i en Nye Loen-hall full av entusiastiske Nærbø-supportere. Hvordan kamp ser du for deg?

– Det blir helt sikkert en tøff kamp – som det ble da vi spilte uavgjort der for tre-fire uker siden. Jeg er sterk i troen på en seier. Revansjelysten er stor. Vi er veldig ivrige etter å vise frem en Kolstad-side langt bedre enn det vi har klart de to siste kampene. Og så har jeg lyst til å spille håndball langt ut i mai måned, sier Eskil Dahl Reitan med et lurt smil. 

PS!
Søndag spilte Nærbø semifinale i European Cup – mot Drammen! – og tapte med tre mål (27-30). Rassin Haugseng var toppscorer med seks mål. Trioen Tord Haugseng, John Thue og Theodor Svensgård scoret alle fem mål. Andreas Haugseng spilte heller ikke denne kampen, men det antydes at han er klar til onsdagens kamp mot oss.

Momenter fra Eskil-sesongen

Serien:
* 25 kamper 49 scoringer (6. flest i Kolstad) 
* Uttelling: 53 %
* 4 kamper uten scoring (én av dem uten skudd)
* 14 utvisninger (3. flest)

Sluttspillet:
Første kamp mot Nærbø:
6 scoringer på 10 skudd – 2 tekniske feil – 1 utvisning

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball