Tilbake til Bergsøy – Kolstad

Tilbake til Bergsøy


Det er en stund siden Emil Raknes fikk beskjed om at hans Kolstad-kontrakt ikke ble forlenget. Nå er det klart hvor ferden går videre – tilbake dit han kom fra, til Bergsøy i 2. divisjon. Dermed er i grunnen «håndballringen» sluttet for 28-åringen.

Det startet i Kristiansund hvor han spilte fra han var 16 til han var 22. Så fulgte én sesong i nå nedlagte Ålesund HK før det ble tre sesonger ute på høyrekanten i Bergsøy. Allerede før han kom til sunnmørsklubben, hadde et par eliteserieklubber vært på tråden:

– Men det passet dårlig blant annet med bachelor-studie i idrett som jeg holdt på med i Volda. Da Stian (Gomo) tok kontakt i mai i 2019, var det lettere for meg å takke ja til et tilbud, forteller høyrekant-Emil. Han hadde da nettopp gjennomført en 2.divisjonssesong i Bergsøy-drakten og fosset inn 116 mål på 20 kamper.

Emil spilte en strålende kamp mot Bækkelaget i siste serierunde – traff blink på alle sine åtte skudd.

Likevel ble han hentet til Kolstad med klar beskjed om at han var tiltenkt en rolle som andrevalget (bak Elias Thome) ute på høyrekanten. Det var greit for Emil også fordi han var bra kjent i Trondheim ikke minst gjennom flere regionale samlinger hvor han også møtte flere jevngamle kolstadgutter.

– Å takke ja til Kolstad føltes derfor trygt, en viktig ting for meg som er avhengig av trygge rammer.

Da vi intervjuet Emil etter at Kolstads storsatsning ble lansert og det ikke ble plass til ham videre, sa Emil at han likefullt følte han holdt eliteserie-nivå og ønsket at det skulle kunne dukke opp et tilbud fra en annen eliteserieklubb. Det kom et utspill fra Sandefjord, men en eventuell overgang var avhengig av at Sandefjord holdt seg i eliten, og det gjorde klubben altså ikke. Dermed endte det hele med retur til Bergsøy – en nedtur, Emil?

– Nei, jeg føler egentlig ikke det. Første gang jeg var i Bergsøy var ikke håndballen så viktig. Jeg hadde heller en periode hvor jeg drev med kroppsbygging og trente deretter. Så da jeg kom til Kolstad fikk kroppen kjenne på forskjellene i trening mellom de to aktivitetene. Jeg fikk trøbbel både med leggmuskulatur og hamstring (lår).

– Nå får jeg en annen rolle enn sist og vil kunne bidra med det jeg har lært i Kolstad, bidra både når det gjelder lederskap og taktiske ting. Selv om Bergsøy denne sesongen havnet midt på andredivisjonstabellen, er det mange gode enkeltspillere i klubben. Så handler det om å sette det hele i system, sier Emil.

– Sett i bakspeilet på de tre sesongene i Kolstad, hva vil du da si?

– At jeg er blitt en bedre, ikke minst smartere spiller – selv om det har gått litt opp og ned. Men jeg føler faktisk at jeg har spilt svært få dårlige kamper når jeg har fått sjansen.

– Og dine beste prestasjoner, hvor kom de?

God stemning etter en av vårsesongens mange gode Kolstad-prestasjoner

– Tja, åtte scoringer på åtte skudd i førsteomgangen hjemme mot Bækkelaget, den er jeg fornøyd med, smiler Emil.

Nå skal kontringsspesialisten fullføre kontrakten med Kolstad og deltidsjobben som SFO-assistent på Thanem oppvekstsenter i Klæbu før han flytter tilbake til Sunnmøre. Hva kommer han til å savne mest med Kolstad?

– Miljøet, omgivelsene; det å være en del av et halvprofesjonelt opplegg. Det har vært ei flott tid, jeg har fått leve ut en halvveis proff-drøm, noe som jeg aldri har tatt for gitt at jeg skulle få oppleve.

Og før han takker endelig for seg i Kolstad-miljøet, så skal han sammen med resten av spillerne på «bøtekasse-tur». Den skal etter sigende gå til den spanske solkysten.

EMIL-FAKTA

* 28 år (snart 29)
* Til Kolstad sommeren 2019 etter en storscorende sesong i Bergsøy (2.divisjon); 116 mål på 20 kamper
Fasit i Kolstad-drakt:
* 2019/20: 15 kamper – 7 scoringer
* 2020/21: 14 kamper og 9 scoringer (offisielt pga. Covid: 12 kamper og 4 scoringer)
* 2021/22: 23 kamper og 23 scoringer

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen & Tore Sæther