«Europas raskeste klubblag» – Kolstad

«Europas raskeste klubblag»

Kolstad har tidligere blant annet flagget ambisjonen om å bli Norges beste forsvarslag. Nå stiler klubben mot å bli Europas raskeste klubblag. «Hårete» mål, vi sikkert mange mene, men som trener Stian Gomo utdyper:

– Frisk ambisjon, ja, men den må naturligvis stå i stil med den satsingen klubben nå gjør. Og så er det selvsagt ingen ulempe at vi nå har Christian Berge hos oss, som har gått i spissen for et landslag og vet hva som kreves for å nå toppen internasjonalt.

Adrian Aalberg gjorde et sterkt comeback etter korsbåndskade og blir en meget viktig brikke i arbeidet med å gjøre Kolstad til et superraskt lag. Her signaliserer Adrian scoring i den tette hjemmekampen mot Elverum, Norges beste lag de siste sesongene.

Det er altså ambisjonene for sesongene som ligger foran oss. For å se litt bakover, ba jeg om et innsmett på Stians tette kalender for å be ham om å evaluere sentrale sider ved 2021/22-sesongen, en sesong som for oss dessverre ble avsluttet tidligere enn vi hadde ønsket oss. Vi skulle så gjerne hatt de bronsemedaljene som glapp ut av hendene på oss helt mot slutten.

Her er Stians oppsummeringer:

Forsvarsspillet?
«Der har vi hatt tøffe utfordringer i form av skader på Martin (Kjærgaard) og «Mølle» (Rasmus Mølgaard), vår foretrukne midtlås forrige sesong. I tillegg hadde vi heller ikke Ronald (Putans) lenger å spille på. Men jeg må si at jeg er imponert over hva flere av ungguttene har prestert, ikke minst (Magnus) Langeland, og også i perioder Henning (Limstrand) og Eskil (Dahl Reitan). Og så har Gabriel (Setterblom), (Simen) Lyse levert godt på 2er-posisjon, det samme har Rasmus (Thaarup Carlsen) – det siste trodde jeg aldri jeg skulle få oppleve. Pluss også til kantene som har levert gode bidrag i vårt 6-0-forsvar som vi også denne sesongen prioriterte. Vi har riktignok spilt litt 5-1 med Lyse foran, men det har ikke vært prioritert på trening, bare vært grep i enkelte kamper.»

Det mangler ikke noe på Gomo-engasjementet fra benken.

Målvaktene?
«
Vi har hatt tre kort å spille på. Sondre (Orheim) har fått noen innhopp, (Simen) Westby har stått mer, og Lars (Eggen Rismark) har vel stått noe mindre enn forrige sesong. Målvaktspillet har vært ok, men vi har ikke vært flinke nok til å gi målvaktene gode arbeidsbetingelser. Spesielt har vi vært for dårlige til å presse skudd. Forholdet forsvar – målvakt er toveis, tryggheten går begge veier. Det er litt å gå på her.»


Angrepsspillet?
«
Her har vi hatt en bra utvikling, synes jeg. Flere har tatt ansvar. Vi har ikke fått til så mye av samspillet med linje – som mest skyldes at vi hadde Martin og «Mølle» ut av spill. Dermed ble angrepsspillet preget av mer duellspill og skyting. Ikke minst Gabriel har vunnet et utall av dueller – og scoret massevis av mål. (Tredjeplass på scoringstoppen i REMA-1000-ligaen med 160 mål.) Tidligere har angrepsspillet vært preget av mye kryss-spill. Mange pluss også til Langeland, Lyse, Eskil og Carlsen. Uten at det skal sies som noen unnskyldning, så har vi hatt en utfordrende situasjon med flere skader, som også preget angrepsspillet vårt. Fjerdeplassen på tabellen, vi har ikke prestert bedre, og husk vi har et veldig ungt mannskap.»

Gabriel Setterblom har hatt en strålende sesong selv med skaderusk og sykdom. Knallsterk duellspiller og toppscorer – og med defensive fremganger, poengterer trener Stian.

Kontra?
«
Vi har løpt mer og har produsert mer. Mot gode kontringslag som Nærbø (borte), hjemme mot Drammen og i begge kampene mot Elverum har vi fulgt godt med. Vi har også vært gode i ankomsten. Kamper hvor vi ikke har vært gode, er når motstanderen bevisst har trukket ned farten i spillet. Her har vi et klart forbedringspotensial.»

Mest positive moment / utvikling?
«
Måten vi reiste oss på etter bortetapet mot Nøtterøy i starten på desember. Resten av sesongen – nesten helt til slutt – er jeg imponert over.»

Mest skuffende moment?
«
Trykken vi fikk hjemme mot Haslum preget oss i tre, fire uker. Vi viste at vi lot oss påvirke i stor grad av ytre faktorer. Det var rett og slett skuffende. Det går an å forstå, men det er bare ikke godt nok. Så mener vi likevel at det er mye god lærdom i det vi gikk gjennom i denne perioden.»

Magnus Langeland har vist seg som en sværtx nyttig toveisspiller hvor ikke minst forsvarsspillet har imponert.

Beste kamp?
«
Begge kampene mot Runar. De tok altså bronsen vi så gjerne skulle ha sikret oss, og vi hadde god kontroll på dem i begge kampene. Hjemmekampen mot Halden setter jeg også et stort pluss ved, ikke minst fordi vi scoret hele 44(!) mål. Jeg tror forresten ikke vi har scoret så mange mål i en sesong siden vi rykket opp, og det gleder en som har holdt med dette laget så lenge.» (Det med «mest mål» stemmer, Stian. Vi har alle sesonger ligget på 25-26 i snitt per kamp. I 2019/20-sesongen var vi opp på drøyt 29,5, mens vi denne sesongen scoret 799 mål på 26 kamper, som gir et snitt på 30,7.)

Dårligste kamp?
«Hjemmekampen mot Haslum; vi inviterte til fest og leverte så dårlig… Bortekampen mot Nøtterøy (femmålstap) var også dårlig, og sesongavslutning hjemme mot Bækkelaget, den var rett og slett flaut dårlig.»

Henning Limstrand fikk en mer «travel» sesong enn det kunne ligge an til. Mange smeller har han også tatt, uten at det ser ut til å bite på den sterke strekspilleren. Kampdelegat og Håndballregionens styreleder, Øyvind Togstad, ser ut til å like innstillingen til barskingen fra nord.


Sesongens «nykommer»?

«Jeg liker ikke å trekke frem én spesiell spiller, det er jo lagspill vi holder på med. Men måten Gabriel kom med i sesongen etter skade i oppkjøringen, det var flott. Lyse, Eskil, Langeland og Henning får også pluss i margen. Adrians comeback etter korsbåndskaden har også vært imponerende, og Martins tilbakekomst etter ankelskaden viste hvor viktig han kan være for oss. 

Hva har skjedd etter siste kamp?
«
Etter den skuffende sesongavslutningen tok vi ti dager helt fri. Spillerne fikk med seg en plan for perioden 9. mai til 10. juni. I denne perioden skal vi trene felles, og i denne første uken har det vært meget tøft. Vi har også benyttet tiden til testing.»

Veteranen og angrepsspesialisten Rasmus Thaarup Carlsen er én av flere spillere som denne sesongen har hatt sine skadeproblemer. Men Rasmus har kommet ut av det ikke minst som en mye bedre forsvarsspiller, understreker trener Stian.

Planene fremover?
«Fra 10. juni til 18. juli skal spillerne trene på egen hånd, men kravene er de samme, og de er høyere enn tilsvarende periode i fjor. Når vi møtes igjen, blir den første uken «komme-i-gang-trening». I uke nummer to er det treningssamling i Meråker – som i fjor. Første helg i august får vi besøk av den danske seriemesteren, GOG (Torbjørn Bergeruds klubb nå). Vi skal spille to kamper mot dem. Deretter drar vi til Danmark og spiller tre treningskamper, den ene mot Aalborg, siste sesong finalist i Champions League. Og som siste kampoppkjøring før seriestarten blir det to møter med Drammen i Rørvik.»

Denne trenerkvartetten er det ingen norske lag som kan matche, og oppgaven er like klar som krevende; føre Kolstad mot europatoppen. F.v.: Ole Martin Viken, Stian Gomo, Christian Berge og Erlend Sagosen.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball
FOTO: Robert Magnussen & Tore Sæther