Med Sander på mølla – Kolstad

Med Sander på mølla

Sander Rønning er en av de fremste løperguttene i Kolstad-laget. Onsdag var vi med ham på Olympiatoppen i Granåsen for å se hvordan VO2-testen på tredemølla gikk. Det gikk selvsagt bra.

– Resultatet var nesten identisk med det jeg noterte forrige gang, i mai. Da noterte jeg 61,5. Nå var tallet 61,4, forteller Sander etter at hvilepulsen igjen har inntatt den 77-78 kilo lette kroppen. 

Til testen var tredemølla innstilt med 10,5 prosent stigning. Farten startet på syv kilometer i timen og ble økt hvert minutt. Mellom fem og syv minutter var tiden på mølla. Sander holdt på i drøyt seks og et halvt minutt. 

Alle som har vært på Kolstad-kamper har registrert hvor fotrapp Sander er – fra start til slutt. Utholdende er han også. Så hva har han gjort for å holde på disse egenskapene i sommer?

– Jeg har fulgt programmet med intervalløkter fra Ole (Martin Viken). I tillegg har jeg tatt noen langturer og også hatt flere to timers padel-tennis-økter – fin og artig kondistrening. Viktig å holde i gang, men viktig også at man ikke kjører seg helt ned slik at man møter til sesongoppkjøring i hallen med overskudd, sier den 20-årige «kjappfotkameraten».

På med utstyret. Testleder Jan Schmid følger med – og så er vi i gang…
Det går fortsatt greit, men så begynner det å gjøre vondt i lårene. Syre!
Slutt. Schmid hjelper av med utstyr. Sander hiver etter pusten. 
Stikk i fingeren – «blodgiving» – uttøyning.

To økter hadde Sander og resten av laget vært gjennom da vi snakket sammen. Og «feelingen»?

– Veldig artig å trene med ball igjen. Merket at det var noen uker siden vi trente på håndballgulv. Det blir en annen belastning på beina enn løping ute.

Som alle håndball-interesserte har fått med seg, har det skjedd store ting i Kolstad det siste drøye halvåret. Fem høyprofilerte og internasjonale toppspillere har kommet til klubben – på alle posisjoner, bortsett fra på venstrekanten. Der skal Sander og ni år eldre Adrian Aalberg holde til. Hva tenker du om det, Sander?

– Det betyr jo at klubben er fornøyd, at trenerne har troen på oss. Adrian og jeg har også vist at vi kan prestere på godt nivå. Kan vel si vi sist hadde en god halv sesong hver. Begge ønsker vi å være førstevalg. Jeg vet at Adrian er litt foran meg foreløpig. Jeg opplever at vi har en sunn konkurranse om spilletid. 

– Vi står foran en ekstra spennende sesong – både for oss som ser på og ikke minst dere spillere og trenere. Hva venter du deg?

– Jeg synes det er veldig «kult» med den store satsningen. Vi får prøve oss i Europa, og vi skal gi Elverum hard kamp om tetplassen i serien. Jeg opplever at det er stor forventning til oss ute blant folk, blir stoppet og spurt om hva som skjer, og det er jo noe nytt for oss som har spilt i Kolstad noen år, sier Sander, «løpergutten» på ytre venstre.

Elias ny på toppen

Seks av spillerne på VO2-testen de siste to dagene passerte 60 (antall milliliter oksygenopptak per kilo kroppsvekt). Det er dobbelt så mange som på testen i mai, noe som får trener Stian Gomo til å nikke fornøyd og kommentere: – En fin fremgang for gruppa. Veldig høyt nivå på de aller beste. Jeg er godt fornøyd med testresultatene, som viser at det er gjort en god jobb fysisk siden forrige test, den 9. mai. Dette resultatet gjør at vi kan følge planen som er satt med å ta fatt på jobben med å strukturere det kollektive spillet, både offensivt og defensivt.

I mai-testen var Sander Rønning på topp. Sander kom på pallen også denne gangen, men nå skjøvet ned på tredjeplass av Elias Thome aller øverst og Simen Lyse på plassen bak.

Desidert størst fremgang hadde for øvrig Gabriel Setterblom, som benytter anledningen til å sende et smilende varsko til tet-trioen: «Jeg er fornøyd med fremgangen, men neste test skal jeg være helt oppe der og «nikke» med de aller beste…

PS!
I samme test i mai så topp3 slik ut:
1) Sander (Rønning)
2) Elias (Thome)
3) Nicolai (Daling)

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad håndball