Janus + Kolstad – en utmerket mix – Kolstad

Janus + Kolstad – en utmerket mix

Han er én av mange islandske håndballspillere som har spilt sentrale roller i de største europeiske ligaene. For Janus Smarason har det betydd tysk bundesliga og FRISCH AUF! Göppingen, som endte på femteplass siste sesong – bare med SC Magdeburg, THW Kiel, Füchse Berlin og Flensburg-Handewitt foran seg på tabellen.

I den andre av to sesonger i bundesliga spilte den scoringsskarpe playmakeren 24 av de 34 seriekampene. Angrepsfakta viser at Janus scoret 49 mål (58% uttelling) og var i tillegg nest sist på 45. Gode tall selv om tiden i Tyskland ikke var uten problemer, mer bestemt skulderproblemer, alle toppspillerens store mareritt ved siden av korsbåndskade:

– Etter tre og en halv sesong i Aalborg – den første halve sammen med Sander (Sagosen) – dro jeg til Göppingen med store forventninger til meg selv. Høyreskulderen var problematisk og gjorde at jeg ikke fikk trent som jeg ville. Jeg måtte også stå over kamper. Jeg ble enige med klubben om at jeg skulle forsøke å få orden på skulderen uten operasjon. Det gikk ikke. Jeg ble operert i Tyskland i januar i fjor, og så var det bare å begynne på opptrening.

Janus kom i spill igjen. Til midten av desember gikk det ganske bra selv om skulderen gjorde vondt. Göppingen-karrieren ble avsluttet 12. juni – borte mot THW Kiel i en kamp hvor resultatet ikke betydde noe for tabellplasseringen.

Janus Smarason og trener Christian Berge – to playmakere – en nåværende og en tidligere…

Da var playmaker Smarason for lengst blitt enig med Kolstad. Til tross for skulderproblemene hadde han vist at han var god nok for de store scenene. At Kolstad fikk napp, må sies å være en real klapp på skulderen til Jostein Sivertsen & co:

– Kolstad solgte inn sine planer godt for meg. Klubbens høye ambisjoner passer godt til mine. Nå ser jeg frem til å få trene på skikkelig høyt nivå og bidra til at Kolstad får den suksess som klubben stiler mot, sier Janus og sier også om trening og treningsnivå:

– I bundesligaen spiller man så utrolig mange kamper. I tillegg til lange reiser til mange av bortekampene gjør det vanskelig å få trent hardt på høyt nivå så mye som egentlig må til og som jeg ser frem til å få gjort her i Kolstad. Så er det selvsagt også slik at kamper på høyt nivå bidrar til fremgang.

Treningssamling i Meråker: Janus peker og forklarer, Magnus (Langeland), Aksel (Hald) og Eskil (Dahl Reitan) lytter…

Janus Smarason er sammen med sin kjæreste, Embla, på plass i nykjøpt bolig på Ranheim – ikke langt fra Sigvaldi Gudjonsson og hans samboer Nótt, som for øvrig er søster til Embla.  – Det er jo et ekstra pluss, spesielt nå når Sigvaldi og Nótt venter barn, sier Janus. De to spillerne – nesten jevngamle, Sigvaldi et lite halvår eldre – kjenner hverandre også godt fra langt tilbake i tid. De spilte sammen på Aarhus sitt U18-lag i to sesonger (2012-2014) og har også fartstid sammen på det islandske landslaget.

Hva så med integreringen i ny spillergruppe?

– Det har vært veldig positivt. Mange gode spillere, mange også veldig unge. Treningene har vært gode; vi legger opp til et meget hurtig spill, som i begynnelsen naturligvis vil resultere i feil, men som vi etter hvert skal få redusert. Jeg vet at forventningene til Kolstad nå er høye, men det er jo bare gøy. «Suksess» vil bety blant annet å vinne i Norge, og det blir slett ikke lett. Likevel, vi vil bli best, og vi våger å si det som en del av en vinnerkultur vi må venne oss til.

– Hvordan er du blitt mottatt i klubben?

– Mottagelsen i Kolstad har vært bare positiv. Spillerkoordinator Harald Pedersen har hjulpet oss veldig mye, og i det hele tatt opplever vi at alle er klare for å hjelpe oss. 

Opp i lufta, oversikt og øyeblikkelig aksjon. Playmaker Janus blir en vrien kar å holde styr på for våre motstandere – og takk for det!

– Tre sesonger blir du Kolstad-spiller. Hva så, Janus, hvor fører karriereveien deg videre?

– Da jeg signerte for Göppingen betydde det at jeg hadde nådd et mål – om å spille i den tyske bundeligaen. Men jeg visste også på samme tid at dette ikke var endestasjonen på min karriere. Jeg ville – og vil fortsatt – spille i én av de aller beste klubbene. Derfor skrev jeg bare på en toårskontrakt med Göppingen. 

– Med Kolstad har jeg skrevet på for tre sesonger og kan ikke i dag si det samme, altså at etter tre sesonger er det slutt her i Trondheim. Om alle klubbens forventninger blir oppnådd, kan det godt hende at jeg avslutter karrieren min her. I alle fall er overgangen til Kolstad riktig og god timing for min karriere.

Janus + Kolstad kan vise seg å bli en utmerket mix.

FAKTA
Janus Smarason
27 år
Bakspiller /playmaker
Klubber:
Selfoss (Island) – 2011/12
Haukar (Island) – 2014-2017
Aalborg Håndbold (Danmark) – 2017-2020
FRISCH AUF! Göppingen (Tyskland) – 2020-2022
Kolstad fra 2022/23 og i tre sesonger

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad håndball