Stor takk til Petter Wessel-cup – Kolstad

Stor takk til Petter Wessel-cup

Torbjørn Bergerud huskes av Håndball-Norge først og fremst for en historisk viktig straffekast-redning i VM-semifinalen mot Kroatia i 2017. Og takk for den! Men enda større takk kan kanskje sendes til Petter Wessel-cup. Her er grunnen til det:

De fleste håndball-interesserte har hørt om – og mange deltatt på – Petter Wessel-cup i Larvik. For vår landslagskeeper og ferske Kolstad-spiller, Torbjørn, fikk turneringen en veldig viktig betydning:

– Jeg startet med håndball som 8-åring. Klubben min var ROS (Røyken og Spikkestad). ROS samarbeidet med St. Halvard, og der var jeg keeper. Men som 12-åring så ville jeg ikke mer i mål. Jeg var rett og slett livredd ballen, sier vår nye skuddstopper. 
– Da vi skulle delta i Petter Wessel-cup fikk jeg spørsmål om jeg likevel kunne stå i mål, bare i turneringen, og så ta en endelig avgjørelse, keeper eller ikke. Det gikk veldig bra, faktisk. Vi vant G13-klassen – med meg i mål. Plutselig var det gøy å være keeper – og siden har jeg altså stått i mål.

Og takk for det!

Så gikk det ikke mer enn ca. fire år til, så var den «nye» keeperen på plass i Drammen. Der ble forresten keeperdrakt nummer 30 hans, fordi:

– En tilfeldighet; alle de vanlige draktnumrene – 1, 12 og 16 – var opptatt, så ble det 30, og siden har jeg holdt på det, forteller Torbjørn.

Nye fire år så startet ferden som endte med klubbadresser i store klubber både i Sverige, Danmark (to klubber) og Tyskland før han altså bestemte seg for å reise hjem igjen – til oss i Kolstad. Da hadde utenlands-håndballen vart i syv sesonger – det var kanskje på tide å vende hjem?

– Kanskje, men hadde ikke denne muligheten i Kolstad dukket opp, hadde jeg sannsynligvis fortsatt i utlandet. 

– Du var altså i Danmark og GOG da Kolstad kom på banen. GOG-kontrakten var bare en ettårskontrakt – hvorfor det?

– Da jeg så meg om etter ny klubb, var jeg primært interessert i en klubb som var i stand til å vinne noe. «Målvakt-kabalen» i de største europeiske klubbene var ikke lagt. Da var jeg heldig at GOG var interessert i meg på ettårskontrakt, som igjen gjorde det mulig å komme til Kolstad allerede denne sesongen, forteller Torbjørn.

Internkamp i treningsuka i Meråker. Torbjørn her som «rød» målvakt bak Simen Lyse og Vetle Eck Aga.

At det ble Kolstad var et godt valg også utenomsportslig:

– Kjæresten min, Karoline, er fra Trondheim. Noen ønsker derfor å ha det til at dette med Kolstad, Trondheim og meg har vært en langtidsplan, smiler Torbjørn. 

Det er nok en heller tvilsom spekulasjon at det for Torbjørn fantes en langsiktig karriereplan med stoppested Trondheim fordi det var kjærestens by. 

Kolstad kom brått på. Da jeg i slutten av oktober intervjuet Torbjørn i forbindelse med lanseringen av Kolstad-prosjektet, svarte han dette på spørsmålet om hvorfor han takket ja til Kolstads tilbud, han som hadde bakgrunn både fra én av Tysklands og Danmarks beste klubber:

«Jeg er solgt av dette prosjektet, kan du si. Slik jeg ser det har vi en unik mulighet til å skape noe for norsk håndball på norsk jord. Det blir selvsagt annerledes å spille i Norge sammenlignet med Tyskland og Danmark. Men det er jo ikke slik at det er dårlige håndballspillere i Norge. Dersom Kolstads satsing kan være med på å løfte norsk håndball enda mer, få flere klubber til å satse, ville det også vært kjempekult å være med i starten på en slik utvikling.

Fra trening med Erlend Sagosen i Meråkerhallen

Så legger ikke Torbjørn skjul på at det også er et annet viktig moment for ham og kjæresten:

– Vi kjenner byen, vi har allerede et nettverk her, noe som er en kjempebonus. Vi skal trives også utenfor håndballen.

Etter tre uker i Kolstad er Torbjørn bare blitt styrket i troen på at han gjorde et riktig valg da han bestemte seg for klubb de neste tre sesongene:

– Oppstarten var forresten et lite sjokk. Jeg er vant til en litt roligere start på sesongforberedelsene i de andre klubbene jeg har vært i. Men Kolstad-starten har vært veldig bra. Jeg visste at jeg kom til en god gjeng Det er spillere med guts. Jeg gleder meg til hver eneste trening, smiler Torbjørn.

Vår landslagskeeper får sin kampdebut i Kolstad-drakt – nummer 30… – denne helgen, mot GOG, som forrige sesongs beste klubb i Danmark. Hva kan vi forvente oss av din forrige klubb?

– Det er et ungt lag med dyktige ballspillere som ønsker å løpe mye. I Pytlich og Madsen har de to veldig gode spillere. Men det er også spennende hvordan GOG er. Klubben har tross alt skiftet ut mange spillere.

– Og hva kan Kolstad utrette mot danskenes nummer én-klubb, en klubb som forbereder seg både til dansk seriespill og gruppespill i Champions League?

– Uansett resultat vil to kamper mot GOG være lærerikt for oss. Vi får en fin anledning til å kjenne på europeisk toppnivå. Men likevel, vi kan «fint spille med», sier Torbjørn med en litt dansk talevending. Dansken har han inne. Han har tross alt tre sesonger bak seg i dansk håndball…

Torbjørn foran Kolstads «hall of fame» i Kolstad Arena. Snart kommer vel 2022/23-laget opp på veggen med spiller nummer 30 på plass.

– Til slutt, Torbjørn; den avgjørende straffekastredningen fra kroatiske Zlatko Horvat i VM-semifinalen i 2017 – en redning som banet vei for ekstraomganger og norsk finalespill – blir du fortsatt spurt om den av folk du tilfeldig møter?

– Ikke så veldig ofte, det er tross noen år siden. Men det er noen som gjerne vil snakke med meg om det. Jeg føler at den redningen er det som gjør at folk flest vet hvem jeg er.

Tribunefolket i Kolstad Arena vet veldig godt hvem Torbjørn Bergerud er – før spiller nummer 30 har presentert seg med en eneste redning på sin nye hjemmearena – i kjærestens hjemby…

FAKTA
Torbjørn Bergerud (28) 
Målvakt
Karrierevei:
Drammen HK:                                   2011-2015 / start som 17-åring
Lugi (Sverige) :                                   2015/16
Holstebro (Danmark):                       2016-2018
SG Flensburg-Handewitt (Tyskland): 2018-2021
GOG Håndbold (Danmark):               2021/22
Kolstad:                                               2022/23 og i tre sesonger

To kamper mot GOG
De to kampene spilles i Kolstad Arena, fredag klokken 18 og søndag klokken 11:30. Det er gratis inngang for alle under 16 år, mens voksne betaler 50 kroner for å se våre gutter måle seg mot Danmarks beste klubblag siste sesong.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad håndball