GOG – Danmarks største talentfabrikk – Kolstad

GOG – Danmarks største talentfabrikk

Det er flere ting som er likt mellom den danske toppklubben GOG og Kolstad. De to er nesten jevngamle, de har en hjemmearena som tar omtrent like mange tilskuere (GOG har hjemmesnitt på 1900), og de trenes av unge, ambisiøse trenere. Men på ett felt er forskjellen – foreløpig – svært stor:

Mens Kolstad ennå har til gode å vinne noe, har GOG åtte ligatitler og ti cupmesterskap. Kolstad har ennå ikke spilt ett eneste minutt europacup; GOG har spilte nesten 70 kamper i europacupene – og én gang har laget spilt finale, i EHF Cupvinners Cup ( mot Barcelona 1994/95). Det er med andre ord en storhet som kolstadspillerne skal bryne seg på i to kamper, fredag og søndag i denne uken. 

21-åringen Simon Pytlick – sønn av sin far, trenerlegenden Jan Pytlick – er én av dagens GOG-lag sine mange talenter. Simon Danmark-debuterte for øvrig i Trondheim – i Golden League sist november.


Når vi også legger til at internasjonale størrelser som Mikkel Hansen, Lasse Svan, Joachim Boldsen, Niklas Landin, Morten Olsen, Søren Stryger og Thomas Mogensen alle har fartstid i småbyklubben på øya Fyn og har fra Fyn håndballreist videre til mange av håndballverdenens riktig store klubber, da er det greit å slutte seg til beskrivelsen av GOG som en talentfabrikk, eller hva, trener Nicolej Krickau?

– Absolutt – den største i dansk håndball.

– Gudme er en liten kommune på Fyn med mindre enn 1000 innbyggere, hvordan har dere fått til dette?

– Siden vi er i et lite samfunn, blir også rollemodellene tett på. Unge spillere kan oppleve at det går an å nå langt selv om de bor i et lite samfunn. (Odense, Danmarks tredje største by med 180 00 innbyggere, ligger bare fire mil unna. red.anm.) Kan andre, kan jeg også, tenker de. Og med en slik innstilling, får vi kontakt med mange talenter som vil noe. Når de er i 16-17-årsalderen har vi en god oversikt over dem vi tror vi kan utvikle videre til vårt A-lag.

– Dere har lyktes, og satsningen har sikkert kostet mye. Hvor stort budsjett opererer dere med?

– Vi har slett ikke så stort budsjett som det Kolstad tydeligvis har og som Aalborg her i Danmark. Aalborg er jo størst hos oss, og de skal jo derfor kunne ta de fleste gullene. Men vi spiller for gull hvert år, og de gullene som Aalborg ikke klarer å ta, de skal vi hente, sier GOG-treneren.

God stemning på «GOG-benken»; Nicolej Krickau mellom ass.trener Keld Wilhelmsen og fysio. Mads Thorsen.

Selv med talenter som stadig vekk kommer til GOG og som utvikler seg til store spillere, så vil de største og mest ambisiøse videre, til tysk, fransk, spansk, ungarsk liga. Vanligvis etter en sesong er det seks-syv spillere som forsvinner og like mange som kommer til. Men siden forrige sesong har ni nye spillere kommet, men hele 12 er borte. Av de som har forsvunnet er keeperduoen Torbjørn Bergerud og Viktor Hallgrimsson sammen med høyrebacken Mathias Gidsel og strekkjempen Oscar Bergendahl nok de vanskeligste å erstatte.

– Forrige sesong hadde vi en spillertropp som minnet litt om kontinuitet, Hadde vi nå hatt fjorårets mannskap intakt, hadde vi stilt veldig sterkt foran denne sesongen som altså ikke minst byr på Champions League-spill. Nå blir det mest snakk om å kunne komme oss videre fra gruppespillet, som for oss starter mot Zagreb 14. september, sier Krickau. Selv starter 35-åringen på sin fjerde sesong som GOG-trener og har kontrakt i ytterligere to sesonger.

GOG-troppen kommer til Trondheim i dag, og på fredag og søndag er det altså to kamper mot oss. Hvorfor er Kolstad en egnet kampsparring i sesongoppkjøringen til GOG, Nicolej Krickau?

– Vi ønsket oss en ikke-dansk treningsmotstander. Jeg tror at Kolstad med sine nye spillere og store satsning allerede er på et nivå som vil være god sparring for oss. Jeg forventer å møte et sultent Kolstad-lag, og det passer oss fint. I tillegg er det foran denne sesongen spenningen med den nye avkastregelen. Jeg regner med at Kolstad med Christian Berge som trener og Smarason som fartssetter vil være en utmerket test for oss hvordan vi håndterer dette nye momentet i spillet, sier GOG-treneren. Til Trondheim  kommer Krickau med alle sine 19 spillere. 

Norsk i GOG

Her er et knippe norske spillere som har ikledt seg den rød-gule GOG-drakten:

Magnus Jøndal, Gøran Søgard Johannessen, Torbjørn Bergerud, Espen Christensen, Ole Erevik og Henrik Jacobsen. Sistnevnte starter i høst på sin andre periode i Fyn-klubben etter fire sesonger i fransk liga.

Mot GOG i Kolstad Arena

De to kampene spilles i Kolstad Arena, fredag klokken 18 og søndag klokken 11:30. Det er gratis inngang for alle under 16 år, mens voksne betaler 50 kroner for å se våre gutter måle seg mot Danmarks beste klubblag siste sesong.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball
FOTO: Lau Nielsen