«Når jeg sier skyt – så skyter du!» – Kolstad

«Når jeg sier skyt – så skyter du!»

Kommentaren kom fra Christian Berge på vei ut av hallen mens jeg snakket med Aksel Hald. Det var en kommentar som var et mer enn godkjent klapp på skulderen til Kolstads aller yngste, 18 år helt frem til andre juledag…

Ikke rart Aksel Hald blir oppfordret til å skyte. Hald-kanoen blir avfyrt med stor kraft både fra lufta og fra bakken.

I formiddagens kamp mot Danmarks liga- og sluttspillmester forrige sesong, GOG, (33-33) fikk den venstrehendte bakspilleren mer spilletid enn det som trolig var meningen siden førstevalget på høyrebak-posisjon, Gabriel Setterblom, måtte ut med en ankelskade åtte minutter ut i andreomgangen. Fem knallharde skudd avfyrte Aksel, fire av dem gikk i mål. Hald-kanonen ble avfyrt både fra bakken og fra lufta. Da han satte inn sin fjerde scoring, kom det på frikast-oppstilling. Herlig å se – for lite av slikt, synes jeg. Aksel, 100 prosent kolstadspiller fra nå av etter at han til sommeren gjorde ferdig videregående hjemme i Tromsø, smilte godt av Berge-kommentaren og hadde også god grunn til «oppovermunn»:

– Det er jo synd at Gabriel skadet seg, men det var artig å få stå så lenge på banen. Når jeg får slike sjanser, er det selvsagt bare å utnytte dem. Jeg får forresten mange positive tilbakemeldinger, blir godt tatt vare på, sier Aksel. Han blir nok stort sett å se i Kolstad-angrepet i den nærmeste tiden. Med tid og stunder blir nok Aksel også en dugende toveisspiller som gjør at vi kan få se noen dugende kliv oppover i kontra.

Simen Lyse hadde en stor kamp. Her utfordrer han GOG-forsvaret med assistanse av strekspiller Magnus Gullerud.

Til formiddagens kamp var det et viktig fokus for kolstadspillerne å bedre returfasen. GOG scoret alt for ofte i kontra og ankomst i fredagens kamp. Så, hvor fornøyd er Kolstad-trenerne med utførelsen av den oppgaven, Stian Gomo?

– Jeg synes vi var bedre i returløpene. Når GOG likefullt fikk en del kontramål, skyldtes det litt for mange tekniske feil hos oss, og da blir det veldig vanskelig å dekke opp for GOGs kontringer. Vi slipper inn mange mål i dag også, men vi skal huske på at vi møtte et godt lag. Dette var to verdifulle kamptreninger. Vi satt forresten ikke igjen med følelsen av at dette bare var to treningskamper. Det var ordentlig kamper, begge to.

Lars Eggen Rismark sto mesterparten av dagens kamp og var riktig god, spesielt før pause.

Kolstad kom godt i gang, selv om vi måtte vente hele fire minutter før vi fikk kampens første scoring. Den sto en aggressivt fintende Gabriel for. Vi hadde taket på danskene, som første gang var i ledelsen etter ni minutter (5-4). Men så kom noen tekniske feil på stripe, og GOG kunne kontre inn tre på rad. Vi ble jagende noen mål bak, men slapp aldri GOG av syne blant annet takket være en Adrian (Aalberg) scoring type elegantissimo på målvakt Thulins høyreside. Likt på tavla (15-15) ble sørget av Magnus Langeland – også i dag imponerende god. Nok en uavgjort – til 16-16 – sto den andre Magnus (Gullerud) for – hans første scoring i første kamp i Kolstad-drakt. Den siste uken har en kraftig forkjølelse og noen dager med feber ført til en meget mager treningsuke:

– Lungekapasiteten føltes helt r…. I starten følte jeg meg helt «sjeiki» i beina. Det var ikke verdt å pushe for hardt. Moro likevel med første kamp og første scoring som kolstadspiller. Nå ser vi frem til tre kamper i Danmark neste uke, sa Magnus. Sammen med Vetle Eck Aga blir nok Magnus en midtlås i kolstadforsvaret det skal bli vanskelig å låse opp.

Offensivt var det flere som markerte seg positivt. Jeg nevner i fleng; kantspillerne Adrian, Elias og Sander som scoret på alle sine skudd. Magnus Langeland som igjen imponerte med sine engasjerende finter, tøffe gjennombrudd og skudd fra halvdistanse. Gabriel Setterbloms målfarlighet. Rasmus Thaarup Carlsens oppofrende engasjement. Og så skal vi heller ikke glemme at playmaker Janus Smarason nesten ikke var på banen. Han fikk noen få sekunder før pause, og da klinte han inn til 10-13 med et underarmsskudd med stor kraft og presisjon 

Etter 40 gode minutter endte kampen slik for Gabriel Setterblom – med vridning i høyre ankel. Det setter forhåpentligvis ikke Gabriel utenfor mer enn akkurat de siste 20 i dag… (FOTO: Tore Sæther)

Andreomgangen var jevn hele halvtimen med skiftende føring. Ingen av lagene hadde noen gang mer enn tomålsledelse. Simen (Lyse) var lysende angrepsmessig med fem scoringer på syv skudd og også noen ganger nest sist på scoring. Han scoret kampens siste – selv om det ennå sto drøyt halvannet minutt igjen av kampen. GOG spilte seg til syvmeter da det gjensto rundt 45 sekunder. Torbjørn Bergerud hadde stått de siste ti minuttene. At han kan være en riktig syvmeter-«killer», det vet alle som husker tilbake til VM-semifinalen mot Kroatia for fem år siden. Vi kan konstatere at egenskapen er intakt: En ellers så sikker syvmeter-taker som Jerry Tolbring kjente kanskje også på det, hva vet jeg. Uansett, Torbjørn reddet – som ga oss sjansen til nok et angrep og seier. Berge/Gomo tok time out; slagplan lagt – men ble ødelagt av nok en teknisk feil. GOG fikk kontre, men vår kontradekking var denne gangen god nok til å hindre danskene i å komme til tellende avslutning. Bra!

PS!
1300 tilskuere på fredag og 757 på en søndag formiddag med sjelden fint vær, det må også sies å være lovende med tanke på det som skal skje når det skal spilles om poeng og cup-avansement, både i NM og i European League.

PS2!
På tirsdag drar kolstadtroppen til Danmark og treningsleir inklusive tre kamper mot danske eliteserielag; på onsdag mot storheten Aalborg, på fredag mot Skanderborg/Aarhus og på søndag mot Sønderjyske. Til den siste kampen får vi kanskje med Sigvaldi Gudjonsson i noen første kolstadminutter.

FAKTA
Kolstad – GOG 33-33 (17-17)
Treningskamp, Kolstad Arena
Tilskuere: 757
Kolstad: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Aksel Hald 4, Janus Smarason 1, Vetle Eck Aga, Sander Rønning 1, Adrian Aalberg 2, Rasmus Thaarup Carlsen 2, Magnus Langeland 4, Henning Limstrand 1, Gabriel Setterblom 5, Magnus Gullerud 2, Elias Thome 2, Eskil Dahl Reitan 1, Martin Kærgaard, Simen Lyse 8(2).
GOGs toppscorer: Jerry Tolbring 7(1)
Utvisninger; KOLSTAD: 1 x 2 min. – GOG: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball
FOTO: Robert Magnussen