Spente Kolstad-jenter til Kristiansand – Kolstad

Spente Kolstad-jenter til Kristiansand

I Kolstad er håndball ikke bare skyte, sentre, score, løpe og ha det moro sammen med mange andre det som teller. Klubben har også et jenteprosjekt som er en viktig faktor i integreringsarbeidet som foregår i en bydel med en stor gruppe innbyggere med minoritetsbakgrunn. Til helgen skal et 70-talls unge kolstadspillere delta i Dyreparken Håndballfestival i Kristiansand.

Først litt om jenteprosjektet. Vi spør Lone Strand Randal, leder i Kolstad Håndball bredde og i ti år trener for det eldste jentelaget, J15.

– Det går ut på å rekruttere flere jenter til håndballen, rekruttere og beholde. Vi ser at de som først faller fra er jenter med minoritetsbakgrunn, derfor er det viktig for oss å jobbe ekstra mye mot disse jentene – og familiene deres. Mange ikke-norske familier har ikke noe forhold til håndball, eller hva deltagelse i lagidrett kan bety for inkludering og samhold. Vår oppgave er å introdusere dem for begge deler.

– Kolstad Håndball ønsker å sørge for at alle skal ha et tilbud om håndball så lenge de ønsker å være aktive. Det er alltid vanskelig å beholde spillere gjennom ungdomstiden. På sikt ønsker vi å kunne ha et fungerende damelag, og drømmen er selvfølgelig å se noen av våre jenter på Byåsen Elite – eller til og med på landslaget, sier Lone og fortsetter:

– Engasjementet vi har rundt de unge jentene som spiller håndball har også et langsiktig perspektiv. Vi ønsker at dagens spillere kan bli fremtidens ledere og trenere, aller helst i vår egen klubb.

Kolstad Håndballs daglige leder, Jostein Sivertsen, legger til:

– Jenteprosjektet er en sentral del av vårt samfunnsengasjement. Det er naturlig at det på grunn av A-laget vårt blir et guttefokus, men vi ønsker også å løfte jentehåndballen, vil at håndballen i Kolstad skal omfatte både jenter og gutter i alle aldre.

I dag er 2007-årgangen det eldste laget i Kolstad. «Det er på sett og vis vår solskinnshistorie. Spillerne her har holdt sammen siden første til de nå går i tiende klasse», smiler Lone, men legger til at ikke alt er «solskinn»:

– Vi har årskull med hull, og 2010-årgangen er helt blank.

Men tilbake til den store snakkisen i jentemiljøet, den forestående turen til Kristiansand. Det er en tur Strand Randal og de andre lederne tror har motivert og vil motivere jentene til å fortsette med håndball.

– Hvordan er det kommet i gang, og hvordan klarer dere å finansiere en slik tur med rundt 100 personer, Lone?

– Vi startet arbeidet med dette i fjor høst. Jan Erik (Wiedemann) tok kontakt med kompisen Morten Isachsen, som er turneringsleder for Dyreparken Håndballfestival og spurte om det kunne legge til rette for oss, blant annet med dyreparkbesøk dagen før turneringsspillet. Vi fikk umiddelbart positiv respons. Vi blir innlosjert hos selveste kaptein Sabeltann, og vi får være i dyreparken hele fredagen. Dette har vi fått delvis sponset av Dyreparken, hvor man også like prosjektet vårt.

– Men hva med økonomien, dette blir ikke billig?

– Vi søkte om støtte fra Norges Håndballforbund og Idrettsrådet i Trondheim. Vi fikk til sammen 150 000 kroner. Kolstad Håndball bidrar med 1000 kroner per spiller, som takk for dugnadsarbeid foreldre har bidratt med. Spillerne har også jobbet dugnad slik at egenandelen bare ble på 1500 kroner. Støtten fra NHF og idrettsrådet gjorde det også mulig å ta med ti ekstra voksne med minoritetsbakgrunn, som er en veldig viktig del av dette prosjektet, sier Lone og understreker nok et moment:

– Å la så mange med minoritetsbakgrunn får oppleve Dyreparken er viktig også fordi parken og opplevelsene der gir et viktig innblikk i norsk barnekultur, viktig med tanke på integrering og inkludering – og ikke minst samholdet som felles opplevelser gir.

Gjett om det er mange kolstadspillere som gleder seg til torsdag; da flyr den store Kolstad-troppen til Sørlandets hovedstad. Én hel dag i dyreparken og deretter to dager med håndballkamper – mot nye motstandere. Bare det siste er et stort pluss.

Gjett om de gleder seg til Kristiansand-tur og Dyreparken-besøk – i tillegg til håndballcup. F.v.: Roxanna Agomah,Yagmur Kucukcelik og Zeynep Kubra Kizilirmak.

FOR FØRST GANG PÅ CUP UTENFOR MIDTNORGE

Da vi slo av en liten prat med tre av Kolstad-jentene som nå er klare for håndball-cup og Dyreparken-besøk i Kristiansand, ga Roxanna, Yagmur og Zeynep uttrykk for at de gleder seg veldig til turen. – Jeg har bare vært på cup i Trondheim, sa Yagmur, som spiller på J11-laget. Roxanna og Zeynep på J15 har vært litt på reisefot: – Vi har spilt cup på Ørland og Kristiansund, fortalte de.

For alle tre blir besøket i Dyreparken det første. Én dag i den flotte dyreparken før det blir to dager med håndballcup. Hva gleder de seg aller mest til? De trengte en liten tenkepause før Zeynep ga uttrykk for en felles oppfatning – i alle fall nikket både Roxanna og Yagmur bekreftende: – For å være helt ærlig, så blir nok besøket i Dyreparken det aller artigste. – Og så få være sammen med laget i tre dager, tilføyde Roxanna.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball