«Nei» til bundesliga – valgte dansk som første «utestasjon» – Kolstad
KOLSTAD, NORGE - August 27: 1 kvalik kamp i EHF European League mellom Kolstad - Drammen i Kolstad Arena August 27, 2022. (Photo by Robert Magnussen / Nidaros Foto.)

«Nei» til bundesliga – valgte dansk som første «utestasjon»

Det var interesse fra den beste ligaen, den tyske, for den 21-årige talentfulle strekspilleren fra Skarnes. Elverum-treneren – Christian Berge – rådet ham til å gripe anledningen, signere for Gummersbach; unggutten – Magnus Gullerud – syntes overgangen fra Elverum til bundesliga ble litt for brå. Dansk mellomstasjon passet bedre, og nå er han altså i Kolstad-drakt.

Med blikket rettet mot scoring – fra treningskamp mot Danmark-mester GOG.

– Selv om bundesliga var et langsiktig mål, syntes jeg at det var lurt av meg å ta ett steg i gangen, som å gå veien via Danmark, sier Kolstads nye strekspiller og midtforsvarer. 

Når vi ser på hans karrierevei, kan vi ikke si annet enn at det var et godt valg. Etter tre sesonger i SønderjyskE, så første bundesliga-stoppested, i Minden, før han i 2020 dro videre til Magdeburg, hvor han siste sesong var med på å skaffe den østtyske klubben sitt første seriemesterskap på 21 år.

Magnus startet med håndball i Skarnes, et par mil vest for Kongsvinger hvor han ble født. Der ble det først litt bakspiller-posisjon, men ganske kjapt strekspill og som 16-åring gikk turen til Elverum. Året etter, i 2008, overtok Christian Berge trenerjobben i Elverum, Magnus hadde amatør-status, men etter én sesong fikk han plass i A-stallen:

– Han kom som en ganske spe unggutt, men utviklet seg raskt og ble riktig god, sier Christian i dag, gjenforenet med sin topp strekspiller også i klubbsammenheng. På landslaget med Berge ved rattet hadde Magnus fast plass, som har gitt ham både to VM-sølv og én EM-bronse.

Magnus viste muskler i begge ender av banen mot Drammen. Onsdag er det Nærbø-spillerne som skal få slite med den regjerende tyske bundesligamesteren.

På vei mot å fullbyrde strekpotensialet som Christian så i 17-åringen var ett moment mer tyngde, flere kilo. Du må minst legge på deg ti kilo, skal treneren ha sagt. Berge i dag:

– Jeg husker ikke at jeg sa akkurat det, jeg sa så mye, men det var noe av det Magnus måtte gjøre noe med, smiler Kolstad-treneren, mens spiller nummer 14 supplerer: 

– Jeg var ca. 90 kilo den gang, og Christian beskrev hva som var nødvendig for å gjøre en god strekjobb, blant annet tyngde. Nå er det et krav også for strekspillere å være raske. Spillet utvikler seg, nye regler er én årsak til det. Antall kilo alene er ikke viktig; viktigere er det å jobbe godt med de kiloene man har og kroppstypen man er.

Magnus fikk føle på belastningene som strekspill og sentrale forsvarsoppgaver ofte medfører. Allerede i 2016, som Minden-spiller, måtte han gjennom en operasjon i ryggen, den første av to (andre gang i 2019). Etterpå gikk han ned ti kilo fra 105 til 95, og i dag har han stabilisert matchvekten på rundt 98 kilo. Nå er det viktigere å være bevegelig inne på streken enn å stå hyppig og kjempe i sperrer for eksempel.

Etter fem treningskamper og én e.cup-kvalik i Kolstad-drakt har Magnus vist oss hvor viktig han definitivt kommer til å bli – i begge ender av banen – sikkert også utenfor, som én av tre i spillerutvalget, takket være sin rutine inklusive ni års profftilværelse i utlandet. Vanskelig å komme forbi i forsvar og allerede med en spennende direkte-link til playmaker Janus (Smarason) og hans finurlige innspill. 

I morgen kommer den første testen i REMA 1000-ligaen, mot Nærbø som vi forrige sesong tapte for på hjemmebane både i serien og i sluttspillet. Hva må til for at vi skal revansjere oss og innlede serien med seier?

– Vi må holde antall tekniske feil lavt. Det var bedring mot Drammen i forhold til i treningskampene. I tillegg må vi være riktig gode i returfasen. En bedre forsvarskamp må vi jobbe hardt for – med Vetle (Eck Aga) tilbake fra sykdom, får vi håpe.

Pep-talk med Gabriel (Setterblom).

Til slutt, Magnus, et litt «snedig» spørsmål når du så vidt har startet på en fireårskontrakt som Kolstad-spiller. Blir det her du også setter karrierestopp?

– Det er selvsagt ikke godt å si. Det handler om at motivasjon må være på topp og ha en kropp som tåler belastningene. Likevel, jeg er passert 30, og det er jo slett ikke utenkelig at Kolstad blir min siste klubb, smiler Magnus Gullerud – for øvrig med en bachelor som faglærer i kroppsøving å falle tilbake på når han en gang setter strek for en fin håndballkarriere – inklusive forhåpentligvis suksessfylte sesonger i Kolstad-drakt…

GULLERUD-FAKTA
Alder: 30 år
Fra Kongsvinger – første klubb: Skarnes 
Strekspiller- 194 cm – 98 kilo
På landslaget:
158 kamper og 230 scoringer (debut i 2010)
På yngreslandslag: 61 kamper og 114 scoringer
Karrierevei:
Elverum fra 2007 til 2013 – (først som amatør – proff fra 2009)
SønderjyskE (Danmark): 2013-2016
GWD Minden (Tyskland): 2016-2020
SC Magdeburg (Tyskland): 2020-2022 (bundesligamester siste sesong)
Kolstad fra 2022/2023 – kontrakt til 2026

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball
FOTO: Robert Magnussen