«Æ bli’ å gjør ailt æ kainn» – Kolstad

«Æ bli’ å gjør ailt æ kainn»

Sier Vetle Eck Aga, og det er det ingen som helst grunn til å tvile på at den ferske Kolstad-spilleren både vil og kan. Dessuten var det litt fristende å lage tittelen på (i alle fall noenlunde…) bodødialekt. En grunn til det, er at vår nye forsvarssjef tillot seg en aldri så liten «dissing» av trønderdialekten da han var gjest i podcasten «Tramp – en håndballpodcast».

Men dialekter enten de er «stammespråk» nord eller sør for polarsirkelen, de betyr ingenting i forhold til håndballspråket – og det både liker og «snakker» 29-åringen fra Bodø flytende…

Strengt tatt var det vel fotballspiller Vetle fort kunne blitt, med en far med fortid som Bodø/Glimt-spiller. Men mamma hadde håndballbakgrunn, og da startet det selvsagt med liten ball, men fortsatte noen år med både håndball og fotball.  Så ble pappa Tor Arne også grepet av håndballen, ble til og med trener for Vetle og kompisene i flere sesonger. Da Vetle ble tatt opp i A-stallen allerede som 16-åring, var saken klar; det måtte bli håndball. Aga senior overlot en gjeng talentfulle unggutter som til og med vant den gang Sparserien (for 18-åringer). Så var det dags for den tidligere landslagsspilleren og utenlandsproffen Geir Daniel Larsen å overta trenerrollen. Vetle fortsatt i moderklubben, Børge Lund ble BHK-trener – ledet klubben til NM-tittel i 2015 – med Vetle som viktig brikke – som bakspiller. Vetle:

– Da jeg reiste fra Bodø til Sverige for å spille for Sävehof, var det som bakspiller. Først i den andre sesongen ble jeg omskolert til strekspiller.

To nykommere og viktige ikke minst defensivt for Kolstad; Vetle og Magnus Gullerud (14) i treningskampen mot danske GOG sin landslagsstrekspiller, Anders Zachariassen.

Og så er det nå blitt enda et rollebytte – til mer eller mindre rendyrket forsvarsspiller. Den ferdigheten har han utviklet så godt at det sendte han inn til Håndballgutta, med debut i januar i fjor. Som Kolstad-spiller ble debuten utsatt noen dager. Da vi møtte Drammen i første e.cup-kvalik, satt Vetle hjemme på Rosenborg og så kampen på tv – med feber:

– Det var kjedelig så klart, en dårlig start i min nye klubb. Men jeg hadde feber noen dager og var i ganske dårlig form. Det henger faktisk i ennå. 

– Hvilket inntrykk fikk du av lagkompisenes prestasjoner?

– Mye bra, men også en del slurv. Hadde vi vært litt skarpere, hadde vi kunnet endt opp med en klart større seier. Vi hadde det litt for travelt. Jeg husker en ting fotballtrener Trond Sollied en gang poengterte at vi alltid har litt bedre tid enn du tror. Jeg er opptatt av at det er viktig å ha tempo i føtter, men være kald i hodet. «Ta vare på ballen» er et slags credo (læresetning).

Som de aller fleste fikk med seg, under en sluttspillkamp i vår ble Vetle rammet av det som etter hvert ble diagnostisert til å være en hjerterytme-forstyrrelse. I første omgang virket dette skummelt. Symptomene lignet også på hjerteinfarkt. Heldigvis var det ikke det! Selv om det for lengst er blåst «faren over», får du vel fortsatt hjerte-spørsmål – bare ett fra meg: Er det noe du fortsatt har føling med eller tenker på?

– Overhodet ikke. Men da jeg fikk feber like før Drammen-kampen, var jeg klar på at jeg ikke skulle ta noen sjanser og spille kamp. Da jeg under kampen i Sverige fikk problemet med hjerterytmen spilte jeg med feber. Så det har jeg lært; er jeg ikke frisk, så skal jeg ta hensyn til det og i alle fall ikke spille håndballkamp.

– Et annet «helsespørsmål»; jeg har registrert en ganske solid støtte på venstre kne – kroniske dårlig kne?

– For to år siden fikk jeg en skade under kamp; kneskjellet ut av ledd og strukket sidebånd på innsiden.  Kneet er blitt stivere, jeg kan ikke strekke det helt ut og må ha denne beskyttelsen for å hindre at det ikke skjer.

Fra en treningsøkt; visekaptein Vetle sentralt.

Til onsdagens kamp mot Nærbø var det en friskmeldt forsvarskrumtapp som meldte seg til tjeneste. Vi fikk se hvor viktig hans inntreden i Kolstad-forsvaret er. Men hvilke synes Vetle selv er hans sterkeste sider som spiller?

– Det må vel være forsvarsspillet, og da på grunn av et dynamisk og bra fotarbeid, bra fysikk i tillegg til at jeg selv føler at jeg har det taktiske på plass – spilleforståelsen. Det gjør at valgene man tar er begrunnet og ikke bare blir tatt på feeling – og det trenger man for å lykkes på øverste nivå. Å ta ting bare på sparket, da blir det for tilfeldig. Forsvarsspill handler om å begrense det motstanderne prøver å gjøre. Du kan ikke stoppe alle angrepsaksjoner, men du kan begrense og tvinge angriperne til å gjøre veldig, veldig gode aksjoner for å kunne lage mål.

– Hva skulle du gjerne vært bedre til?

– To ting: Jeg skulle gjerne vært fem centimeter høyere enn mine 193. Da kunne jeg vært bedre på å blokkere skudd og samtidig brukt fotarbeidet.  

Til søndagens svært viktige returkamp mot Drammen. Hvor treffsikkert er et tips om at Kolstad går til neste runde?

– 50-50. Drammen er et veldig bra lag, som vi altså møter på bortebane. Vi må spille en topp kamp for å klare det, men vi har alle kvaliteter som skal til for at det skal skje.

Vetle får ikke veldig mye ballkontakt når han spiller en hovedrolle som bauta i forsvar. Men ballidrett driver han også utenfor 20×40 meteren – på golfbanen. Vetle har allerede rukket et par besøk på golfbanen i Stjørdal. Og handikap er imponerende lavt:

– Nå er det på 12,1, men det har vært nede på 9,7 – under pandemi-perioden, hvor det ikke var så stengt i Sverige, men rikelig med tid til å spille golf, sier Vetle. 

Etter 17 år i BHK-drakten dro han for å prøve noe spennende og nytt i svenske Sävehof, og nå er han altså klar for tre sesonger – minst – i trønderhovedstaden, hvor han allerede har funnet seg vel til rette i sin nye klubb og by – selv om det her er trøndersk som er hovedspråket…

VETLE-FAKTA

Vetle Eck Aga (29 om én måned)
Defensivklippe/strekspiller
193 cm – matchvekt 97 kg
Landskamper:
Håndballgutta – 17 kamper, 2 scoringer (debut i januar 2021)
Yngreslandslag – 72 kamper, 128 scoringer
Karrierevei:
Bodø HK: fra håndballskole som syvåring til 2017 
IK Sävehof: 2017-2022
Kolstad fra 2022/23-sesongen til 2025

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen