Tilbake fra sommerferien i en helt ny utgave – Kolstad

Tilbake fra sommerferien i en helt ny utgave

Bemerkningen er Stian Gomo sin om det han fikk se av Magnus Langeland på treningssamlingen i Meråker. Hva lå i uttalelsen, Stian:

Magnus Langeland – mer utholdende, sterkere og bedre.

– Han hadde åpenbart gjort et veldig godt fysisk arbeid, både med hensyn til O2-opptak og styrke. Fra å ligge som nummer fire-fem i løping, var han nå helt i toppen, og den jobben han har gjort i styrkebua har også medført at han har bedret duellstyrken. Dessuten ser vi nå at han tar bedre og raskere valg når det gjelder taktiske element. Alt dette har også tydelig gjort godt for selvtilliten.

Og Magnus selv hva sier han om forvandlingen?

– Jeg har hatt en sommerferie i Arendal hvor jeg har kunnet slappe helt av. Hodet uten håndball, i stedet koset meg med kamerater og familie, båtturer og hygge. Alt dette har positiv effekt også på håndballen. Så har jeg selvsagt også trent mye og godt. Det viser resultater på O2-testen for eksempel. Før sommerferien noterte jeg 54, tror jeg det var, mens jeg på testen da vi møttes etter ferien fikk 58,5.

Janus Smarason har mye å bidra med for sine nye lagkompiser – her med Magnus og i midten Aksel Hald.

Da vi sist november intervjuet «Langis» i kolstadsjargong, uttrykte han at vi ennå ikke hadde sett det beste av han. Er vi nær nå, mon tro. I seriepremieren var han for eksempel vår mestscorende (sammen med Adrian Aalberg) med syv…

– Jeg har ennå mye å gå på, men jeg begynner å nærme meg noe, og jeg må innrømme at jeg har truffet bra i kampene hittil. Det hjelper også på selvtilliten at jeg har fått mye spilletid, fått tillit.

– Hvordan har du tatt utfordringen med de nye og internasjonalt rutinerte lagkameratene?

– Jeg forsøker å suge til meg det jeg kan – fremfor alt av Vetle og Gullerud når det gjelder forsvarsarbeid og fra Janus med tanke på angrepsspill.

– Apropos Janus (Smarason); hvordan er det å forholde seg til hans knallharde og gjerne litt overrumplende pasninger?

– Det var litt uvant i starten. Nøkkelord er posisjonering. Janus serverer fantastisk både direkte og presist. 

– Hva er den største forskjellen på treningene med mye nytt i spillerstallen?

– Vi har jo fått mye mer erfaring i laget, og det er med på å pushe oss alle, vi er ekstra skjerpet, og vi liker det.

– Hvor spent var du på hva sesongen ville by på med de fem nye?

– Jeg og flere med meg var selvsagt litt spent, lurte på hva min rolle ville bli. Men etter hvert som detaljene i prosjektet ble kjent, var det bare «kult». Alle vil være med på denne reisen.

Finter og gjennombrudd – en Magnus-spesialitet, her fra treningskamp mot det danske topplaget GOG.

– Nå har vi spilt fem treningskamper med dansk motstand i tillegg til to ecup-kvalik.kamper og seriepremieren. Hvor står vi nå?

– Det har først og fremst handlet om å heve bunn-nivået vårt. Mot Drammen sist søndag synes jeg vi klarte det – bortsett fra en periode på syv-åtte minutter da de tok oss igjen. 

– Kolstad-prosjektet, som det gjerne omtales som, er tema både i internasjonal sammenheng og enda mer så klart i vår norske klubbhverdag. Er det slik at alle vil være ekstra giret på å slå oss…

– Ingen tvil om det! Alle vil slå oss. Den innstillingen har vi merket helt fra lanseringen av de store planene. Men det synes jeg er bare gøy. Vi får bare vist oss hva vi er gode for, sier Magnus Langeland. I morgen er det bortekamp mot Bækkelaget med sjanse til å revansjere oss for to serietap mot Oslo-laget forrige sesong.

– En ikke-håndball-ting til slutt, Magnus. Du vokste opp i Arendal og bodde noen år i Sandefjord. Jeg hører ingenting av sørlandsdialekten…

– Med en mor fra Gudbrandsdalen, en far fra Bergen og kompiser fra Oslo, er jeg dialektisk forvirret. Sørlandsk har jeg aldri snakket.

– Går det kanskje an å kvitte seg med dialektforvirringen og «bli» trøndersk…?

– Jeg tror det er dårlig håp for trøndersk og meg, smiler bakspilleren i drakt nummer 10, som er den som har tatt de lengste stegene siden forrige sesong.

«LANGIS»FAKTA
Magnus Langeland
Født 29.09.2001
Høyde og vekt: 190 cm – 94 kg
Fra Arendal til Sandefjord og vgs. videre til Kolstad i 2021
For Norge: 15 yngreslandskamper – 24 scoringer – i tillegg, på samlinger med rekrutt-landslaget.
Har Kolstad-kontrakt til 2024.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad HåndballFOTO: Robert Magnussen og Tore Sæther