Keeper-team viktigere enn første- og andrekeeper – Kolstad

Keeper-team viktigere enn første- og andrekeeper

Lars Eggen Rismark har alltid vært opptatt av keeper-team og ikke «førstekeeper» og «andrekeeper» – både i alle år i Kolstad som klart «førstevalg» og nå med Torbjørn Bergerud som ny makker – og førstevalg.

Men hvordan har Lars (31) taklet den nye situasjonen, ikke lenger å være den som starter de aller fleste kampene og står mesteparten av tiden, som er  dagens situasjon med landslagets førstevalg som ny makker i målvakt-teamet?

Fra trening i Kolstad Arena – Lars i aksjon som ballstopper. Torbjørn venter på tur. (FOTO: Anders Bergheim)

– I fjor høst var det en stund mye rykter som gikk. Så ble ting bekreftet, blant annet med at Torbjørn skulle komme. På det tidspunktet var det viktigst å ha fokus på den sesongen vi var i og fullføre den på best mulig måte. I sommer var det like viktig å være «håndballfri», men når oppstarten til ny sesong kom, da var det tid for å tenke nytt, med nye spillere. Jeg var selvsagt klar at med en så god målvakt som Torbjørn Bergerud inn i laget, ville min rolle bli annerledes, sier Lars.

Fra klar førstekeeper til å bli andrevalg…?

– Jeg har alltid heller snakket om og vært opptatt av keeperteam – selv når det er slik at én spiller klart mest. Jeg tenker sånn at dersom man spiller godt nok, så får man også spilletid. Det er erfaring jeg har med meg også fra tiden i Danmark (Midtjylland).

Litt til om «keeperteam». Da jeg for tre og et halvt år siden intervjuet Lars og bragte keeperteam kontra førstekeeper på bane, svarte han blant annet slik: «Nå er det sånn at jeg stort sett har stått sammen med reale folk som det har vært greit å ha et godt samarbeid med. Når vi driver med toppidrett så vil vi selvsagt spille så mye som mulig. Men det er også veldig viktig å fungere i team.»

Tilbake til dagens situasjon og «kampen» om spilletid:

– I toppidretten må du bare ta sjansen når du får den, og lykkes du, får du spilletid. Det handler altså om å gjøre seg fortjent til å spille. 

Lars duellerer i treningskamp mot danske GOG. (FOTO: Robert Magnussen)

– Nå er det ikke gått mer enn to-tre måneder siden dere startet sesongforberedelsene, hvordan jobber du og Torbjørn sammen?

– Vi har jo begge vært med i gamet lenge og har ulike måter både til å se video og forberede oss til kamp. Men vi utveksler erfaringer, både underveis i kamper og når vi trener.

– Sesongen er så vidt i gang, men det kan se ut som at trenerne har bestemt seg for en første-sekser og at det er Torbjørn som starter i mål. Hvor viktig er det for deg at du fikk spille mye mot Bækkelaget og hele kampen i de to cup-oppgjørene?

– Viktig – også at det ikke går for lang tid mellom hver gang man får kamptid. 

– Og hva med det du har vist i kamp?

– Jeg slet litt med ryggtrøbbel i starten. Nå er det mye bedre, og det gir selvsagt trygghet – både for meg og for laget.

– Prestasjoner kontra resultater snakkes det mye om. Bortsett fra alltid å ha fokus på å redde neste skudd; hva kan du si er målvaktens prestasjonsmål?

– Det er i alle fall slik at statistikk – redningsprosent – ikke er det som man kan bruke som viktigste mål. Vi har mer oppgaverettet fokus. Det handler for eksempel mer om å sette seg i posisjon hvor man har best mulig forutsetning for å redde skudd. Så gjelder det å ha klare avtaler med forsvaret, sier Lars. For som han i en tidligere intervju-situasjon var inne på; målvakt og forsvar er to sider av samme sak. Målvaktredninger er et uttrykk for trygghet mellom forsvarsspillerne og målvakten.

Så langt ser det ut som om tryggheten har vært hyggelig til stede. I seriespillet er det ingen som har sluppet inn så få mål som oss (47). «Norges beste forsvarslag», var ikke det en uttalt ambisjon før forrige sesong…

– På søndag venter tredje kamp i REMA 1000-ligaen, borte mot et Fjellhammer-lag som har vært imponerende gode både mot Drammen og Elverum (to knepne tap). Hvordan ser du på den motstanderen?

– Fjellhammer har to riktig gode kamper bak seg. De har et høyt toppnivå, et strukturert spill med gode skyttere i Eirik Køpp (ny fra Kristiansand) og venstrehendte Alexander Mitrovic, har Lars registrert.

Og bare for å ha nevnt det; selv som altså redningsprosenter ikke er det Lars regner mest på, tar jeg likevel med at da han sto hele kampen i cupen, både mot Tiller og Rapp, og de siste 22-23 minuttene i seriekampen mot Bækkelaget, da var redningsprosenten på over 50.

PS!
I elitestallen har vi også en tredje målvakt. 21-åringen Sondre Orheim skal i utgangspunktet få sin kamptrening i 1. divisjon med Charlottenlund, klubben vi har en samarbeidsavtale med.


TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball