Klare for Europa – litt tilfeldig… – Kolstad

Klare for Europa – litt tilfeldig…

Den enes brød den andres død, er det noe som heter. Oversatt til håndballspråk: Den enes skade gir en annen en sjanse. Det var det som gjorde at ungguttene Magnus Stølefjell (19) og Nicolai Daling (21) nå får smake på europeisk håndball med Kolstad.

Magnus Stølefjell og Nicolai Daling i spanske omgivelser og klare for e.cup-debut.

Det startet med at begge venstrekantene i elitetroppen – Adrian Aalberg og Sander Rønning – ble skadet. Inn kom Magnus. Så var uhellet ute for høyreback Aksel Hald. Trenerne sendte bud på Nicolai Daling. Nå har de begge fått prøve seg i hver sin eliteseriekamp og har alt annet enn gjort seg bort. Men altså for tre ukers tid siden var dette ikke et sannsynlig scenario. 

For Nicolai aller minst.

Veien frem til nå å være klar for europeisk håndball, har vært kronglete. Som 17 år og stort talent ble han hentet inn til Kolstad fra moderklubben Sverresborg og fikk med seg 10 eliteseriekamper og tre scoringer. Så ble det tyst fra Kolstad:

– Jeg skjønte for så vidt det. Det handler om å vise at man kan, og det ble ikke nok da. Derfor meldte jeg overgang til Charlottenlund i håp om å få spilletid. Det gikk ikke helt som ønsket, og det var selvsagt frustrerende ikke å få det til. Men det var bare å jobbe på. Jeg mistet ikke tvilen på potensialet mitt.

Så kom det et «gjennombrudd», som Nicolai kaller det, forrige sesong – og da tenker han verken på knallharde og velplasserte froskeskudd eller sugende gjennombruddsfinter:

– Jeg bestemte meg for å ta alvorlig på ting som styrketrening, ernæring og søvn. Det hadde vært så som så med det tidligere. 

Den forbedrede utgaven av Nicolai var det flere som observerte. Det kom forespørsler fra både øst og vest, fra Sandnes, Fjellhammer og Runar. Men bra var det at det ble med kontakten og at han etter at CSK-sesongen var over i vår fikk være med på Kolstad-treningene. 

–  Til å begynne med var det to treninger i uka, og nå er det 100 prosent på Kolstad. Skikkelig artig.

Mens Nicolai altså har gått veien fra Sverresborg via CSK til Kolstad, er Magnus renhekla Kolstad-spiller – som bare venstrekant-kollega Sander er det i dagens elitetropp. Magnus er riktignok formelt sett bare hospitant – som Nicolai – men han har virkelig vist at han kan også på elitenivå – noe trenerne ikke er det minste usikker på. Det er bare det at foran han i køen der ute på venstrekanten står duoen Aalberg og Rønning. I forrige sesong fikk Magnus «den tredje» (de to andre; Langeland og Gullerud) smake litt på elitenivået; seks kamper og to scoringer. Da både Adrian og Sander tidligere i høst ble parkert med skade, var det ingen uro å notere hos trenerne, ei heller hos Magnus. Gomo etter 19-åringens sesongdebut med ni scoringer på 11 skudd mot Bækkelaget sa det slik: «Magnus utstråler en ro og har et «kaldt hode». Han er rett og slett en kald fisk. Vi har sett Magnus på trening og i rekruttkamper og 2. divisjon og vet hva han kan. Vi var trygge på at dette skulle gå bra.»

– Før Bækkelaget-kampen var det litt rolige dager, med to ukentlige treninger med Kolstad og to med CSK. Nå er det daglig med Kolstad, og jeg må innrømme at det blir både travelt og også litt slitsomt siden jeg jobber hundre prosent som elektrikerlærling.  Heldigvis er de på jobben fleksible og har tillit til at jeg gjør det jeg skal gjøre. Når det er ei frihelg, så gjør det seg også bra, sier Magnus.

Frihelg ble det ikke nå – Spania og e.cup i stedet, og det er vel heller ikke å forakte?

Nicolai: «Å få spille europacup og mot et godt spansk lag, det er stort og blir artig.»

Magnus: «Enig. Jeg ser frem til det.»

Nicolai og Magnus er to av Kolstads 10(!) spillere som er født på 2000-tallet. De har gode muligheter til å få mange fine håndball-år. Karriereplaner finnes kanskje også?

– Så lenge jeg gjør det bra og har det artig, er jeg med. En posisjon som fast eliteseriespiller er et første mål. Når jeg det, åpner det seg kanskje nye muligheter, kanskje også i utlandet, sier Nicolai. Ved siden av håndballen jobber han i mammas nettbutikk, og studier blir det nok også, fag foreløpig uvisst.

Og hvordan ser Magnus for seg håndball-reisen:

– Min «plan» er å prestere godt og ta de mulighetene som byr seg. Første steg også for meg er å få spille fast i eliteserien. Så ville det selvsagt være kjempegøy om det etter hvert byr seg en mulighet i utlandet. 

I morgen kveld får de to ungguttene smake på internasjonal håndball på høyt nivå. Kommer de på banen, blir det spennende å se hvor lave skuldrene er og hvor godt de tar for seg – om mulighetene altså byr seg…

PS!
Kampen i Spania har avkast klokken 20.45 og kan sees på www.EHFtv.com
PS2!
Torsdag legger vi ut vår podcast – «TRAMP – en håndballpodcast». Det blir nok mye e.cup-prat for vår faste trio; Anders Bergheim, Roar Fikse Forbord og Dag Alexander Gamst.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Jostein Sivertsen og Tore Sæther