Overbevisende solid og smakfull topoenger – Kolstad
(Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto.)

Overbevisende solid og smakfull topoenger

Bare én gang tidligere har vi slått ØIF Arendal med så mange mål som i kveld – fem (30-25). Og aldri har vi scoret så mange som 30 i seriekamp på hjemmebane mot arendalittene. Men det var i forsvar vi vant kveldens kamp mot én av de andre medaljekandidatene.

ØIF-spillerne ble ofte tilskuere når Janus Smarason fintet og brøt gjennom ØIF-forsvaret.

Det er ett av håndballens jungelord at det er i forsvar du vinner kampene. I kveld var det absolutt slik.

Trener Christian Berge: «Defensivt var vi veldig bra i kveld.»
Forsvarslås Vetle Eck Aga: «Vi fikk treff på mange av deres forsøk. Det gir trygghet når det er slik.»
Målvakt Torbjørn Bergerud: «I etablert forsvar var vi veldig, veldig gode.»

Kampen startet ikke spesielt overbevisende for oss. Vi svidde blant annet to syvmetere; ØIF-målvakt Kristijan Jurisic var høyt og lavt. Men vi hadde en meget spillesugen og effektiv playmaker i Janus Smarason. Ikke minst hans ankomstspill var det internasjonalt snitt over.

Likevel sleit vi litt med å komme i føringen på kampen. Faktisk måtte vi helt til det 21. minutt før vi for første gang ledet. Og typisk nok, kampen sett i ettertid, var det Simen Lyse som ordnet den biffen. Ti sekunder etter at han kom i spill, banket han inn 10-9-ledelse. Simen ordnet også pauseledelse (13-12) med en utmerket trick-scoring, og han fortsatte i starten på andreomgang som han avsluttet den første, med to lekre scoringer – først på et gjennombrudd hvor Gullerud hadde sperret av for aktuell trafikk i midtsonen og hvor Setterblom leverte kula elegant videre. Og et par minutter senere kom et froskeskudd avlevert høyt, høyt oppifra – på pasning fra Magnus Langeland.

I kveld fikk Simen Lyse mye spilletid og takket for tilliten med storspill og åtte scoringer.

– Det kjennes selvsagt veldig godt når skuddene sitter, smilte en fornøyd Simen etter at poengene var sikret og sesongens fjerde strake seier var på plass.

Men det var altså forsvarsspillet som la grunnlaget for vår fjerde hjemmeseier (på syv forsøk) mot ØIF. Vi var veldig aggressive, styrte skudd og låste skuddarmer. Måten vi avvæpnet ØIFs viktige og som regel beste angrepsduo, Mario Matic og Magnus Søndenå, var forbilledlig. Ikke mange assister heller kom fra duoen, og de scoret bare ett mål hver!

På angripere som kom gjennom, ja, så sto Torbjørn der. Jeg noterte 13 redninger. Den mest spektakulære skjedde da vi en periode spilte syv mot seks i angrep, mistet ballen og en ØIF-spiller sendte den på vei mot det tomme målet. Torbjørn innhentet kula, kastet seg og forhindret videre ferd mot vårt tomme mål. Herlig!

– Å redde skudd gir en skikkelig boost. Tryggheten sprer seg i laget; godt for keeper og for forsvaret som føler de har en målvakt som kan varte opp med redninger, konkluderte Torbjørn.

Torbjørn Bergerud sto mellom 13 ØIF-skudd og scoring

Vi forsøkte oss i fire-fem minutter med syv-mot-seks-spill. Det var ganske vellykket. Verdt å bruke igjen. Da ØIF på stillingen fem mål bak forsøkte seg med offensivt forsvar (5-1/3-2-1), så det litt stakkato og rådvilt ut hos oss – en liten stund. Lyse: «Det ble vel litt rot, uten av vi var stresset. Vi roet ned litt og fikk til ting vi har trent på når motstander går ut så offensivt.»

Godt – og riktig – beskrevet, Simen!

La meg til slutt trekke frem tre andre som det var lett å applaudere for i kveld:

* Adrian (Aalberg) ute på venstrekanten fortsetter å imponere med sin varierte og effektive skyting.
* Gabriel (Setterblom) viste prov på «gammel» storhet; froskeskudd, flyver-mottak (fra Lyse) og lange gjennombrudd
* Nicolai (Daling) som fikk noen minutter på banen, kom til to avslutninger og puttet begge

Keeper Jurisic ble kåret til ØIFs beste, mens Simen Lyse fikk premien som beste Kolstad-spiller. For å si det slik; Simen hadde sterkere konkurranse om prisen enn det ØIF-keeperen hadde…

PS!
Nå kjenner jeg at jeg gleder meg voldsomt til tirsdagens returoppgjør mot Bidasoa Irun i Kolstad Arena. Avkast klokken 18:45. Også vår spanske motstander spilte i kveld seriekamp. Det gikk annerledes enn for oss. Kampen mot Barcelona var et oppgjør mellom tabell-lederne og tabelltoer Bidasoa og endte med 39-28-seier til «Barca».