Så bitte, bitte, bitte lite som manglet – Kolstad

Så bitte, bitte, bitte lite som manglet

Kveldens e.cup-kvalik måtte avgjøres på straffekast-konkurranse. Magnus Langeland innledet med sikker scoring, men da 7meters-konkurransen fortsatte med én og én, da brente «Langis». Og da Bidasoas storscorer Echepare satte sin, da var Kolstads europadrøm omgjort til et mareritt.

Har man ikke vært i en slik sitasjon selv, går det ikke an å forstå hvordan Magnus følte det etter å ha bommet. Det hjelper forhåpentligvis litt både at lagkompisene var raskt fremme og trøstet og at trener Stian Gomo blant annet understreket: «Vi tapte ikke mot Bidasoa på straffekonkurransen, men i første kamp og også i kveld hvor vi gjorde for mange tekniske feil og bommet på for mange skudd.»

Godt å ha gode lagkompiser når man trenger hjelp til å bearbeide stor skuffelse. Janus Smarason var kjapt ute med trøstens ord til en utrolig skuffet Magnus Langeland. (FOTO: Tore Sæther)

Idrett er følelser; ikke minst toppidretten. Det fikk vi tydelig oppleve i Kolstad Arena i kveld da kolstadguttene ble sendt hodestups ut av europahåndballen denne sesongen – og det altså med aller minste margin. «Hva føler du nå?» er kanskje sportsjournalistikkens mest stilte og ikke så lite latterliggjorte spørsmål. Likevel synes jeg det på en kveld som dette var en anledning til å snakke om og sette ord på følelser – etter en kamp som var så utrolig nær ved å bli et første kapittel i det vi håper skal bli en lang fortelling om Kolstad i europeiske topphåndball.

Adrian Aalberg: «Det kjennes utrolig bittert, men samtidig føler jeg også stolthet over at vi fightet så godt. Jeg skulle ha ønsket vi hadde hatt ekstraomganger i stedet for straffe-konk. Trenger nok kvelden til å samle oss. Men i morgen er det på’n igjen, jobbe for at kampen mot Drammen gir oss en opptur. At den kampen kommer allerede på lørdag, er bra, så får vi ikke tid til å deppe lenge.»

Magnus Gullerud: «Skuffet, så klart. Vi hentet inn de tre baklengsmålene fra første kamp, og vi hadde gode muligheter til å vinne nok før vi måtte gå til straffekast. Straffekast-konkurranse er ren bingo.»

Gabriel Setterblom: «Det føles tomt. Jeg har lenge gått og gledet meg til at vi kanskje skulle få spille masse europacupkamper, som en bonus allerede denne sesongen. Så ble det altså så marginalt og marginene mot oss. Straffekast er ren tilfeldighet. Nå er det bare som et svart hull, uten detaljer. Jeg synes egentlig vi spilte en ganske god kamp. Nå tenker jeg allerede på at Drammen skal få kjenne på at vi røk i dag.»

Vetle Eck Aga: «Det føles tomt, tomt for energi, tomt for alt egentlig. Fryktelig kjipt. Vi ga oss sjanser nok til å vinne dette. Jeg er også stolt over mye vi gjorde. God læring til neste gang vi står i en lignende situasjon.»

Torbjørn Bergerud reddet flere hundreprosentsjanser og endte med 13 redninger.

Torbjørn Bergerud: «Tomt er følelsen. Vi hadde fortjent bedre. Vi hadde flere ganger gode sjanser til å komme mer foran, fire-fem mål kanskje. I stedet ble prestasjonene for ustabile. Vi skulle nok vært noe mer kyniske. Men vi må også se på dette som god læring til «neste gang».

Sigvaldi Gudjonsson: «Jeg er skuffet, er litt trist, faktisk. Det er tungt. Vi kjemper så bra vi kan, alle mann i 60 minutter. Publikum var også med oss. Når adrenalin-nivået kommer ned på normalt, så er jeg sikker på at jeg vil føle stolthet over prestasjonen vår. Og god læring er dette uansett.»

Magnus Langeland traff ikke på alt, men var herlig offensiv og scoret på syv.

Litt om selve kampen som i alle fall ga nervepirrende spenning med masse av flotte prestasjoner – men også en del av motsatt karakter. Vi hentet inn «handikap 3» (27-30) fra Spania i den første av de to avgjørende kvalik.kampene til gruppespillet. En stakket stund, syv-åtte minutter ut i andreomgangen, hadde vi ikke bare utlignet baklengsene fra kampen i Baskerland, men til og med skaffet oss en sammenlagt ledelse (17-13). Det kom på utmerket Aalberg-vis; stjal ballen og la i vei med noen kjappe skritt før han sendte ballen i tomt mål.

Men Bidasoa kvitterte ubehagelig kjapt; scoret tre mål på stripe, to av dem på kontra – som et resultat av ett av våre store problem i kveld – tekniske feil. Jeg noterte til sammen 11 av det slaget. Et annet moment som vi ikke lyktes med, var overtallsspillet. Vi vant ikke en eneste én av spanjolenes utvisningsperioder, mens de benyttet vårt eneste undertall til å score to ganger.

Halvannet minutt før slutt hadde vi bare ettmålsledelse. Gabriel satte inn det siste av sine fem, til 27-25, og halvminuttet før slutt tok Berge/Gomo time out. To brede strekspillere og aller «bredest», ytterst – lagkaptein Sigvaldi flyvende inn fra sin høyrekant for å sette utropstegn – 28-25.

Klart for uhyrlig spenning. Bingo. Straffekast-avgjørelse…

Takk for underholdningen!

Et femtitalls unge kolstadsupportere laget nesten mellomeuropeisk stemning med sine trommer, fløyter, «klappers» og tilrop. Håper de blir fast innslag på hjemmekampene.

FAKTA

EHF European League
2. kval.kamp 2. runde
KOLSTAD – Bidasoa Irun 28-25 (12-13) – 5-6 og utslått etter straffekast-konkurranse
Kolstad Arena
Tilskuere: 2112
KOLSTAD: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Sigvaldi Gudjonsson 6, Gabriel Setterblom 5, Janus Smarason 2, Magnus Langeland 7, Magnus Gullerud 1, Vetle Eck Aga, Henning Limstrand, Adrian Aalberg 4, Martin Kærgaard 1, Simen Lyse 2, Eskil Dahl Reitan, Elias Thome, Sander Rønning, Nicolai Daling.
Toppscorer Bidasoa: Inaki Echepare og Jon Saizar, begge 7.
Utvisninger; Kolstad: 1 x 2 min. – Bidasoa: 4 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen