Final8 – Håndball-Norges nye stolthet – Kolstad

Final8 – Håndball-Norges nye stolthet

I slutten av februar sjøsettes nyheten Final8 – NM-sluttspill både for kvinner og menn – senior og junior – og noe hele Håndball-Norge skal omfavne og bli stolt av. Det er i alle fall ambisjonen. 

– Vi har sett hva Elverum har fått til i Champions League i Håkonshallen og dere i Kolstad, mot Elverum, i Trondheim Spektrum. Vi vil overgå dette – med innspill fra både Kolstad og Elverum, sier Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, daglig leder i ØIF Arendal og én av nøkkelpersonene bak håndballnyheten som får sin premiere i Arendal fredag 24. februar.

Bakgrunnen for Final8 finnes i at klubbene synes at NM-finaler i Oslo Spektrum, det har utspilt sin rolle.

– Vi har fått mange innspill fra klubbene hvor man har gitt uttrykk for at man ikke lenger er fornøyd med NM-finalearrangementet som det har vært. Det har gjerne vært slik at selv om kampene har vært utsolgt, så har tribunene bare vært halvfulle. Damelagenes tilhengere har benyttet herrekampene til å gjøre andre ting i Oslo, og vice versa når damelagene har vært i aksjon, beskriver Bruun Hansen og tilføyer:

– I tillegg har det vært dårlig økonomi i arrangementet for klubbene. I Oslo Spektrum har det «bare» vært kampene mens klubbene gjerne skulle hatt plass og anledning til å arrangere noe i tillegg til kampene, både for sine samarbeidspartnere og for tilhengerne.

Tre-fire klubber ville være arrangør

Da Norges Håndballforbund (NHF) og Norsk Topphåndball inviterte klubber til å komme med en konseptbeskrivelse av hvordan et NM-sluttspill i ny drakt skulle kunne se ut – bli en fest for hele Håndball-Norge, da var det tre-fire klubber som tok opp hansken og leverte forslag til finalehelg i ny fasong, Final8 – siden også to juniorfinaler hører med til prospektet.

Final8 har sine sluttspill-forbilder i Champions Leagues «Final Four» – sluttspill som arrangeres i Köln (herrer) og Budapest (damer). 

ØIF Arendal sitt forslag var det som falt best i smak hos NHF og Norsk Topphåndball. 

– Vi fikk hvert fall ikke tilslaget på grunn av hallfasilitetene. I dag tar Sør Arena bare mellom 2500 og 3000 tilskuere. Men med «Final8» på plass i byen, vil en utvidet arena ha 4207 sitteplasser. Nabo til hallen er en tennisarena og der blir det konserter – med Staysman og Trang Fødsel blant annet – og vi får anledning til å servere middag til 700. Vi legger også opp til tre fansoner. Først nå har det gått opp for oss hvor stort det er dette vi har tatt på oss, sier ØIF Arendals daglige leder.  – Jeg tror bestemt at det som ble avgjørende var at vi kunne presentere et prosjekt som hadde veldig bred støtte lokalt, hos både ordfører, fylkesordfører og næringslivet, sier Bruun Hansen (bildet), som for øvrig har meldt overgang til Norsk Topphåndball og fra årsskiftet blir interesseforeningens kommersielle sjef.

Final8 er på mange vis i trygge hender, men det ligger ennå en ikke ubetydelig oppgave med å gjøre nykommeren og håndballfesten kjent blant den store hop…

Folkefest og snakkis

– Absolutt. Folk flest vet ennå ikke hvilken folkefest som skal arrangeres i Arendal i slutten av februar, arrangementet som vi håper skal bli en snakkis i hele Håndball-Norge. Vi har flere ideer om hvordan vi skal nå ut til folk. Info-videoer er ett grep. En egen app skal også utvikles.

– Vi investerer mye i dette arrangementet. Litt forsiktig budsjetterer vi ikke med mer enn halvfull arena, men blir skikkelig skuffet om vi ikke fyller hallen! Totalt med kamper, show og middager har vi ca. 35 000 billetter. (For å sette dette i perspektiv: Arendal har ca. 45 000 innbyggere.) Til kampene har vi holdt av 1000 billetter til unge spillere, like mange til samarbeidspartnere og 500 til hvert av de deltagende lagene.

NHF og Norsk Topphåndball satser på at nykommeren blir en årviss grand final. ØIF Arendal har fått en toårs kontrakt med forbund og topphåndballen pluss ytterligere ett år dersom prosjektet blir gjennomført i tråd med de store ambisjonene som foreligger.

– Lykkes vi fullt ut og vokser ut av Sør Arena, kan vi jo også på et vis bli vår verste fiende, smiler Bjørn-Gunnar Bruun Hansen og innrømmer at det kiler litt i magen når han tenker på søndagens kvartfinale mot Runar. Det er lett å forstå. Ingen tvil om at Final8 med ØIF Arendal blir noe helt annet enn ei finalehelg uten at arrangørklubbens eget lag er med…

«Kuult konsept»

Hva synes Kolstad om nyskapningen Final8, Stian Gomo?

– Personlig synes jeg det er spennende og et kuult konsept. Jeg håper at det blir full hall – og at vi kommer dit. Slår vi Drammen på søndag, er vi i posisjon til å kunne vinne klubbens første tittel.

– Med det nye konseptet får vi ikke sjansen til å ta en tittel i romjul, men det får så være. Vi har vært ganske nær finalespill. Vi tapte for eksempel semifinale for Bodø, og Fyllingen slo oss etter fire ekstraomganger. På den andre siden vant vi en kvartfinale mot Bækkelaget på straffekastkonkurranse, Daniel Brandmo satte den avgjørende straffen. 

– Likevel det jeg husker aller best med tilfredshet, var da vi som 1. divisjonslag (Sven-Tore Jacobsen var hovedtrener, jeg assistent) i 8.delsfinale på bortebane slo ut storfavoritt Elverum – med Christian Berge som trener, smiler Stian lurt og kikker bort på trenerkollega Berge…

Final8-programmet

TV2 sender alle kampene i Final8. Finalene går på hovedkanalen.

Fredag 24. februar:
Semifinaler damer – klokken 17:00 og 19:30

Lørdag 25. februar:
Finaler damer junior (kl. 09:30) og herrer junior (kl.11:30)

Semifinaler herrer – klokken 14:15 og 16:45

Søndag 26. februar:
Finale damer (kl.13:45) og finale herrer (kl.16:15)

PS!
Final8 hjemmeside: www.final8.no 


TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO/LOGO: ØIF Arendal og Titt Melhuus