Trener 7-metere for å bli sikrere fra streken – Kolstad
(Foto: Robert Magnussen / Nidaros Foto.)

Trener 7-metere for å bli sikrere fra streken

For to sesonger siden startet Martin Kærgaard som foretrukket straffekast-eksekutør. Men etter fire kamper, fem scoringer, men også tre bom, ba han om å få slippe 7-meterkast-jobben – fordi:

– Jeg spilte så mye at det ble for mye å holde styr på. Jeg bommet for mye, sier Martin om sin første periode som straffekast-taker i Kolstad. Nå har det vært lite spilletid på strekkjempen, i stedet har han fått tilbake straffekast-jobben.

Etter at det hadde vært litt for mange bomskudd fra 7-meteren i starten på denne sesongen, tok trenerne grep. Før seriekampen mot Halden spurte de keeper Bergerud hvem av spillerne som var verst å stoppe straffekast fra. «Martin er ganske vanskelig», var svaret. Dermed fikk strekspilleren, som til da i sesongen stort sett hadde varmet innbytterbenken, beskjed om å forberede seg på å ta straffekast. Lurt; fire sjanser, fire mål (om vi også regner med keeperretur satt inn). Strekspilleren som i Kolstad-drakt har scoret 123 spillemål, har kvittert med ni mål på 11 sjanser.

Da 28-åringen foran 2019/2020-sesongen kom til Kolstad fra dansk håndball (SønderjyskE) hadde han slett ikke bakgrunn som straffekast-taker.

Men på treningene skjøt han mye fra straffekast-merket – etter at treningene egentlig var ferdig:

– Jeg sto igjen på treningene, gjerne en halvtime, og skjøt på ex-Elverum-keeper Thorsten Fries. Tanken var at skuddtrening fra 7meteren ville være god trening for meg som strekspiller. I begge tilfeller handler det om å bruke kroppen og også forskjellige teknikker – i dueller med målvakt. Det var Andreas Toudal (kjent dansk trener) som rådet meg til å gjøre dette. 

Ikke bare har Martin brukt straffekast som en del av treningen som strekspiller. Han benytter nå også sjansen til å følge nøye med på hva andre dyktige 7meter-skyttere gjør – når de står igjen mot slutten av treningsøktene:

– Jeg er spesielt imponert over Sigvaldi og Adrian; de har fantastisk mange varianter, sier Martin. 

Mye benkvarming på Martin Kærgaard denne sesongen, men når han blir kallet til å ta straffekast, er han kald og sikker.

På formiddagstreningen i dag, fulgte jeg med på straffekasterne. Martin skjøt 15 ganger og bommet bare på to. Imponerende, og uttellingen hans er også meget god i kamp – 82 prosent. 

Men å komme mer eller mindre «kald» inn fra benken for å ta straffekast, hvordan er det?

– Det er helt fint. På benken er det ro, og når det da blir aktuelt med 7-meter, er det lettere å være fokusert. Dessuten er det nå slik at dette er min sjanse for å bidra, og den sjansen er jeg glad for at jeg får. Men jeg synes fortsatt jeg bommer litt for mye. Helt fornøyd er jeg ikke før uttellingen er 100 prosent, smiler Martin Kærgaard. 

Hva med en hundreprosenter i morgen borte mot Sandnes, Martin…

Straffekast-statistikk

Slik ser vår statistikk fra 7-meteren ut – i seriekampene denne sesongen:
Martin Kærgaard – 9 treff, 2 bom
Sigvaldi Gudjonsson – 7 treff, 5 bom
Simen Lyse – 5 treff, 1 bom
Adrian Aalberg – 1 treff, 1 bom

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
ARKIVFOTO: Robert Magnussen