Til NM-semi’en etter magisk håndball-time – Kolstad

Til NM-semi’en etter magisk håndball-time

Vi skal til Final8 står det på banneret. Visst skal vi det. Drammen ble utklasset 31-21. Semifinaleplassen i NM ble sikret på overlegent og nærmest magisk vis.

To av tre kamper mot Drammen denne høsten har vært klissjevne. Én har vi vunnet klart, nå er det to klare seire. Foran 2100 tidvis hyggelig entusiastiske publikummere i Kolstad Arena i kveld, knuste vi tidlig de fleste av Drammens drømmer om en plass i Final8. Etter fem og et halvt minutt ledet vi 7-1! Og den som aller mest sørget for drømme-knusing var Torbjørn Bergerud. Målvaktkjempen var i det umulige hjørnet – og det gjaldt alle fire hjørnene…

Hjemme i Kolstads egen hule ble det i kveld servert tidvis håndball-magi, og det var ganske mange som meldte seg på avdelingen for «drømme-knusing.» Visst var det profiler som sto frem tydeligere enn resten. Jeg tenker i tillegg til Torbjørn, playmaker Janus (Smarason), strekgigant Magnus (Gullerud), forsvarsklippe Vetle (Eck Aga) og kantduoen som i alle fall er Norges beste kant-par; Adrian (Aalberg) og Sigvaldi (Gudjonsson), og det var flere positive bidrag – som i sum gjorde at dette var en hyggelig flott lagprestasjon. Så la oss se hva trener Christian (Berge) tenkte om sine gutter prestasjon:

– Å slå Drammen med ti? Drammen er et godt lag. Likevel var jeg ikke det minste i tvil om at vi er kapable til det på en veldig god dag. I dag hadde vi en slik dag, en prestasjon som viser at vi hele tiden tar steg. Minuttene i starten på kampen vi brukte til å skaffe oss en 7-1-ledelse, ja, da spilte vi rett og slett veldig god håndball. Vi fant hele tiden gode løsninger. Torbjørn var stor, og hans redninger skaffet oss flere kontringer, og Janus leverte en toppkamp.

Det var ikke få som fikk Torbjørn-autograf og selfie etter dagens kamp.

– Vi var hele tiden veldig gode defensivt. Jeg tvilte aldri på at dette skulle gå riktig, det gjorde ikke spillerne heller – så det ut til, sa Berge med et smil og la til: – Forsvarsspillet var som sagt fantastisk. At vi har det «inne», det ser jeg på trening.

– Hvis det må være lov til å pirke litt bort i noe negativt etter en slik overveiende flott kamp; det ble for mange tekniske feil…

– Ja, det ble det. Det føltes ikke slik underveis. Derfor ble jeg overrasket da jeg i pausen fikk vite at vi hadde gjort ni tekniske feil. (I andre omgang var antallet så godt som halvert. mine tall). Det kunne blitt fallet vårt, feil som vi ble kontret og scoret på.

Men så var det altså denne Bergerud. Ikke bare ruver tometringen mellom stengene, inne i arbeidsrommet sitt. Han er i tillegg reaksjonssterk, kjapp på lave skudd og med rekkevidden kombinert med erfaringen med å lese skyttere. I kveld «spiste» han formelig Drammen-skuddene. Jeg har en mistanke om at opp til flere av de blå bortelagsspillerne om ikke får mareritt, så i alle fall kan få vansker med å sove.  Og for Kolstad-folk og Jonas Wille med sitt Norge er det all grunn til å la smilene gå helt rundt.

Toppkeeperen, dansk ligas målvakt nummer én forrige sesong, og slett ikke sensasjonelt om samme utmerkelse havner hos Torbjørn i norsk liga denne sesongen, han er en nøktern fyr midt opp i all jubel og gratulasjoner. Før vi hadde parkert DHK (7-1), konstaterte Bergerud: «Det første Drammen-skuddet var faktisk et skudd jeg skulle ha tatt.» (Du er tilgitt Torbjørn…) Deretter fløt det bra. De traff meg ofte, smilte Torbjørn…

– De foran meg gjorde en kjempebra kamp. Vi har vært solide bakover i det siste. Og når det glipper litt foran meg, er det min jobb å være der.

Mer nøkternt går det ikke an å si det. Og like riktig er det selvfølgelig. I tillegg til ballstopping. Jeg mener jeg stoppet på 20 redninger, så er målvakt-kjempen også en utmerket første-angriper med flere lange og presise kontringspasninger. Og så har jeg langt fra glemt Lars Eggen Rismarks prestasjon de ti siste minuttene han fikk stå: slapp inn bare to skudd og reddet fire. Begge målvaktene ble stående med over 60 i redningsprosent – mens Drammens keeperpar endte med rundt 25% redninger.

Janus Smarason er i riktig godlune om dagen. Leverte en stor kamp i kveld. (ARKIV-FOTO: Robert Magnussen)

Jeg nevnte Janus Snarason i starten av denne saken. Playmakeren vår satte nivå allerede fra første minutt med et susende underarmsskudd. Han fortsatte med ytterligere fire mål på fem skudd og var assist-konge, må vite. Reporterduoen fra islandsk avis og nettsted som hadde tatt veien til Trondheim for å lage reportasjer, de dro ikke hjem tomhendte. Sigvaldi Gudjonsson leverte også en utmerket kamp. Men tilbake til Janus:

– Vi er kommet lengre som lag. Alle er blitt bedre, og når spillerne rundt meg pådrar seg større oppmerksomhet, ja, da blir det mer plass til meg.

Riktig, så klart, men du verden hvor realistisk og nøkternt. Janus videre, blant annet om å lede 7-1 så tidlig i kampen:

– Alt kan skje i en cupkamp. En klar ledelse kan plutselig bli spist opp hvis man ikke holder trykket oppe. Det gjorde vi. Jeg synes vi håndterte dette profesjonelt, lot de ikke komme helt tett på oss og avgjorde kampen greit, sa vår spillestyrer med ferdigheter og repertoar som kler også den internasjonale scenen aldeles utmerket.

Hurtigtogene på kantene våre. Sigvaldi og Adrian stikker gjerne av sted i god tid før «timetabellen», kommer frem i god tid før motstanderne som jakter på dem og avslutter raidene med å parkere motstander-målvaktene…

Torbjørn og Janus de fremst to blant mange med utmerkede prestasjoner i kveld. La meg nevne de som ligger fremst på minnebrikken min:

* Ute på kantene våre og fremst i kontringene der finner vi altså Adrian og Sigvaldi. I dag var de, som de ofte er, helt rå som lynraske løpegutter og som avsluttere. Adrians skudd-repertoar er smilende moro å iakkta. Stakkars målvakter, sier jeg. Adrian tar alle alle fire hjørner i bruk. På innside eller ytterside av keeper, i mål går ballen – seks ganger på seks skudd i dag – og skuddavviklingen kan være både svært hurtig og for målvakten irriterende avventende. 

På ytre høyre har vi altså Sigvaldi. Hans lange kliv ned mot motstandermålet er moro å se, og så kommer det et skudd, om sider, etter et himmelhøyt opphopp. Av og til kan det se ut som det blir litt for lett, litt for smart, kanskje. I dag fem scoringer på seks skudd.

* I forsvarssentralen holder altså Gullerud og Eck Aga orden. Det er også en gave til så vel Kolstad som Håndballguttene. Mens Vetle nøyer seg med å gjøre en super defensivjobb, er Magnus toveisspiller, og med hvilken styrke. Kontakten med Janus – og også Lyse – er nesten vakkert effektiv. I dag fikk han avslutte fire ganger, alle med tellende resultat.

* Og så må jeg si at jeg synes det var usedvanlig hyggelig å se Eskil Dahl Reitan få det siste kvarteret på banen og lykkes med to av tre avslutninger. Gabriel Setterblom hadde også en kamp som gir håp om mer av den beste siden av «venstrearmingen». Det gikk litt trådt i starten i dag også, men så løsnet det riktig godt offensivt: fire skudd og like mange scoringer. Gabriel i den fasongen blir god å ha med seg resten av sesongen – i første omgang allerede på onsdag, hjemme mot et annet av lagene som i kveld kvalifiserte seg for Final8 – nemlig Kristiansand.

Semifinalistene

I tillegg til oss sikret tittelforsvarer Elverum, arrangør ØIF Arendal og Kristiansand plass i Final8-semifinalene. Dagens fire kvartfinaler endte slik:

Fjellhammer – Kristiansand 23-25
Nærbø – Elverum 30-38
Runar – ØIF Arendal 24-26
Kolstad – Drammen 31-21

FAKTA
KOLSTAD – DRAMMEN 31-21 (16-11)
1/4-finale NM
Kolstad Arena                    
Tilskuere: 2112 
KOLSTAD: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Magnus Langeland, Janus Smarason 5, Gabriel Setterblom 4, Simen Lyse 3, Aksel Hald 1, Sigvaldi Gudjonsson 5, Eskil Dahl Reitan 2, Elias Thome, Adrian Aalberg 6, Henning Limstrand, Vetle Eck Aga, Magnus Gullerud 4, Sander Rønning, Martin Kærgaard 1 (1).
Toppscorer Drammen: Ole-Henry Dahl 4(3)

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim og Tore Sæther / Kolstad Håndball