Forsvarslås uten å være «gris» – Kolstad

Forsvarslås uten å være «gris»

Vetle Eck Aga (29) startet håndballkarrieren som toveisspiller, ble omskolert til ren forsvarsspiller og er nå blitt er sikker forsvarslås sammen med Magnus Gullerud – både på Kolstad og landslaget.

Tro ikke at man må grisespille for å være god defensivt, kanskje snarere tvert imot. Men muskler må man ha – og bruke. For Vetle viser statistikken for eksempel fire utvisninger i de tre første seriekampene, deretter ingen. Blitt veldig snill gutt…?

– Jeg har aldri pådratt meg særlig mange utvisninger. Man tenker kanskje at en forsvarsspiller gjerne spiller på kanten, er litt «gris», liksom. Jeg føler at jeg ikke spiller på den måten. Jeg prøver å spille litt mer taktisk, forsøker unngå å havne i situasjoner hvor det er mer eller mindre opplagt at det blir en to-minutter. Og så er det jo slik at i starten av sesongen forsøker både dommere og spillere å tilpasse oss. Det er forskjell på den svenske håndballen jeg kommer ifra nå og den norske. Det er ingen tvil om at i Norge er spillet mer fysisk. Det blir oftere tøffe smeller. Når jeg klarer å unngå utvisninger er det selvsagt en fordel – at jeg står mest mulig på banen. Men av og til må du bare ta en to-minutter – uten at du er den store, stygge ulven liksom

Hva med likheter mellom forsvarssjef Vetle og privatperson Vetle?

– Tror folk som kjenner meg vet at jeg er ganske så balansert, er sjelden veldig sint, skuffet eller stresset hvis ting går feil – eller tar helt av når ting går bra. Jeg lar meg ikke lett vippe av pinnen, kan du si. Det føler jeg gjelder både privat og på banen. Jeg er analytisk av meg som person, jeg tenker mye – også på håndballbanen.

Vetle og Gullerud (14) solid midtlås – her i treningskamp mot danske GOG.

Vi er det beste forsvarslaget, færrest innslupne mål i snitt i årets REMA 1000-liga, 24,9. Men retur-forsvaret må bli bedre…

– I de dårlige periodene våre da gjøre vi gjerne dumme feil, kaster bort ballen som gjør at blir løpt på, og det vil motstanderne hele tiden prøve på – også fordi vi er så stabilt gode i etablert forsvar. At vi per i dag ligger på 25 baklengs er både et tegn på at vi har gode målvakter og at forsvaret har vært bra. Klarer vi å holde oss på snitt 25 baklengs resten av sesongen, da har vi gjort en god jobb. Og så er det en håndball-klisje som sier at «angrep vinner enkeltkamper, forsvar titler…»

Noen har allerede uttalt at serien er avgjort, Kolstad vinner. Hvordan reagerer du på slike uttalelser?

– Jeg er heldigvis gammel nok til å ha sett at klare ledelser er blitt spist opp i en serie. Det er jo etter at man har spilt de 22 kampene at man skal gjøre opp status. Men det er klart at etter så godt som halvspilt serie har vi et fantastisk utgangspunkt for fortsettelsen. Ingen tvil om at vi nå er i «pole position» før andre halvdel av sesongen. Men at det er over, ikke i det hele tatt! Vi kan heller si at om vi leder med seks poeng og det er to kamper igjen, da kan jeg være med på at det er avgjort…

Stikkord Mannsverk, vår mentaltrener…

– Nå er det slik at jeg kjenner Bodø/Glimt-garderoben litt og faren min sitter i styret; slik kjente jeg litt til dette på forhånd. Mye av det Bjørn (Mannsverk) prøver å få til her i Kolstad, det kjenner jeg igjen fra Glimt. Og det handler om større åpenhet mot hverandre, tydelig på hva man vil, og tydelig på hvordan din egen adferd kan virke inn på laget, både positivt og negativt. Virker som at spillerne synes det er gøy med personlig utvikling også på denne måten, og at vi sammen får snakket ut om problemer, som kan bidra til at vi blir et enda bedre håndball-lag. At vi har det bedre sammen på jobben, også sammen med trenerne. Jeg synes Bjørn er flink.

Vetle har hatt mange anledninger til å smile fornøyd denne håndballhøsten.

Storseieren over Drammen i cupkvartfinalen smakte godt. Hva betyr den for kampen mot Kristiansand?

– Den gir god selvtillit, god stemning i gruppa foran kampene som venter oss. Seieren bekrefter at når vi er på vårt beste, er vi et veldig vanskelig lag å slå.

Nå skal vi opp mot et Kristiansand-lag med en trener, Tobben Evjen, bodøværing som du kjenner godt. Hvordan type trener er han?

– Tobben er flink til å plukke ut et par tre momenter hos motstanderen og å forberede eget lag til å takle dem. Så blir det avgjørende hvor godt laget hans lykkes i forhold til hva vi kan stå imot. Tobben er taktiker, en luring som ikke er redd for å finne på ting.

Vi står med ti seire på like mange kamper. Kristiansand har vunnet like mange som de har tapt, fem av hver. Hvor stort er favorittstempelet vi går inn i kampen med?

– Kjedelig å si kanskje, men det er fortsatt slik at «hver kamp lever sitt eget liv». Vi vet selvsagt at vi også kan bli slått. Men å gå til kampen som favoritt, det gjør oss ingenting, tvert imot, det gir oss en trygghet, og vi synes det er gøy. 

Den ukjente Vetle – kontringsspiller og målscorer…

Vi er ubeseiret mot norsk motstand. Er det fare for å bli for rett i ryggen?

– Nei! Der synes jeg faktisk vi er veldig ydmyke. Vi vet hva vi kan; vi vet at vi møter gode lag, og vi er fullstendig klar over at vi har hatt dårlige perioder, og der vil vi ikke havne ofte. Det er sagt av andre, men jeg kan jo gjenta det, og det er at vi selv er vår største fiende, sånn sett. Feil  på grunn av dårlig motivasjon mot kamp, det er ikke det som kan felle oss i år. Sånn kjennes det i alle fall foreløpig. «Dette her vinner vi, dette blir enkelt», det gjelder ikke hos oss. Men så kan vi selvsagt likefullt gå på smeller – både mot gode og dårlige lag. 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
ARKIVFOTO: Robert Magnussen