Par i hjerter – jakter «dobbeltseier» – Kolstad

Par i hjerter – jakter «dobbeltseier»


I Kolstad Arena i kveld skal Byåsen-kaptein og strekfighter Caroline Aar Jacobsen og Kolstads keeper Lars Eggen Rismark gjøre sitt til at begge de to lagene går seirende ut av oppgjørene mot henholdsvis Molde og Bækkelaget. 

Kjæresteparet er sentrale størrelser i hvert sitt lag; Caroline som toveisspiller; eitrende energisk i begge ender av banen, som både resulterer i mange mål (med 42 tredje flest i REMA 1000-ligaen med rene spillemål) og også noen tominutt’ere – syv i tallet, så langt i sesongen. 

For Lars er rollen i laget blitt en ganske annen med Torbjørn Bergeruds ankomst, uten at Lars har redusert kravene til seg selv og sine prestasjoner – godt til uttrykk i siste seriekamp da han mot Kristiansand sto på banen i 50 minutter og gjorde en svært god kamp.

Caroline (snart 28) og Lars (31) har vært par i ni år. Lars sin «bestis», Roar Fikse Forbord, skal ha mye av æren for at det ble de to, et finstemt elitehåndball-par, men likefullt forskjellige typer. Slik karakteriserer for eksempel Caroline kjæresten sin: – Lars er behersket og ett hundre prosent rettferdig. 

Og Lars bruker disse ordene for å beskrive Caroline: – Hun er energisk, positiv og glad. På håndballbanen utstråler hun masse energi.

For ytterligere å tegne bildet av elitehåndballparet, spurte jeg to av trenerne deres om å gi sine karakteristikker. Om Lars sier Stian Gomo blant annet: 
– Lars er den mest seriøse, profesjonelle og dedikerte utøveren jeg har trent. Han er en lagspiller av rang, setter laget først, noe som passer utmerket inn i Kolstad hvor vi sier at «laget er stjernen».

– Lars får forresten allergi av tilfeldigheter og ting som ikke er på plass. Han er tydelig og ærlig og en herlig fyr å være sammen med i alle sammenhenger. Midt i seriøsiteten og profesjonaliteten er Lars også en spilloppmaker og kan også være ei skikkelig «terglus». Han fyller alle roller egentlig.

Og Valery Putans sin beskrivelse av Caroline er bevis på at vi har med to riktige fine rollefigurer å gjøre. 

– «Caro» er en kjempeflott person, både på og utenfor banen. Hun er ei moden jente som sprer positivitet og glede. Hun er vår lagkaptein, og det sier det meste. Som strekspiller har hun tatt veldige steg. Hun er blitt bedre på alt, både i forsvar og angrep. I angrep har hun blitt veldig effektiv som avslutter. I tillegg skaffer hun oss straffekast. Linje er den tøffeste posisjonen og ikke en posisjon for spillere som er litt «soft» i hodet. Det krever stor styrke og krigermentalitet – ikke minst når man som «Caro» spiller både i forsvar og angrep og nesten 60 minutter i hver kamp. Hun er veldig sterk fysisk, en spiller som aldri gir opp og en spiller som er et fint forbilde for unge håndballspillere.

Hva setter så Lars mest pris på ved sin samboer?

– At hun på mange måter er en motpol til meg. Hun pusher ut over komfort-sonen, noe som også gjør at vi er bra match, sier Lars, mens Caroline synes Lars rett og slett er klippen hennes: – Han er veldig stødig og rasjonell.

Siviløkonom Caroline og ingeniør Lars har henholdsvis 60 og 30 prosent «vanlige» jobber ved siden av håndballjobben. Hverdagene er godt fylt, og med oppmøtene på håndball-jobbene, er det stort sett kveldene de har sammen. Tavle med dagsplan eller lignende er det ikke behov for; Caroline: «det går stort sett digitalt for vår del». Lars: «vi har jo bare oss selv å ta hensyn til. Vi møtes jo på kveldene når «Caro» kommer hjem fra trening. Det å planlegge disponering av bilen og hvem som må skaffe seg annen transport, er det viktigste.»

Men viktig for å få ting til å gå i hop, det er i alle fall fleksible arbeidsgivere, og det har Lars i Tobb og Caroline i Tietoevry Create:

– Altså, vi er så privilegert at vi nesten ikke skjønner det, at vi har mulighet til å tilpasse arbeidsdagen rundt det å drive toppidrett. Den muligheten er det slett ikke alle som har, sier Caroline og Lars samstemmer:

– Det ville vært umulig å få det til dersom vi ikke hadde blitt møtt med fleksibilitet fra arbeidsgiver – spesielt nå som vi i Kolstad også trener på formiddagene.

Den nye Kolstad-hverdagen er helprofesjonell. Skulle Caroline hatt lyst til og vært en del av et slikt opplegg i Byåsen?

– Det kunne vært artig og sett hvor langt man kunne ha kommet med de rammene de nå har i Kolstad. Jeg synes jo at Kolstad-prosjektet er kjempespennende. Det virker som alle som får lov til å være med på dette eventyret synes det er artig. Og for egen del må jeg jo innrømme at det hadde vært kult å oppleve hvor annerledes hverdagen hadde blitt om det hadde blitt en satsing i Byåsen lik det Kolstad nå gjør.

Når begge driver toppidrett, hvordan er det med tilbakemeldinger, oppbakking, tips – hvor flinke er dere?

– Jeg synes vi er ganske bra på det uten at det er mye sportslige tilbakemeldinger. Det er svært sjelden jeg har tips til «Caro» om det hun gjør inne på linja der. Til det er forskjellen på strek og keeper for stor. Dessuten den type tilbakemeldinger som du spør om, det får man nok av likevel, sier Lars. – Men det er selvsagt fint å ha en å støtte seg på, både i medgang og motgang, en som også vet mye om hva det handler om. Og så tror jeg også at man bruker partneren sin til å bevisstgjøre at håndballen tross alt bare er en del av livet, bidrar til å flytte fokus – for det trenger man også noen ganger. 

– Vi er bevisst på det når vi kjenner at i perioder blir veldig mye håndball, da er vi flinke til å finne på små ting utenfor håndballen. Og så har vi lært hverandre å kjenne så pass godt at vi forstår når den andre trenger det, understreker Caroline.

Hva gjør dere når dere kjenner på at nå, nå er det nok håndball?

– Hvis vi har muligheten, kan vi for eksempel dra på hytta. Vi er så heldige at vi begge to har foreldre som har hytte, i Resdalen og Stangvika. Det er noe vi prøver å få til, sier Lars – og Caroline legger til med et smil: «kaffe på Bakklandet er også en ting.»

Tilbake til håndballen; hvor dårlige tapere er dere?

– Hvis du driver med toppidrett, er det i alle fall noe fundamentalt feil hvis du synes det er greit å tape. Det er nok heller et spørsmål om hvor synlig det er. Jeg tror nok det vises mer på mitt kroppsspråk enn på Lars sitt. 

– Vi liker å holde på med forskjellige spill, og det hender når vi konkurrerer med det så kan det bli litt dårlig stemning, innrømmer Lars mens Caroline supplerer: – Vi er nok mer profesjonelle tapere i håndballsetting enn vi er når vi spiller mot hverandre. Når vi spiller «besserwisser» for eksempel så kommer det frem, det aller svakeste…

– Ja, det kan se verre ut da, må Lars smilende innrømme. – Men vi prøver å finne på ting som ikke gjør at vi risikerer å ødelegge kvelden helt.

– Da er det greit at vi er bak lukkede dører, smiler Caroline.

Hva med kveldens kamper i Kolstad Arena

I kveld er det dobbelt-arrangement i Kolstad Arena. Først skal Kolstad i aksjon mot et Bækkelaget, som vi utklasset i første kamp, i Oslo, men som ennå ikke har tapt på bortebane. Etter herrekampen skal Byåsen forsøke å slå Molde ut av cupen. Til den siste oppgaven sier Caroline:

– Ingen tvil, vi er underdogs. Det er litt sånn David mot Goliat. Vi har nok ikke oddsen med oss, men det gjør det også mulig for oss å slippe ned skuldrene og satse på å gi dem en solid kamp. Jeg håper at vi kan gi Molde en skikkelig kamp til siste slutt.

Vi banket Bækkelaget 38-20 i første møte, Lars…

– Jeg vet jo at mange vil si at det blir en grei kamp for oss. Men Bækkelaget har jo vist at de har et veldig høyt toppnivå. Så kommer jo Westby (Simen) opp igjen; eliteseriens svar på Sterbik som jeg bruker å kalle ham. (Arpad Sterbik internasjonal målvaktlegende som 43-åring fortsatt holder høyt, høyt nivå og nå spiller for ungarske Veszprem. min kommentar.) Og med taktikeren Jørgen Laug på laglederbenken. Jeg tror det blir en veldig spennende match. Vi må være på stasjonen og gjøre jobben, ikke slippe oss ned og ikke tro at ting går av seg selv. Det er jo den virkelig store faren etter å ha vunnet så mange kamper som vi nå har gjort. 

En aldri så liten quiz til slutt…

Siden spill og konkurranser er populære fritidssysler for Caroline og Lars, hadde jeg til intervjuet laget en liten quiz for å se hvor godt de to egentlig følger med på hverandres håndball-liv. Her er quiz – og svar:

* Hvilken tabellplassering fikk Byåsen forrige sesong – 6, 8 eller 10.? Lars: 6. – feil, riktig svar: 8.
* – enn Kolstad, Caroline?: 4. Riktig.

* Hvor mange utvisninger har Caroline hittil i sesongen – 5, 6 eller 7? Lars: 7 – den råtassen… Riktig.
* Hvor mange redninger hadde Lars i kampen mot Kristiansand – 10, 12 eller 13? Caroline: 13. Riktig.

* Hvor mange scoringer har Caroline hittil denne sesongen; 40, 42 eller 45. Lars: 45. Feil, riktig svar: 42.
* Hvor mange straffekast (i serien) reddet Lars forrige sesong; 6, 8 eller 10? Caroline: 8. Riktig.

Som resulterte i en 3-1-seier til Caroline.

Men i Kolstad Arena i kveld får vi håpe på en 2poeng’er for Lars og Kolstad (avkast klokken 18:00) og cupavansement og plass i Final8 for Caroline og hennes Byåsen (avkast klokken 20:00).

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen og Tore Sæther