«Kolstad IL – en bydel, en klubb» – Kolstad

«Kolstad IL – en bydel, en klubb»

Det er navnet på boken som er skrevet i anledning idrettslagets 50-årsjubileum. Men hvorfor er dette en riktig tittel på jubileumsboka, Karina Lein (59) og Petter Helland (49), bokas forfattere.


– «En bydel, en klubb» er egentlig brukt også tidligere og er beskrivende på forholdet mellom bydelen Kolstad og Kolstad idrettslag. De henger sammen, fødsel, skolegang og idretten, sier Petter, mens Karina supplerer: – Det er ingen tvil, idrettslaget har bidratt til å forme bydelen.

Når jeg spør om hvordan de fikk oppdraget med å skrive jubileumsbok, fikk jeg et uventet svar. 

– Det var faktisk jeg som tok kontakt med klubben og spurte om dette ikke var en egnet anledning til å skrive en bok om idrettslagets 50-årige historie, forteller Petter og fortsetter: – Jeg vokste opp på Kolstad og følte nå en sterk nysgjerrighet til idrettslagets historie og påvirkningen det har hatt på bydelens utvikling.

Mye arbeid i ett år

Idrettslaget vurderte Petters innspill og ga Karina og Petter klarsignal. For ett års tid siden begynte de to planleggingen. – Og tiden fra tanke til å starte skrivingen, den var drøy, sier Petter.

– Vi ble enige om at Petter skulle ta seg mest av fakta og idrett, mens jeg skulle skrive om personene og deres følelser knyttet til idrettslaget, supplerer Karina. Arbeidsfordelingen smeltet også sammen; Petter hentet mye til sin skriving ved å være med på flere av intervjuene, mens Karina hentet nyttige ting fra Petters historiegransking.

Å sette seg inn i hvor mange timer arbeid som ligger bak en slik utgivelse, det krever nesten at man skulle ha gjort det samme selv: «Vi ville jo at det skulle bli ei bok med god kvalitet.» (Karina) «Det tok ganske mye tid, ja. Kvelder, helger og ferier gikk med.» (Petter)

Begge med tidligere bøker

Petter hadde en annen bok med idrettshistorisk innhold på samvittigheten. I 2016 utga han «Mang ei hærlig stund» om fotballbyen Trondheim fra 1886 og til 2016. Også Karina har en bok på sin cd, en bok om Kolstad; «Å, er det der du bor» er tittelen, om Kolstad fra gårdslandskap til drabantby. 

Men håndballspiller Karina og håndball- og fotballspiller, alpinkjører og friidrettsutøver Petter kjente ikke hverandre fra før. Det var noen i klubbens fotballavdeling som satte dem i kontakt med hverandre. Petters nysgjerrighet og erfaring fra to andre bokprosjekt og Karinas tidligere Kolstad-utgivelse kunne være en god match, mente man – og traff blink. 

Da de to forfatterne startet på arbeidet var de enige om at dette måtte bli en bok som skulle fortelle historien om idrettslaget og i tillegg trekke frem sentrale stemmer, familier som har rekruttert idrettslaget med både utøvere, trenere og ledere. Blant familiene finner vi kjente kolstadnavn som Følstad, Meder, Lein, Sødal, Skjærvold og Kvithyll.

Aha-opplevelser

Selv om Petter og Karina gjennom oppvekst og voksenliv har opplevd masse i både idrettslaget og bydelen, var det kanskje noen aha-opplevelser som lå på lur da de begynte å grave i idrettslagets historie…

– Jeg var ikke klar over omfanget av de mange idrettene som var en del av idrettslaget. Judo for eksempel. Det hadde et sterkt og godt miljø, forsto Karina, og Petter supplerer: – De levde litt på siden av de andre idrettene, fikk jeg følelsen av. Judo var også den første i Kolstad-idretten som etablerte et tilbud til personer med psykisk utviklingshemning.

– Ja, og så er det også en annen ting som jeg ikke hadde peiling på: På 1970 og -80-tallet ble det arrangert Kolstad-mesterskap i langrenn. På det meste var det 1000 som deltok. 

Stolte medlemmer av Kolstad-familien

– I det hele tatt har arbeidet med denne boken forsterket følelsen og tilhørigheten, og stolthet over å være en del av den store «kolstadfamilien», sier Karina, og Petter følger opp: – For meg har arbeidet med boken gitt meg anledning til å reise tilbake til barndommens rike. Et annet interessant forhold er å registrere at på flere levekårsundersøkelser har Kolstad kom dårlig ut på en del områder. Men trivsel, det scoret Kolstad høyt på.

Nå når boka er ferdigskrevet, trykt og klar til å bli solgt, er noe som mangler?

Karina: – Det er det kanskje. Vi skulle gjerne hatt med flere mennesker, men vi har altså valgt å fokusere på familier som har stått sentralt i idrettslaget.

Petter: – Jeg er enig i det. Det er mange som kunne vært med i boka, men som ikke er nevnt – uten å være glemt.

Årets julegave

Årets julegave til alle de som har følelser for og som følger Kolstad-idretten, boka til Lein og Helland er absolutt en god idé. Boka kan kjøpes på Esso og Rema-1000 Saupstad og i Kolstad Arena (og siste mulighet før jul for å kjøpe boka i Arena, er 21. desember, neste onsdag, når vi spiller årets siste hjemmekamp – mot Haslum). 

Boka kan også bestilles på nettet. Gå inn på denne lenken:

https://arrangement.spoortz.no/register/#/401536

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball