Kandidat til Årets Trønder – fylt med ærefrykt – Kolstad

Kandidat til Årets Trønder – fylt med ærefrykt

Hvert år de siste 20 årene har det vært kåret en Årets Trønder i regi av Adresseavisen og NRK. Fem kandidater er nå plukket ut blant en rekke nominerte til Årets Trønder 2022, den ene er Kolstad Håndballs daglige leder, Jostein Sivertsen.

Da Adresseavisen tok kontakt i starten av måneden og fortalte at han var én av fem kandidater til prisen, var det ikke fritt for at Jostein ble svært overrasket. 

– Fordi jeg synes at noe slikt kom tidlig. Vi er tross alt bare i startgropen med vårt ambisiøse prosjekt; bygge et lag som kan være med å kjempe i europatoppen, sier kandidat Jostein og legger til:

– Da henvendelsen kom, syntes jeg naturligvis at det var svært hyggelig. Jeg må innrømme at jeg sjekket listen over tidligere vinnere. Å være en kandidat til denne listen, med olympiske mestere og nobelprisvinnere for eksempel, det gjorde at jeg følte en god porsjon med ærefrykt.

– Men så må jeg også si at det vi nå arbeider med for å få til i Kolstad Håndball, det er langt fra et prosjekt drevet av én person. At jeg er kandidat, skyldes at jeg har rollen som ansikt utad. 

39-åringen har selv aktiv karriere i klubben. Den to meter lange bakspilleren var blant annet toppscorer da klubben rykket opp til 1. divisjon for første gang. Men som 24 år ung var han ferdig bachelor i markedsføring. Bachelor-oppgaven het «hvordan skaffe sponsorer til Kolstad håndball». Den ble også sendt til Kolstad-leder Eivind Johnsen med en oppfordring til å ansette den nyutdannede markedsføreren som daglig leder. Johnsen gjorde det, og resten er historie.

Selv om den nyansatte daglige lederen lenge drev håndballklubben nærmest som et enkeltpersonsforetak, med helt nødvendig støtte av et stort frivilligapparat, så ble aktiviteten og ambisjonene i klubben sakte, men sikkert økt. Allerede i 2010 var europacup-spill i egen hall en av visjonene Jostein og klubben utformet.

To datoer som står sentralt i utviklingen av håndballklubben:

28. september 2018 – Kolstad Arena ble innviet med eliteseriekamp, og seier, mot Bækkelaget.
Jostein: «At vi fikk til Kolstad Arena slik den fremstår i dag med flott kamparena og gode treningsfasiliteter, det er uten tvil den mest avgjørende faktoren til at vi er der vi er i dag.»

31. oktober 2021 – «Champions League»-prosjektet ble lansert og Sander Sagosen i spissen for en håndfull andre internasjonale stjerner ble presentert som kommende Kolstad-spillere.

Jostein: «Å utforme et slikt prosjekt og med så hårete ambisjoner, det bygger også på litt flaks. Hadde det ikke vært for at Sander er trondhjemmer, hadde ikke dette vært mulig. Da Sander sa seg interessert i å være med på ferden vi ønsket å legge ut på, var det en hel rekke med internasjonale toppspillere som også ville være med.»

– Og da det ambisiøse prosjektet – bygge et lag som kan være med å spille i Champions League, og vinne, ble lansert, da var det også mange mulige samarbeidspartnere som ønsket å være med på reisen. Jeg ser ingen begrensninger for at vi – på sikt – skal kunne arbeide frem et europeisk topplag i Trondheim. 

Jostein er sikker på at den offensive holdningen i prosjektet er en ting som betyr noe for folk, ikke minst i disse tider med skyhøye strømpriser, dyrere varer og økte lånekostnader. 

– Det er sikkert også et viktig moment når Adresseavisen og NRK har funnet ut at jeg skal være en av kandidatene til denne prisen. At vi klarte å fylle Trondheim Spektrum til toppkampen mot Elverum, viser at store evenement som 9000 på plass i Trondheims storstue, det er noe som skaper engasjement blant folk, selv om det nå er mange som opplever tøffe økonomiske tider.

Å bli plukket ut til å være én av fem kandidater til Årets Trønder, er naturligvis hyggelig og stort for både klubben og deg…

– Absolutt, men det er nok mange andre i Kolstad Håndball som også kunne blitt nominert. En som skiller seg ut for meg, er Stian Gomo som har vært med nesten like lenge som meg. Han fikk den krevende oppgaven med å lede en gjeng unge trønderske håndballtalenter gjennom den massive medieoppmerksomheten vi plutselig opplevde forrige sesong, noe han klarte med bravur. Han har imponert meg både som trener og menneske de siste årene. Jeg kan også trekke fram Eivind Johnsen som har vært styreleder i 30 år og nylig ble kåret til Årets ildsjel i Trøndelag; Samt Gunay og Laila som alltid bidrar i kiosken og på kjøkkenet i Kolstad Arena, og vi kunne nevnt mange flere. Det er utrolig mange som har bidratt til at Kolstad Håndball er der klubben er i dag.

–  Jeg håper at kandidaturet vil skape ekstra engasjement rundt klubben. Vi står foran tider med utrolig mye arbeid. Det vil bli veldig krevende, men vi skal krumme nakken og jobbe på. Resultatene hittil med 13 seire på 13 kamper i REMA 1000-ligaen, klar for semifinale i NM og bare en hårsbredd fra å kvalifisere oss til gruppespillet i den nest gjeveste europacupen, det viser allerede nå at prosjektet har livets rett.

– Og hvordan utfallet av Årets Trønder-kåringen blir, det får vi vite 6. januar, på Adresseavisen og TSOs nyttårskonsert. Men er vi/jeg først med i «finalen», så ønsker vi selvsagt å vinne. Vi i Kolstad liker ikke andreplasser, smiler Jostein Sivertsen.

Her kan dere stemme – på Jostein…:

https://www.nrk.no/trondelag/fem-finalister-i-kampen-om-a-bli-arets-tronder-2022-1.16208304

https://www.adressa.no/magasin/i/2Bvjqv/og-de-nominerte-er

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim


Tidligere Årets Trønder
 Kåringen har vært gjennomført i tre forskjellige avstemninger.

Årets trønder, utdelt av Adresseavisen og NRK Trøndelag

2010 – Siv Toverød og Tare Teksum, deltakere i programmet «Ingen grenser» 
2011 – Arne Okkenhaug, far til Emil Okkenhaug som omkom på Utøya 
2012 – Vegard Wollan og Alf-Egil Bogen – gründere av Atmel AVR 
2013 – Erlend Johannesen, driver av barnehjemmet Streetlight i Tacloban på Filippinene siden 2005
2014 – May-Britt og Edvard Moser, forskerekteparet ved NTNU som, sammen med John O´Keefe mottok nobelpris for 2014, for sine funn av «hjernens stedsans» 
2015 – Kåre Ingebrigtsen, trener for RBK 
2016 – Birgit Skarstein, «en samfunnsengasjert foregangskvinne på flere arenaer» 
2017 – Christian Berge, trener for Norges herrelandslag i håndball 
2018 – Marit Bjørgen, langrennsløper
2019 – Astrid S, artist
2020 – Victor Sotberg, youtuber og NRK Super-programleder
2021 – Tove Røsstad, kommuneoverlege i Trondheim

Årets trønder, utdelt av Adresseavisen
Prisvinneren ble utpekt av en jury. 

2002 – Nils Arne Eggen – for sin mangeårige innsats som trener for Rosenborg
2003 – maleren Håkon Bleken, en av landets mest profilerte kunstnere
2004 – Ingrid Olsen major i Frelsesarmeen -for det uegennyttige arbeidet hun har gjort for byens tapere og folk på gaten gjennom mange år
2005 – politikeren Bengt Eidem, for sin åpenhjertige og tøffe kamp mot kreft
2006 – forfatteren Anne B. Ragde, for sine populære romaner fra Byneset
2007 – Marit Breivik, håndball-landslagets trener
2008 – Liv Ullmann, skuespiller og regissør 
2009 – Nils Anders Røkke, klimadirektør i SINTEF, som representant for SINTEFs verdensledende spisskompetanse på fangst og lagring av CO2

Årets trønder, utdelt av NRK Trøndelag
Prisvinneren ble stemt fram av NRK Trøndelags lyttere. 

2006- Joralf Gjerstad, helbreder
2007– Bente Eidesmo, leder for kriseteamet i Overhalla etter Overhalla-drapet 
2008 – Marit Breivik – håndball-landslagets trener
2009 – Lotte Lien, bokser, europamester i weltervekt

Kilde: Wikipedia