Skuddfart – 113 kilometer i timen – Kolstad

Skuddfart – 113 kilometer i timen

Denne «kjeiva» er det futt i. Aksel Hald har én gang fått målt farten på sitt venstrearmsskudd. Det viste 113 km/t, og målingen ble gjort da han var 14-år!

– Men så må du huske på at det var skudd med en 2er-ball, smiler Aksel beskjedent. 

2er-ball eller tyngre ammunisjon; det harde skuddet har Aksel så absolutt tatt vare på og utviklet. Stian Gomo sier:

– Aksel har skuddet som sin ekstremkvalitet. 

Aksel, 19 år på torsdag, har selvsagt fått føle på det store spranget fra nivå fire-håndball i Tromsø til elite og topphåndball i Kolstad. Stian: «Skuddet og bra duellspill er gode kvaliteter. Timing og forståelse, der har han mer å lære. Så skal vi huske på hvor stor forskjell det er på hva han er vant til. Som stjerne i Tromsø kunne ha score når som helst. Her hos oss handler det like mye om å samspille, gjøre de andre bakspillerne gode, ikke minst. Allerede har han utviklet mye utspill til kanten og har også bra kontakt med strek. Han kan forresten fortsatt ta flere skudd.

Forrige sesong var Aksel i praksis som hospitant å regne. Korte opphold i Trondheim, men mesteparten av tiden hjemme i Tromsø for å gjøre ferdig videregående. Seks eliteseriekamper med ni scoringer ble fasit. Nå er han altså trondhjemmer på heltid, i alle fall til 2025, og det har selvsagt gjort prestasjonene hans godt. Stian: «Aksel sin utvikling i høst er litt som forventet egentlig. Han har stabilisert seg og tatt rollen i laget. Det var dumt at han tidlig i sesongen pådro seg ankelskade. Da var han skikkelig på gang.»

Aksel: «Skade er alltid noe «piss» – spesielt når man er i en periode med god utvikling. Du får en liten støkk, men det er bare å jobbe hardt videre.»

Så hvordan føler Aksel selv at denne drøyt halve sesongen har vært, som fast inventar i laget og bra med spilletid?

– Jeg føler at jeg har tatt steg. Spiller med lavere skuldre, men jeg kan jo godt merke at jeg mangler mye av den rutinen som flere av de andre har. Jeg har tatt med meg en del uvaner fra 3. divisjonsspill, ikke overraskende. Karer som Bergerud, Gullerud og Aga leser meg lett, og det er skikkelig irriterende, innrømmer Aksel, men legger til:

– De skal ha at de er veldig på tilbyder-siden, kommer med gode råd som jeg prøver å ta til meg. Det gjelder også veldig klart med forsvarsspillet. Jeg er ikke på topp der, for å si det sånn. Jeg jobber for å bli en stabil toveisspiller. Nå er det perioder hvor jeg får spille ytterst i forsvar med Sigvaldi (Gudjonsson) som toer innenfor meg. Det er ok – foreløpig …

Aksels store forandring gjelder ikke bare på håndballfronten. Å flytte hjemmefra til å bli sin egen «herre» i leilighet på Sorgenfri, det er også krevende, eller?

– Absolutt. Jeg gru-gledet meg til å flytte for meg selv. Ingen tvil om at det er utfordrende. Henning (Limstrand) har vært gjennom det samme før meg, og han fortalte at det første året – eller halve året aller mest – var verst. Men å bo for seg selv, det er jo lærerikt, få sine egne rutiner og måtte klare seg selv. 

– Og hvordan går nå dagene – utenfor Kolstad Arena?

– Jeg er mye hjemme, men prøver også å få et nettverk utenfor håndballen. Det går mye på tv-kikking og gaming – det siste er jeg ikke så god på, smiler Aksel. Etter morgendagens kamp, bærer det torsdag hjem til Tromsø for å feire 19-årsdag og jul. Men håndballen tar Aksel fort tilbake: I mellomjulen er det samling med 02-landslaget og første uken i det nye året venter VM-kvalik. i Italia.

Aksel 3 på topp

Aksel har en uttelling på sine 30 skudd i REMA 1000-ligaen på 57%. Stian: «OK, men det kan gjerne bli litt høyere.»

Og i noen kamper har det definitivt vært det. Her er tre på topp med tanke på uttelling, hvorav de to første er eksepsjonelt fint: Aksel med et smil: «OK, da gjelder det å bli liggende der.»

1) mot Kristiansand (hjemmekamp): 7 skudd, 6 scoringer – 86% uttelling
2) mot Bækkelaget (bortekamp): 6 skudd, 5 scoringer – 83% uttelling
3) mot Nærbø (bortekamp): 10 skudd, 6 scoringer – 60 % uttelling.

PS!
I sesongens første kamp mot Haslum, var Aksel i skuddet først etter pause – 8 skudd, 4 scoringer.


TEKST og FOTO: Tore Sæther / Kolstad Håndball
ARKIVFOTO: Robert Magnussen