43 år siden – lang nokk ventetid – Kolstad

43 år siden – lang nokk ventetid

Mens trønderske damelag har spilt drøssevis av NM-finaler og vunnet ti av dem med Skogn, Sverresborg og Byåsen, så har herrehåndballen i Trøndelag langt fra vært hyppig kongepokal-vinner. Rapp sitt cupmesterskap i 1980 – altså for 43(!) år siden – står som det eneste i seniorklassen. Skal Rapp endelig få selskap av Kolstad på søndag? La oss håpe det.

Men det er altså to hinder som må forseres før det skal bli trøndersk NM-gull; Kristiansand på lørdag og finale enten mot ØIF Arendal eller Elverum på søndag. Selv om jeg skal være forsiktig med å dele ut favorittstempel, er det ikke langt unna forsvarlig å klistre det på Kolstad. Laget er tross alt ubeseiret så langt i sesongen, har slått sørlendingene i to seriekamper.

RAPP – norgesmester 1980

For Rapp var situasjonen ganske annerledes. Sven-Tore Jacobsen, mannen bak Håndballjentenes internasjonale gjennombrudd i 1986, flyttet på slutten av 1970-tallet fra Oslo til Trondheim og ble spillende trener i Rapp. I 1980 tok han laget til semifinale i cupen mot sin moderklubb, Refstad, et lag Rapp aldri hadde slått, hverken i serie eller cup. Men med «Svenna» ved roret skulle det skje – 19-16-seier, og i finalen ventet nok et Oslo-lag – Nordstrand. Der spilte en håndfull med landslagserfaring. Favorittstemplet var tydelig, og ikke festet på Rapp.

Det bekymret ikke Rapp-spillerne. De hadde tenkt å selge seg dyrt. Et mål var å holde baklengsen under 20. «Det var lurt sagt, ikke sant,» smilte Sven-Tore da vi frisket opp gamle minner i hans nye hjemmehall, Skaunhallen, hjemmebanen til J17-laget han nå trener – ved siden av lærerjobben for talentfulle spillere på Heimdal videregående.

Selv om «alle» trodde på Nordstrand, var det en godfølelse i Rapp-leiren. Dette var slett ikke en umulig oppgave: 

– Jeg registrerte at det var en veldig god stemning i troppen. Troen på seier var absolutt til stede. Forsvarsfokus var klart, men også at vi skulle spille kontrollert i angrep slik at Nordstrand ikke fikk kontre oss i senk.

Det er et ordtak som sier at en dårlig generalprøve kan gi en god premiere. Det slo til. Rapp tapte generalprøven (seriekamp) borte mot Kristiansand (15-22) uten at det svekket troen på en cupseier.

Sven-Tore kom til Trondheim og Rapp med god ballast fra Refstad som hadde gitt ham 33 landskamper og ett cupmesterskap (i 1976). Landskampene fikk han først og fremst for sine defensive kvaliteter. I 1980-finalen fikk han premien til kampens beste angrepsspiller etter fire scoringer (på fem skudd) i en kamp hvor 13 scoringer holdt til gull når motstander Nordstrand ikke klarte å sette flere enn 11 baller bak Rapps utmerkede målvakt Ole Reidar Bruseth.

«Oppsiktsvekkende» skrev VG om Rapp-seieren. Det blir alt annet enn oppsiktsvekkende om Kolstad søndag sikrer herrehåndballen i Trondheim cupmesterskap nummer to. 

Sven-Tore har som sikkert mange husker fartstid også som Kolstad-trener. Det ligger et lite tiår tilbake i tid. Hva synes han om prestasjonene til dagens Kolstad-lag?

– Nå må jeg innrømme at jeg ikke har vært i hallen og sett laget, men jeg har sett en god del av kampene på tv. Det jeg har lagt mest merke til er Smarason. Hans angrepsspill er på meget høyt nivå. Og så har jeg stor sans for det Gullerud og Eck Aga presterer i forsvar, sier Sven-Tore Jacobsen.

PS!
Etter cuptriumfen i 1980 spilte Rapp ytterligere tre finaler på 1980-tallet – to i cupen (mot Fjellhammer og Stavanger) og én i sluttspillet (mot Fredensborg). Alle endte med tap.

PS2!
Så er det også en liten kuriositet knyttet til Kolstad og Rapp: På sin vei til FINAL8 slo Kolstad et Rapp-lag med en håndfull tidligere Kolstad-spillere…

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Adresseavisen og Tore Sæther