Vi var bare best – rett og slett – Kolstad

Vi var bare best – rett og slett

De fire siste sesongers cupmester var sjanseløs i dagens cupfinale. Elverum ledet ikke kampen en eneste gang. Da tittel nummer én ble spilt hjem til Kolstad var det med nesten utklassingssifre – 34-27!

Det er ett av håndballens jungelord som kan lyde omtrent slik: «godt angrep kan vinne kamper, titler vinnes i forsvar». Når kolstadguttene i dag tok klubbens første tittel, var det ikke minst etter godt forsvarsspill, men også med et offensivt spill hvor mange bidro mye som i dag var med god margin bedre enn det tittelforsvareren kunne oppvise. 
For det ble mer og mer tydelig etterhvert som kampen skred frem at Elverum måtte stole på Tobias Grøndahl. Playmakeren skuffet ikke, men fikk lite hjelp.

Hos oss var det ganske annerledes. Da Janus innledet med et par bomskudd og vi ventet på første lekre assist, var det Simen Lyse som tok taktstokken og dirigerte offensiv-spillet vårt på en aldeles fortreffelig måte. Med ti minutter spilt, ledelse 6-2, hadde Simen scoret ett og servert frem til fire. Og i andreomgangen fortsatte Simen å være en uhåndterlig motstander for tittelforsvarerne. Fem ganger fyrte han løs, alle endte med scoring. Brilijant. Landslagstrener Jonas Wille var i hallen. Jeg sier ikke mer…

Og ved siden av Lyse ble det mer og mer Janus også. Det kom noen flotte assist og lekre grunnskudd som fikk motstander-keeperne til å fortvile. Spillestyreren vår sine aksjoner – supert nivå, bærre lækkert!

Ved siden av Janus og Lyse mesterparten av kampen, Gabriel Setterblom. I semifinalen slet han med vond rygg. Ryggen var ikke friskmeldt i dag heller; Gabriel sto bak benken når han slapp å spille forsvar, men gikk herlig til aksjon i angrep. Froskeskudd og gjennombrudd. Bravo. «Det blir å gi alt i dag, uansett», sa Gabriel da vi hadde kontakt noen timer før kampen.

På kantene var det også vill vest, både i kontra og etablert angrep. Sigvaldi scoret åtte på ni skudd, og på motsatt side tok Adrian virkelig grep og var 100 prosent effektiv på sine seks skudd. I semifinalen fikk Adrian lite å gjøre. Etter ett bomskudd og 20 minutter vekslet trenerne inn Sander Rønning, som gjorde sine saker så bra at Adrian ble sittende på benken resten av kampen. Trenerne startet selvsagt dagens kamp med førstevalg på ytre venstre, og for noen aksjoner Adrian leverte. Han varierte skuddene mye og satte alt han forsøkte på. Elverum-målvaktene var like sjanseløse som de var på avslutninger fra kapteinen på motsatt side.

Tilbake i forsvar, med kompromissløse Vetle og Gullerud i midten. Der vant vi kampen, ikke sant, Stian…

– Vel, det er vel litt hvordan du ser på det. Men vi var veldig bra. Vi hadde fokus på hvordan stoppe Grøndahl. Det synes jeg vi klarte bra selv om han lyktes med en del – naturligvis; han er en meget god spiller. Viktig også å akseptere at han kom til å score noen mål, men vi hadde god kontroll på resten av bakspillerne og Langaas på streken. Guttene var rett og slett fantastiske.

– Og så ble det disponert «smalt». Det var ikke mye benkhvile å få for de seks som startet kampen – og det var ikke så farlig…

– Jeg mener vi er det best trente laget i ligaen. Det viste vi i helgen, og det har vi vist i en del kamper også tidligere i sesongen. Honnør også til Ole Viken som har preparert spillerne til å være konkurransedyktige i 60 minutter. 

Fair play-Gullerud

Gullerud gjorde seg bemerket også med en fair play-aksjon som imponerte mange. Da en Elverum-arm tilsynelatende traff ham i ansiktet, var dommerne raskt oppe med utvisningsfingrene. Magnus grep inn og sa at han ikke ble truffet i ansiktet. Dommeren svarte med å trekke tilbake utvisningen. Episoden fikk Christian Berge til å kommentere etter kampen: «Magnus er en veldig god gutt på alle vis. Jeg er glad for at han sa det han sa.»

– Det var en del som før kampen pekte på målvakt-kampen som en vesentlig faktor. Det ble den ikke. Begge lag hadde omtrent like mange redninger. Gomo:

– Og en grunn til at vi kanskje ikke fikk så mange redninger, skyldtes mye at både Lars og Torbjørn var småsyke og gikk nærmest for halv maskin. Torbjørn har vært syk nesten hele uka, og på fredag fikk Lars magetrøbbel. Det synes jeg var litt småstressende. Men vi håndterte det med enkeltrom og delvis isolasjon for å unngå smitte og gi ekstra hvile. 

Euforisk stemning

– Tittel nummer én i boks. Det er ikke å ta munnen alt for full å si at det ligger usedvanlig godt an til tittel nummer to (seriegullet). Hvordan er stemningen i garderoben nå etter kampen?

– Den er euforisk. Fullt av kjempeglade gutter. Kolstad er stjernen, vi er alle utrolig glade. Nå venter en bedre middag og en fest i kveld, før vi flyr hjem, grisetidlig, i morgen. Mandag får spillerne vel fortjent «kolstad-fri». Tirsdag er det tilbake på jobb, sier Stian Gomo.

Og så er det altså fire dager med trening før stormøtet med Drammen i Trondheim Spektrum. Det burde bli foran et stort, stort publikum – både for å hylle norgesmesterne og støtte dem til en ny liga-topoenger.

FAKTA
Elverum- KOLSTAD 27-34 (13-16)
Finale NM
Aquarama (Arendal)
KOLSTAD: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Magnus Langeland, Janus Smarason 7, Gabriel Setterblom 4, Simen Lyse 7, Aksel Hald, Sigvaldi Gudjonsson 8(1), Eskil Dahl Reitan, Elias Thome, Adrian Aalberg 6, Vetle Eck Aga, Magnus Gullerud 2, Sander Rønning, Martin Kærgaard. Nicolai Daling.
Toppscorer, Elverum: Tobias Grøndahl 10(5)
Utvisninger; Elverum: 
2 x 2 min.  – Kolstad: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Anders Bergheim