Var frustrert og litt sur – Kolstad

Var frustrert og litt sur

Oppkjøringen til og starten på denne sesongen var ikke som Simen Lyse hadde sett for seg, og håpet på. Fra å ha vært førstevalg på venstreback i to sesonger, ble han i sommer «forbikjørt» av Magnus Langeland. Det gjorde ham både litt sur og frustrert.

– Etter å ha vært førstevalg i to sesonger var det både litt rart og uvant ikke å starte kampene, sier Simen i dag og innrømmer åpent og ærlig: – Jeg taklet det litt dårlig. Det hadde selvsagt ikke noe med Langeland å gjøre. Vi er jo lagkompiser, men det var en ny situasjon for meg som jeg ikke var forberedt på.

Så mens Magnus hadde en imponerende flott start på sesongen og var én av våre beste spillere i mange av de første kampene, ble Simen sittende uvanlig lenge på innbytterbenken. Og når han fikk sjansen, grep han den ikke med begge hendene akkurat. Hjemmekampen mot ØIF Arendal i serierunde fire var riktignok et stort lyspunkt. Da ble han toppscorer med åtte (67% uttelling), men tre kamper mot Drammen(!), to e.cup og bortekamp i ligaen, var steg tilbake: I e.cupen seks skudd uten scoring, i ligakampen i Drammen ett mål på syv skudd.

Hjelp ut av blindveien fikk han gjennom gode prater først med Stian og så med Christian i tillegg til mentaltrener Bjørn Mannsverk. 

– Det hjalp. Ikke minst var det greit å få høre at det ikke var viktigst å starte kamper, men å gjøre så godt jeg kunne når jeg fikk sjansen. Og det skulle jeg få. Toppidrett er jo bare sånn. Jeg var frustrert, men selvsagt ikke myntet på «Langis». Han var den beste og fortjente spilletiden han fikk. Jeg følte slett ikke at dette var urettferdig. Det var bare det at selv om jeg gjorde fremskritt, så var «Langis» enda bedre, og derfor fikk han mest spilletid. Sånn er nå en gang toppidretten.

Én uke før det som var en heller begredelig innsats for Simen i bortekampen mot Drammen, viste han mange eksempel på sitt store potensial. Hjemme mot ØIF Arendal kom han i spill etter 20 minutter og bare sekunder senere scoret han det første av sine åtte mål (på 12 skudd).  Tre ganger var han også nest sist på en scoring, blant annet med en presist delikat flyverpasning til Gabriel. Lysende!

Det er ikke så viktig om man er i såkalt førstesekseren – blant de seks utespillerne som starter kampene. Langt viktigere er det at man står på banen og gjør sine saker godt mot slutten av kampen, når det hele gjerne blir avgjort.

Praten med trenerne hjalp altså, som Simen sier det: «Det viktige er ikke om jeg starter eller kommer inn fra benken. Det som teller er at jeg gjør det best mulig hver gang jeg får sjansen, og sjanser skulle jeg få, lovte trenerne. Jeg hadde hatt feil fokus, og med det presterte jeg heller ikke godt. Med riktig fokus har gode prestasjoner kommet, sier Simen.

Det er det ingen som helst tvil om. Vi er blitt servert stadig flere eksempel på hans store potensial. I søndagens NM-finale fikk han premien som banens beste (BB). – Det var selvsagt veldig stort for meg. Flere av våre spillere har jo opplevd store ting på banen. For meg var det tredje sesong med cupspill for Kolstad, og det endte altså bra. Det ville vært kult også om jeg ikke fikk BB-premien. Det var flere av spillerne våre som kunne ha fått den. Vi klarte å gjøre Elverum dårlig i finalen.

Fra mottagelsen i Kolstad Arena mandag, hjemkomst fra finaleseieren. Bløtkake var mer enn fortjent.

Simen er en veldig dedikert utøver som trener mye: – Da jeg var 17-18 år var det bare håndball. Jeg trente styrke alene, tok løpeturer alene – i tillegg til treningene med ball. Nå er jeg 23 år og er litt mer sosial; det er ikke bare trening. Men noen god skolegutt har jeg aldri vært. Jeg gikk på skolen for å få eksamen. Det var det. Som 19-åring kom jeg til Kolstad på en liten kontrakt. Nå lever jeg av håndballen, har håndball som jobb. Det har vært plan A, og jeg har fortsatt ikke noen plan B, smiler Simen.  Han har kontrakt med Kolstad til 2025 og har heller ingen planer om ikke å gå kontrakttiden ut:

– Jeg vil gjerne være med på denne reisen som vi i Kolstad har begynt. Å få spille Champions League hjemme i Trondheim med familie og egne fans på tribunen, det vil være veldig stort. Jeg er jo klar over at det ikke blir enklere å få spilletid neste sesong når Sander (Sagosen) og Gøran (Søgard Johannessen) kommer. Hva som skjer da, tar jeg da. Blir det minimalt med spilletid, må jeg kanskje vurdere et klubbskifte. 

Men til de langt nærere ting, til morgendagens toppkamp mot Drammen i et fullsatt Trondheim Spektrum.

Det blir kamp nummer fem mot Team Kjelling denne sesongen; hittil to e.cup-oppgjør, én NM-kamp og én ligakamp. Vi har vunnet alle fire. Nummer fem i morgen, Simen…?

– Drammen er på høyde med Elverum, altså et topplag. Vi har lyktes godt mot dem denne sesongen. Bortekampen i REMA 1000-ligaen vant vi med minst mulig margin. Vi har hatt noen dårlige kamper denne sesongen, men vi har vært gode til å vinne.

Drammen har vært stabilt i norsktoppen de siste årene. Laget har tatt medalje (to sølv og tre sølv) de siste fem sesongene. Hva blir de største utfordringene når vi skal opp mot DHK i morgen?

– Drammen er flinke til å variere sitt forsvarsspill, ofte med offensive innslag; 5-1, 3-3 og også med offensive 2ere. De spiller litt spansk forsvar, kan du si. Ekkelt å spille imot. Offensivt har de to meget gode og kjappe playmakere i Aho og Sørheim og på høyreback skuddfarlige Norberg. Det blir ofte artige kamper mot Drammen med høyt tempo, sier Simen Lyse og gleder seg til for andre gang i år å spille for et fullsatt Trondheim Spektrum.

PS!
Simen imponerte mange med sitt spill i FINAL8, også landslagstrener Jonas Wille (les under). Men det er knallhard kamp om å få sjansen hos Håndballgutta, ikke minst på venstre- og midtback-posisjon. Likevel er det tips med høyere odds enn å spille på at Simen Lyse vil få en Norge-sjanse om ikke alt for lenge…

LYSE-FAKTA
* Hittil denne sesongen vår tredje mestscorende i REMA 1000-ligaen med 66 mål (bak Sigvaldi 84 og Langeland 72)
* I NM-cupens to siste kamper (semifinale og finale): 15 mål (uttellingsprosent 75!)
* REMA 1000-ligaen forrige sesong: 152 scoringer (bare Gabriel med 160 hadde flere)
* Norge-kamper: junior; 4 kamper, 4 scoringer – ungdom; 16 kamper 51 scoringer

Tre trenere om Simen

Jeg har spurt tre topptrenere om å gi en karakteristikk av Simen; klubbtreneren, rekruttlandslagstreneren og Håndballguttas trener. Her er deres vurderinger.

Klubbtrener Stian Gomo:
«Simen er 24 timers-utøver når det gjelder både trening, restitusjon og mat. For oss trenere er han en vandrende hodepine, i den forstand at han ofte spiller med høy risiko. Men det er en god hodepine fordi ha lykkes ofte, for eksempel på pasninger back diagonalt til kant og fordi han har et glimt i øye som gjør det vanskelig for oss trenere å bli sur på ham. Simen har også taklet fint da han ble utfordret av en Magnus Langeland i stor fremgang. Han har stolt på seg selv, jobbet videre og har hele tiden hatt vår filosofi i tankene; det er Kolstad som er stjernen! Simen er en klar ener som skytende back. Han er taktisk smart, og om det er noe han mangler litt av foreløpig, så er det duellstyrke. Som kjent er det ikke jeg som tar ut landslag, men fortsetter Simen denne utviklingen, vil han være fortjent til å få en Norge-sjanse.»

Rekruttlandslagstrener Valery Putans:
«Simen har tatt steg de siste årene, er blant annet blitt sterkere fysisk og har et meget bra distanseskudd. Han har et veldig godt overblikk og er nest sist på mange scoringer. Han skulle kanskje gått litt oftere for egne muligheter, avsluttet oftere. Simen er også bra i forsvar. Han leser spillet godt og er i forkant av situasjonene som gjør at han ofte snapper ballen i tillegg til at han dekker mye. Jeg synes han er på vei til å nå et internasjonalt nivå.»

Jonas Wille – trener for Håndballgutta:
«Simen har jeg fulgt i flere år også mens jeg var trener i utenlandske klubber. Han har en naturlig evne til å ta gode valg. Så opplever jeg at han har stagnert litt i et par år til at han nå har hatt stor fremgang. Den andreomgangen han presterte i finalen mot Elverum for eksempel, var det klasse over. Men nåløyet er trangt, og det er mange som kjemper om bakspillerplassene. Simen er i gruppen vi følger tett, i søken for etterfølgere i venstre bak. Han er meget spennende fordi han både har skuddstyrke og gjør gode valg. Og så er det flott at han kan bekle både en 2er og 3er-rolle i forsvar. Det han presterte siste helg i NM-sluttspillet har gjort at vi har sperret øynene ekstra opp for ham. Så har vi god og tett kommunikasjon med Christian og Stian og vet at han er i et veldig godt klubbmiljø i Kolstad hvor sjansen for utvikling er god.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball