Vi kan kapre historisk seriegull i morgen kveld – Kolstad

Vi kan kapre historisk seriegull i morgen kveld

I morgen kveld kan Kolstad sikre seg og trøndersk herrehåndball det første serie-gullet noensinne. Det som kreves er minst uavgjort i bortekampen mot ØIF Arendal.

Men om vi blar litt bakover i kalenderen, til forrige Kolstad-kamper i sørlandsbyen. Det ga som kjent NM-gull, det andre til trøndersk herrehåndball noensinne og Kolstads første tittel. Hva tenker du rundt det i dag, Stian Gomo?

Stian i hjemmekampen mot Nærbø. Vi slo jærbuene både hjemme og borte denne sesongen – og kvittet oss med et bortekamp-spøkelse. To slike «gespenster» venter på å bli jaget på dør; mot ØIF og Elverum… (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

«Det var spesielt, jeg reagerte selv litt merkelig, jeg gikk rett og slett tom. Det var to intensive dager med mye arbeid. Jeg har jo kjent også tidligere på den samme følelsen når vi har vært ferdig med sluttspill, for eksempel. Men da vi sto der som norgesmestre, var jeg selvsagt veldig glad. Det var mange fine følelser. Men da vi gikk ut av garderoben, var det som om man stakk hull på en ballong. Vi hadde nok kjørt kroppen ganske tøft denne helgen, med videoarbeid og med forberedelser i forkant av kampene. Det føltes nesten som et antiklimaks, men et veldig hyggelig antiklimaks etter at vi hadde gjort en veldig bra prestasjon. Vi traff godt både i forberedelsene og inngangene til kampene. Vi fremsto på en veldig profesjonell måte under FINAL8-konseptet.»

Og så var det kanskje ikke så viktig for dere at det var 43 år siden første – og eneste – gang et trøndersk herrelag hadde sikret seg en tittel; det var vel et forhold som omgivelsene var mer opptatt av?

«Skal jeg være helt ærlig, så hadde jeg ikke ofret det en eneste tanke. Det er så fjernt, så langt unna – jeg var jo ikke påtenkt en gang, og jeg har heller ikke noe forhold til den håndballen som ble prestert på den tiden der. Men jeg har absolutt et forhold til det som foregår nå. Det som kanskje var aller sterkest var at Kolstad tok sin første tittel som klubb, at Kolstad nå har begynt å ta titler. Dette var altså den første, og det hadde vi snakket en del om, at å vinne den første tittelen ville på en måte bli en vanskelig en å sikre oss. Derfor var vi også veldig spent før finalen; hvordan ville vi fremstå – energinivå, tenning og med Elverum som motstander – hele pakken. Så er jeg veldig stolt over måten vi vant finalen på og hvordan vi har fremstått etterpå: Vi hadde tydelig fokus at det var Kolstad som hadde vunnet. Og det synes jeg er veldig stort, da.»

Nå mangler vi bare ett poeng på de fire siste kampene for å bli seriemester – det kan skje allerede i morgen. Hvordan føles det å ha spilt en viktig rolle i det som blir en stor begivenhet for trøndersk herrehåndball…

«Ja, det gjør det jo. Det har vært en veldig spesiell sesong. Det er første gang jeg jobbet så tett sammen med en så kompetent og engasjert trener (Christian Berge) i teamet. Og det første gang vi har hatt spillere som har vunnet mye og som har mer erfaring fra håndball på topp-nivå enn det jeg har. Så det har vært en slags ta-og-føle på-prosess hvor jeg har kommet med mine tanker og syn på hvordan et lag skal fremstå, hvordan et spill skal foregå. Vi har brukt spillerne veldig mye, diskutert med dem – ikke vært enige i alt, og så har jeg stått veldig hardt på enkelte ting som jeg mener er Kolstad, i forhold til kultur, i forhold til hvordan vi «ter» oss, og den biten der. Det har ikke vært vanskelig å få gjennomslag for, ikke minst fordi det er såpass forankret hos de spillerne som vi hadde i laget før denne sesongen. Vi var også veldig bevisst disse tingene da vi hentet nye spillere; hvilke mennesker vi ønsket oss til klubben.»

Stian og Christian har ledet Kolstad til sin første tittel. Den andre er underveis – sikres kanskje allerede i morgen kveld… (ARKIVFOTO: Tore Sæther)

Vi har levert ganske så stabile prestasjonene denne sesongen og ennå ikke avgitt ett eneste poeng i serien – har det overrasket deg?


«Litt. E.cupkampene kom tidlig på oss. Drammen er et godt håndball-lag som vi bare var på høyde med selv om vi vant kampene mot dem. Og så ser vi reisen fra september til mars hvor vi feide Drammen av banen. Det synes jeg er et godt bilde på hvordan vi har utviklet oss i løpet av disse månedene. Vi startet litt trått. At vi frem til jul skulle være kommet så langt i arbeidet med defensiv struktur og den offensive samhandlingen med Janus (Smarason), det har overrasket meg litt. Jeg er imponert over det spillere som Adrian (Aalberg), Simen Lyse og Magnus Langeland først og fremst har gjort. Jeg synes også vi så det av Henning (Limstrand) før han ble skadet at han var i gang med noe. Og så Gabriel – og Lyse – som har tilpasset seg godt i spillet med verdensklasse-spillere i midtback (Janus) og linjespiller (Magnus Gullerud). Det trodde jeg skulle ta litt lenger tid. De som har imponert meg mest er de som har vært her og som ikke har vært mer enn gode nok til å ta en fjerdeplass i norsk liga. De er i mine øyne nå gode nok til å hevde seg i internasjonal håndball.»

Hva er det mest positive av det som har skjedd så langt?


«Profesjonaliteten, synes jeg. Vi har gått til hver eneste kamp og tatt oppgaven ganske så seriøst, uansett motstander. Jeg er imponert over hva vi klarte etter NM-finalen: Slo altså Elverum på søndag, tok fri mandag og tirsdag, trente onsdag og torsdag og feide Drammen av banen på lørdag. Det synes jeg var veldig sterkt mentalt.»

Hvor har vi fortsatt lengst vei å gå?

«Det er jo mye, da, synes jeg. Vi har i en periode for eksempel prøvd 5-1 i forsvar, testet det også litt i noen kamper. Der har masse å hente. Det samme gjelder individuelle ferdigheter, både fremover og bakover, ikke minst blant de yngste spillerne. Der er det mye utvikling å hente, og det synes jeg er kult. Vi skal jobbe lenge med mange av dem.»

«Et lag av trøndere, for trøndere» het det i starten på RBKs storhetstid – er det viktig også for Kolstad å tenke i samme baner?

«Absolutt. 100 prosent. Vi har fra dag én sagt at vi skal plukke opp unge spillere fra Tiller, Melhus, Charlottenlund, Sverresborg og Klæbu, ikke minst. Det har vi gjort i mange år, og det er en del av identiteten vår at vi skal gi trønderske talenter muligheten og utvikle dem. Nå blir omstendighetene litt annerledes med internasjonale toppspillere til klubben. Men på den annen side får mange lokale talenter anledning til å trene med internasjonale toppspillere. I dag er det for eksempel åtte trønderske spillere i troppen – ti med Christian og meg. Og så blir det litt justeringer til neste sesong. Uten at jeg kan påstå det, så tror jeg ikke det er så mange andre lag som har så mange spillere i troppen med lokal forankring. Tar vi hele regionen (Håndballregion Nord), har vi også to fra Tromsø – og da er vi mer enn 50 prosent av spillerne som er fra vår region. Og neste sesong kommer Sander…»

Stian i dialog med Vetle Eck Aga – én av våre forsvarsbautaer. (ARKIVFOTO: Tore Sæther)

Christian sa en gang til meg at han skulle aldri trene lag hvor ikke alle snakket og forsto norsk…

«Jeg er helt enig. Da vi startet med dette prosjektet hadde vi veldig mange spillere på listen. De som ikke snakket norsk fikk et minus bak seg. Vi skal ikke si at det aldri vil skje at vi får en spiller som ikke snakker/forstår norsk, men vi jobber hardt for at det ikke skal skje. Så går det an å konvertere nye til trøndersk. Janus for eksempel serverer nå noen trønderske gloser, med æ blant annet.»

Vi har tre nå faste i Norge-troppen og neste sesong kommer ytterligere tre landslagsspillere. Da blir det altså seks spillere i Håndballgutta-troppen med klubbadresse Kolstad – hvem blir den syvende?

«Jeg håper at vi har både en syvende og åttende i troppen vår allerede. Jeg synes det Simen Lyse og Adrian har prestert burde tilsi at de blir sett veldig nøye på. Og så har vi neste sesong to veldig spennende linjespillere 2000- (Henning) og 2001 (Martin Hovde)-årganger. Det hadde vært veldig hyggelig om i alle fall én av dem er blitt hentet opp på landslaget. Får vi nå internasjonal erfaring, tenker jeg at det kan bli flere spillere som utvikler seg så mye at de får sjansen hos Håndballgutta.»

Hva blir de største utfordringene mot ØIF i Arendal i morgen?


«Jeg tenker det blir defensive ting. Treffer vi bakover og Torbjørn og Lars fortsetter å se skarpe ut, så skal Arendal få trøbbel med å lage mange mål, som gjør at vi får til å spille den hurtige og artige håndballen vi ønsker å spille.»

Vi spilte vår første sesong i eliteserien i 2015/16-sesongen. Ennå har vi til gode å slå ØIF i Arendal i en seriekamp – er det ikke på tide å skrote den «statistikken»?

«Vi har allerede denne sesongen skrotet én slik statistikk, kvittet oss med et bortebane-spøkelse – mot Nærbø. Vi er i gang med å ta disse skalpene og har igjen de to tøffeste bortekampene – mot Arendal og Elverum. Vi skal ta dem også.»

TEKST:Tore Sæther / Kolstad Håndball

De 10 siste seriemesterne
2021/22: Elverum
2020/21: Elverum
2019/20: Elverum
2018/19: ØIF Arendal
2017/18: Elverum
2016/17: Elverum
2015/16: ØIF Arendal
2014/15: ØIF Arendal
2013/14: Haslum 
2012/13: Elverum

De beste trønderske
Så langt har altså ikke trønderhåndballen klart å spille seg til et seriemesterskap for herrer, selv om det er «like rundt hjørnet». 
Fem klubber har spilt i eliteserien; her er deres beste tabell-plasseringer:
* KOLSTAD – 4. plass både i 2019/20 og 2021/22
* RAPP – 4. plass i 1981/82-sesongen
* NTHI – 4. plass i 1969/70-sesongen
* HEIMDAL – 6.plass i 2001/02 og 2003/04-sesongen
* WING – 8. plass i 1989/90 og 1991/92-sesongen

Norges Håndballforbunds adelskalender, utregnet fra 1965 til og med forrige sesong, toppes av Fredensborg/Ski foran Runar og Elverum. Rapp er beste trønderske lag med sin 23.plass, har spilt 292 kamper/218 poeng. Kolstad finner vi på 31. plass (147 kamper/157 poeng), Heimdal to plasser bak (166 kamper/116 poeng), Wing på 35.plass (110 kamper/81 poeng) og NTHI (dagens NTNUI) på 46. plass (54 kamper/51 poeng).

Våre kamper resten av sesongen i REMA 1000-ligaen:
* I morgen kveld: ØIF Arendal – Kolstad (kampen sendes på TV2 Sport 1 – avkast kl. 18:15.
* 22. mars: Kolstad – Fjellhammer
* 29. mars: Kolstad – Halden
* 2. april: Elverum – Kolstad