Kolstad-gutter er gullende gode – Kolstad

Kolstad-gutter er gullende gode

Stort GRATTIS med historisk seriegull! Vi hadde egentlig fire matchballer på å sikre oss det ene poenget vi trengte for å ta trøndersk herrehåndballs første seriegull. Vi behøvde bare den første matchballen: 29-23 over ØIF i Arendal.

Det gikk et lite timinutt før vi tok kommandoen i Sør Arena. Samspillet offensivt lugget litt, skuddene føyk til dels langt på utsiden av stengene rundt ØIF-målvakt Jurisic. Hvorfor? Jo, det er ikke veldig «utafor» å antyde at det hang sammen med at to av de tre bakspillerne som hører med til førsteoppstillingen ikke var spilleklare; Janus hjemme i Trondheim med en vond legg, Gabriel på tribunen sammen med sjefen selv, Jostein Sivertsen, med en rygg som signaliserte at det ikke var så lurt å spille kamp i kveld. Det kommer enda viktigere og vanskeligere kamper om ikke veldig lenge.

Men defensivt ble det lagt ned mye godt arbeid, og når det ikke var nok, ja, så var Torbjørn der. Fantastisk målvaktspill. Da han overlot målet til Lars snaut ti minutter før slutt, da hadde jeg notert 22 redninger og bare 15 innslupne. Redningsprosent 59. Fremragende! Til TV2 forklarte målvaktkjempen vår: «Jeg fikk treff på nesten alt. Det var bare en «sånn» dag. God følelse. Og så fikk jeg også noen redninger nesten gratis på grunn av godt press av gutta foran meg. Det er gøy å vinne håndballkamper.»

Da trener Christian skulle oppsummere og forklare etter vårt andre gull – spilt inn i Arendal! – da berømmet han, selvsagt, Torbjørns målvaktspill og var glad for at vi benyttet oss av den første av de fire matchballene vi hadde. Selve spillet derimot, det overbeviste ikke:

«Vi knotet mye. Slet med å få samhandlingen til å sitte, rytmen manglet.»

Men selv med strålende målvaktspill av Torbjørn, gikk vi til pause med en beskjeden tremåls-ledelse (12-9). Jeg vet ikke om det var noen hjemme-supportere som øynet en mulighet, som kanskje hadde klart for seg at Kolstad før i kveld aldri hadde vunnet en seriekamp i Sør Amfi. Men om det var en smule optimisme å spore, så fadet den sakte, men sikkert ut etter fem-seks minutters spill i andreomgangen. Da var tre minus blitt til seks. Det var ikke den minst tvil om hvor poengene skulle havne – og dermed også seriegullet.

En solid defensiv var viktig, også i kveld, og så synes jeg det var veldig moro å se Eskil ta godt vare på sine sjanser. Seks treffere på syv skudd. Utmerket. Også Aksel fortjener skryt for sitt engasjement, for sine knallperler av noen skudd som resulterte i seks mål på ni forsøk. Lyse var ikke fullt så treffsikker som vi har sett ham i mange kamper nå. Men kelner-rollen den var intakt. Jeg noterte ni assists.

Med sesongens andre gull er det bare å glede seg til fortsettelsen; først i Kolstad Arena om en uke. Jeg regner med at det blir fullt av Kolstad-supportere som kommer for å heie på gullguttene i kampen mot Fjellhammer. Halden er motstander på Kolstad onsdag om to uker, og så blir det prestisjefight i Terningen Arena i siste serierunde. 
Når serien er ferdig venter det aller viktigste; å vinne sluttspillet, som kan gi en plass i Champions League. Som TV2 sin håndballekspert, Bent Svele, sa det: «Vi kan bare drømme om sluttspillfinale med Elverum mot Kolstad – fem finaler!»

FAKTA
ØIF Arendal – KOLSTAD  23-29 (9-12)
REMA 1000-ligaen
Sør Amfi                                                                                     
KOLSTAD: Torbjørn Bergerud, Lars Eggen Rismark – Sigvaldi Gudjonsson 5(1), Elias Thome, Eskil Dahl Reitan 6, Magnus Langeland 4, Simen Lyse 3, Adrian Aalberg 3, Sander Rønning, Magnus Gullerud 2, Vetle Eck Aga, Martin Kærgaard, Simon Kvam, Aksel Hald 6, Nicolai Daling.
Toppscorere ØIF Arendal: 
Magnus Søndenå og Fredrik Børm, begge 6
Utvisninger: ØIF: 3 x 2 min. – Kolstad: 4x 2 min.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad håndball
FOTO: Anders Bergheim

Og dette sier tre håndballprofiler
om seriegullets betydning

«At Kolstad nå er seriemester vil bety enormt – både tror og håper jeg. Det vil øke rekrutteringen i gutte-/herrehåndballen, det vil dra med seg økt satsningen i andre klubber, og publikum har vist med å fylle Trondheim Spektrum to ganger til seriekamper denne sesongen. Kolstad-filosofien er viktig ikke bare for trøndersk håndball, men for norsk håndball. Jeg mener den vil starte en ny æra for norsk herrehåndball. Jeg tenker på Rosenborg som satte en standard på midten av 80-tallet da jeg kom til Trondheim. Nå er Kolstad i samme posisjon for håndballen. Så mener jeg vi har nok kvalitetsspillere som er klare til å hevde seg i Europa. Og så kommer jo Sander – én av verdens aller beste – og betydningen av at unge håndballrekrutter får oppleve internasjonale toppspillere «live», det har også stor betydning. Dette blir veldig gøy!»
(Zeljko Tomac – med lang trenerkarriere og i mange år Håndballguttas «videoanalyse-sjef»)

«Seriemesterskapet til Kolstad betyr enormt for midtnorsk håndball og Region Nord. Vi i regionen har allerede et meget godt samarbeid med Kolstad, og vi vil benytte oss av de ressursene som er mulig både når det gjelder spillerutvikling og organisasjonsutvikling både på gutte- og jente-siden. Og når det gjelder interessen for topp herrehåndball, så ser vi jo bevis på at den er stor. Når Kolstad fyller Trondheim Spektrum til to seriekamper denne sesongen og til åpningen av Spektrum i november 2019, så er det et tegn på at trønderpublikumet er sulteforet på topp herrehåndball. Så vil jeg også si at jeg også har merket stor internasjonal interesse for Kolstad-prosjektet. I min rolle som medlem av dommerkomiteen i EHF (Det europeiske Håndballforbundet), treffer jeg på mange aktører, både dommere og andre håndballfolk. Jeg overdriver ikke når jeg sier at man i internasjonal håndball er meget nysgjerrig på det som nå skjer i Kolstad. Nå har Kolstad tatt to titler. Neste steg blir ut i Europa; det er bare å glede seg.»
(Øyvind Togstad – tidligere internasjonal dommer, nå styreleder i NHF Region Nord)

«At vi får en klubb nær oss som nå begynner å vinne titler, betyr veldig, veldig mye for trøndersk håndball. Ikke bare vinner Kolstad titler, de spiller også Norges beste håndball, synes jeg. Å ha Kolstad nært oss betyr at unge spillere får sine forbilder nær seg, får sjansen til å se dem live. Det kan også føre til at stadig flere unge ønsker å satse på håndball. Kolstad er nå i en posisjon som gjør at klubben kan vise vei til andre klubber som ønsker å utvikle sin drift og sportslige satsing. Vi er i Melhus i ferd med å bygge vår klubb, og da er det fint å hente inspirasjon og lære av det Kolstad har gjort og gjør.» 
(Asle Hårsaker – tidligere elitespiller i Heimdal og  i 14 år én hovedperson og trener i utviklingen av gutte/herrehåndballen i Melhus IL)