En «bør, skal, må-vinnekamp» – Kolstad

En «bør, skal, må-vinnekamp»

Under et intervju med Gabriel Setterblom for et par år siden, karakteriserte han en forestående kamp som en «bør, skal, må-vinnekamp». – Kampen mot Halden i morra er samme type, sa Gabriel da vi pratet sammen etter dagens trening i Kolstad Arena.

Billedglimt fra dagens trening; her er Gabriel i duell med Janus.

Det gjør ingen som helst forskjell at det er mot gamleklubben hvor det til og med er slik at det er en god kompis, Truls Grøtta, som er den sentrale spilleren, eller den som «styrer skuta», slik Gabriel sier det. Grøtta topper for øvrig scoringslisten i REMA 1000-ligaen med sine 138 mål.

Vår solide høyreback har hatt sine bekymringer den siste tiden- Det har en lite samarbeidsvillig rygg skylden for. De to siste seriekampene og rekruttlandslagssamling satte ryggen en stopper for deltagelse i. – På rekruttsamlingen hverken spilte eller trente jeg, men jeg kunne i alle fall føre statistikk i de to kampene vi spilte, smiler Gabriel. Men hva med ryggen nå, som altså har gjort at det er tre og en halv uke siden sist han spilte…

– Det er ikke verre enn at jeg har «vanlig vondt» i ryggen. Det kom dagen før seriekampen mot Kristiansand, men jeg spilte med det i tre ukers tid før jeg måtte bryte av litt. 

Trener Christian har noe han vil ha sagt…

– Hvordan ser du på sesongen din alt i alt?

– Jeg vil si at jeg er blitt en klokere håndballspiller, for eksempel i vurderinger av når skyte og når spille ballen videre. Vi har fått veldig strukturert spill med Christian (Berge), og det var ikke så lett å finne plassen sin i starten. Det synes jeg at jeg har gjort nå. Og så synes jeg at tar klokere avslutninger når jeg skal skyte eller bare gjøre pådrag – at jeg er blitt en mer spillende høyreback.  

Før praten med Gabriel kikket jeg gjennom notatene fra seriekampene og fant at i starten på sesongen fikk han først et rødkort i kamp nummer to (borte mot Bækkelaget) og utvisning i alle de tre påfølgende kampene. Etter disse, ingen «dommer-visning» til benken. Er han blitt en snillere eller en bedre forsvarsspiller…?

– Det rødkortet, det var nesten litt latterlig; et returløp hvor en kontrende Bækkelaget-spiller tråkket på foten min slik at jeg snublet fremover og kom borti ham. Men, ok, det var nok ikke så lett å se da det skjedde. På video ser man det godt. Bedre i forsvar? Jeg føler at jeg står ganske så godt der, sammen med Sigvaldi (Gudjonsson). Det er ikke veldig mye aktivitet hos motstanderne mot oss, ute på deres venstreside. Vi klarer oss fint… 

Med gjennombruddsiver og kraft.

I Gabriels ufrivillige kamppause kom altså også sesongens første tap – hjemme mot Fjellhammer; en skikkelig skrell. Hvordan var det å være tilskuer til det?

– Kampen var jo kronglete helt fra starten, men vi ledet jo klart til pause. Så gikk det jo fra vondt til verre. Jeg klarte ikke sitte å se på, men måtte gå litt rundt bak tribunene. Det er mye verre å være tilskuer enn å spille, fikk Gabriel en påminnelse om. Og hva med etterkampen-praten i garderoben. Det fløy kanskje noen store ord i luften – med utestemme…

– Jeg opplevde stemningen som vantro, etter det som hadde skjedd. Vi var fort enige om at vi hadde opptrådt uproft og prestert langt under pari og at noe slikt kan vi ikke tillate oss. Neste dags trening, full fart på jobb igjen.

Nå venter altså Halden i morgen, nest siste seriekamp for sesongen, og med en storartet begivenhet etter kampslutt – utdeling av gullmedaljene til oss som seriemester. Jeg går ut fra at revansje står skrevet langt fremme i pannen på spillere og trenere…

– Det er det ingen tvil om. Vi skal revansjere oss for den dårlige prestasjonen mot Fjellhammer. Vi har møtt Halden to ganger denne sesongen – serie og cup – og vunnet begge. Så vet vi at vi møter et krigerlag, på mange måter likt Fjellhammer. Men denne gangen skal vi ikke gå på noen smell. Vi skal vise oss frem fra vår beste side – spille en kamp som er en seriemester verdig, lover Gabriel Setterblom.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball