Håndballpresidenten applauderer Kolstad-satsingen – Kolstad

Håndballpresidenten applauderer Kolstad-satsingen

Kolstads store satsing og ambisjoner om å nå europatoppen har ikke bare tilhengere i norsk håndball. Håndballpresident Kåre Geir Lio derimot er krystallklar på at dette er et prosjekt norsk håndball har all grunn til å la seg inspirere av. 

Håndballpresident Kåre Geir Lio: «Det er all grunn til å applaudere satsingen som skjer i Kolstad – en inspirasjon for andre.»

Jeg gjorde et intervju med håndballpresidenten i forbindelse med utdelingen av seriegullet. Her kan du lese mer om hans tanker rundt ambisiøse Kolstad.


Elverum har vært seriemester fem av de siste sesongene, de tre siste på rad. Da er det kanskje litt rart å dra til et annet sted enn Elverum for å dele ut gullmedaljer?

«Det har vært moro å dele ut medaljer i Elverum, og det blir veldig moro å dele ut medaljer til Kolstad her i Kolstad Arena – som det også var å dele ut gull etter NM-finalen i Kristiansand.»

Hva mener du om situasjonen nå når Kolstad tar opp kampen mot suverene Elverum og har ambisjoner om europatoppen?

«Hvis du skal få til en klubb, må du ha noen forutsetninger på plass: Du må ha kapital, og den kapitalen gir deg muligheter til å ha spillere og trenere på høyt nivå. Så må du ha en ledelse som er tilsvarende god, for å drive klubben i det daglige og styre klubben i styrerommet. Og så må du ha frivillige som danser rundt og synes det er veldig moro å være med, og så må du har et entusiastisk og stort publikum. Alle lag prøver på det samme; de lykkes med en del ting når det går bra og bommer på en del ting når det ikke går bra. 

Når du ser på Kolstad nå, så har klubben lyktes på kapitalsiden, de har lyktes på spillersiden, de har fått tak i de beste trenerne, de har publikum på kampene sine – jevnfør 9000 i Trondheim Spektrum – og de har et ryddig batteri med frivillige rundt seg. Klubben, slik jeg ser det, er godt ledet i daglig drift og godt ledet i styresammenheng og har hatt en fin utvikling siden denne satsingen ble lansert.»

God stemning mellom håndballpresidenten og Kolstad-sjef Jostein Sivertsen

Drammen-trener Kristian Kjelling uttalte i et intervju med Adressa at Kolstad-satsningen er positivt for norsk herrehåndball…

«Det er absolutt flott at noen lykkes. Det må jo være inspirerende for andre. Vi har mange gode klubber, og det viktigste er jo å frigjøre næringskapital som blir med på et løp som en har tro på. Det har Kolstad lyktes med, og det applauderer vi for i alle kriker og kroker i norsk håndball.»

Likevel, når et lag som Kolstad satser så stort er det kanskje ikke så rart at Jante dukker opp, «kjøpalag» – «Team Reitan» «REMA-laget» osv – hva sier du?

«Jeg synes Jante kunne holde seg i Danmark, der han ble skapt. Det ville har vært en stor fordel. Nå er det Kolstad som lyktes. Elverum er der oppe. Storhamar på kvinnesiden har vært kjempeflinke. Vipers har vært kjempeflinke. Og vi ser et Nærbø har vært flinke på sin måte og som klarer å være i Europa-spill med i stor grad egenproduserte folk. Men de må også hente ressurser i tillegg.» 

Gullguttene våre

Hva er den største utfordringen norsk herrehåndball står overfor?

«Du kan si at vi står overfor tre konstante utfordringer: Vi må sørge for at det blir stadig flere gutter som spiller håndball. Det er hovedmålet for norsk håndball at flere skal med. Nå har vi vokst og vokst og er i dag Norges nest største idrett. Det er vi stolte over, men vi må ikke stoppe der; vi må fortsette. For det andre, vi må sørge for at treningene er gode slik at de opplever glede, får fremgang og synes det er moro å holde på. Og for det tredje at vi har gode norske klubber som Kolstad, Elverum, Arendal og andre – som kan ta imot guttene på en god måte. Jeg håper jo at flere klubber gjør som Kolstad og gjør som Elverum, og gjør som Arendal og satser ordentlig.»

Hvilke norske herrespillere har fått deg til å smile bredest denne sesongen?

«Åh, det er det grusomt mange spillere som har gjort. Jeg er veldig svak for holdninger. Og det norske herrelandslaget, der er det spillere – og noen er jo i Kolstad, og flere kommer – som oppfører seg forbilledlig i alle sammenhenger – akkurat som «jentelaget» i alle år, og det synes jeg er veldig moro. Men når Gullerud gikk bort å sa til dommeren at den armen traff meg ikke i ansiktet, så la ham stå på banen. Da jeg opplevde det, ble jeg rett og slett veldig rørt. Jeg har nå alltid vært glad i Gullerud, og nå var det i alle fall ingen tvil…»

Dersom Elverum mot formodning (…) skulle vinne sluttspillet og få beholde sitt Champion League wild card; hvor god en muligheten for at Norge – altså Kolstad – også kan få et wild card til den gjeveste europacupen?

«Det var jo i sin tid en øvelse å få inn Elverum, og for europeisk håndball har Elverum vært en suksess, så jeg er ikke lei meg for at vi jobbet hardt for å motivere for det wild card’et. Og skulle det skje at Elverum blir sluttspillvinner, så er det jo EHF (Det europeiske Håndballforbundet) som styrer den «balletten» der. Vi må jobbe og påvirke så godt som vi kan for å få med to. Det må vi gjøre uansett, synes jeg – gitt at Elverum fortsatt vil være på det nivået. Da må vi jobbe for at begge skal få plass. Det vil i så fall virke stimulerende på hele norsk håndball.
Nå har jo Kolstad allerede gjort noen gode grep. De har vist at de kan trekke 9000 på hjemmekamp. De har vist at de klarer å knytte til seg en trenerstab på europeisk toppnivå. De viser at det klarer å trekke til seg noen av verdens beste spillere – og sy det sammen med de spillerne som var der fra før. Disse momentene var også den argumentasjonen vi bruke i sin tid for å få en plass til Elverum i Champions League.»

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball