«Tap vil være katastrofalt dårlig» – Kolstad

«Tap vil være katastrofalt dårlig»

Når du har slått et lag med 5 mål, 9 mål, 21 mål og 14 mål, da er det fort gjort å møte til kamp nummer fem med litt senket guard. Ingen fare for Kolstad. Vi tar slett ikke lett på oppgaven som venter i Halden på torsdag. Det forsikrer Vetle Eck Aga oss:

– For det første må man ikke lyve for seg selv med å si at å møte et redusert Halden er det samme som å møte Elverum for eksempel. Intensitet og rammene rundt en kamp mot Elverum er noe helt annet, både på tribunen og på banen. Når vi nå møter Halden, er det et Halden-lag som er mye redusert i forhold til det mannskapet de startet sesongen med. Og sånn vil det være også i kampen på torsdag.

– Det er klart at Halden-spillerne vet at de er underdogs. De må prøve å dra ned tempoet og redusere antall sjanser. Innstillingen vår må da være å gjøre maksimalt ut av hver eneste mulighet vi har. Antallet etablerte angrep kan bli lavere fordi vi kanskje bli stående lenger i forsvar. Men det kan også føre til at vi får flere kontringsmuligheter. Arbeidsoppgavene våre kan bli litt annerledes, kanskje, i en sånn type kamp – og det ble det også etter hvert i den forrige kampen. Forskjellen på den kampen og seriekampen hjemme mot Halden var at i seriekampen satte vi sjansene helt fra start og ledet med seks-syv mål før førsteomgangen var halvspilt. I sluttspillkampen bommet vi tilsvarende i førsteomgangen. Selv om forutsetningene var de samme i de to siste kampene mot Halden, ble kampbildet forskjellig.

– Se tilbake på forberedelsene til kampen sist lørdag; du følte ikke at det var noe annerledes, noe feil, med inngangen til kampen?

– Nei, jeg følte ikke det. Bakover står vi bra synes jeg, slipper inn bare 14 mål totalt, og noen Halden-angrep bidro vi til at de ikke kom til avslutning en gang. Så bakover synes jeg vi gjorde en bra kamp. Intensiteten var der. Så er det klart at noen bommer har vi, og så kommer de med syv mot seks som vi trenger noen minutter på å justere oss mot. 

– Det var nok slik at det var fremover vi ikke var bra nok det første kvarteret. Vi rotet en del, var litt unøyaktige, og om det skyldes litt for dårlig konsentrasjon, noen få prosenter ned, det kan jo være årsaken. Men innstillingen var det ikke noe i veien med. Det gikk ikke på at vi ikke ville, eller at vi ikke tok i nok. Årsaken er kanskje litt at vi vet at denne kampen vinner vi mest sannsynlig, og så slapper du av fem prosent i forhold til konsentrasjon, og det vises. 

– I tillegg er det også slik at når forventningene våre er så høye som de er og vi ikke innfrir i forhold til det, blir det sånn «ahh fa..». Men vi må heller snu innstillingen og innse at i noen kamper mot dårligere lag kan vi få en åpning hvor vi gjør uvanlig mange feil, uten at det er veldig dårlig, sier Vetle.

Og bakover er det sjelden hverken «dårlig» eller «veldig dårlig». Vi hadde i serien et snitt på baklengsmål på 25,4 – veldig bra med tanke på hvor hurtig håndballen er blitt. En god del av baklengsmålene er også kontringsmål. Vi står rett og slett godt bakover – med gode målvakter aller bakerst og ikke minst en Vetle i forsvarsmidten, treer-posisjon. Stian Gomo kan ikke få fullrost forsvarsgiganten nok:

– Han er skikkelig «duracell» i beina, dekker mye rom, en ubehagelig spiller å møte for motstanderne. Og så har Vetle også et bra håndball-hode, bidrar med smarte innspill både på videomøter og i kamp, også offensive momenter. Vi har også snakket om at vi burde bruke hans kvaliteter mer offensivt – i alle fall i kontra-/ankomstfasen. Men Vetle ble hentet hit som forsvarssjef og en leder i laget. Der har han til fulle innfridd forventningene – også utenfor banen; en fyr som er sosialt sterk og smart, som bryr seg, er empatisk og ser folk. Jeg er fantastisk glad for at vi fikk Vetle hit.

Og forsvarsjobben den utfører han riktig bra – mye av kampene i kompani med Magnus Gullerud. For å si det forsiktig; det er åpenbart ingen ulempe hverken for klubb- eller landslag at de to trener sammen hver eneste dag…

– Den største fordelen er at vi er sammen hver dag her i Kolstad, blir vant til hverandre, lærer hverandre å kjenne. Med landslaget får vi da også stå sammen med den du er mest vant til å stå sammen med i klubben. I Kolstad er det god utvikling i hver dag å trene mot gode spillere, jeg mot Magnus Gullerud for eksempel. Det høyner mitt nivå – og motsatt også Magnus som må steppe opp, jobbe for det, når han trener mot mange gode spillere.

– Til morgendagens sluttspillkamp i Remmenhallen vil vi med seier allerede være klare for semifinalen. Christian (Berge) har lovet at vi skal spille en bedre kamp der enn vi gjorde hjemme sist lørdag. Hvordan skal det skje?

– Det handler hvert fall om god nok konsentrasjon i skuddøyeblikkene, nøyaktighet i alt det vi gjør. Når du har slått et lag med rundt 20 mål, blir det gjerne slik at man føler hvert enkelt mål ikke blir like viktig. Du jubler ikke på samme måten over hver scoring når du leder med ti i forhold til kamper hvor du leder med ett. Det er naturlig; det føles bare ikke like viktig. Der tror jeg vi må jobbe mentalt mer med oss selv allerede tidlig i kamper mot lag som vi vet vi slår i ni av ti kamper. Vi må kanskje bli bedre til å skape den energien og overdrive litt kroppsspråket uten at det blir «fake». Man skal fortsatt være seg selv. 

– Remmenhallen er en vanskelig bortebane – men likevel, risikoen er vel ikke stor for at vi må gå til en tredje kamp for å nå semifinalen…

– Det vil i så fall være katastrofalt dårlig. Og, nei, det skal ikke skje. Vi skal gjøre det vi gjør hver dag på trening, og da er det godt nok. Det viste vi jo sist ved å vinne med 14 selv uten å spille en fantastisk kamp. En normalt god dag på jobben, da vinner vi, forsikrer Vetle Eck Aga.

PS!
Kampen i Remmenhallen har avkast klokken 17:30. Den vises på TV2play. 

PS2!
Resultatene fra de tre returkampene i kvartfinalen som ble spilt i kveld:
Fjellhammer – Elverum 28-29 – som betyr at en tredje kamp må spilles, søndag 
Nærbø – Drammen 23-21 – Nærbø klar for semifinale
Kristiansand – Runar 33-42 – Runar klar for semifinale

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndbal