«Aldri hatt en bedre sesong» – Kolstad

«Aldri hatt en bedre sesong»

Tallenes tale er soleklare når vi ser på Torbjørn Bergeruds prestasjoner. I serien har han hatt en redningsprosent på over 50 i seks kamper, 12 kamper mellom 40 og 50 prosent og bare tre kamper så vidt under 30 prosent redninger. Det spørs om ikke han er inne i sin beste sesong. Hva sier Torbjørn selv?

Jubel etter nok en strålende redning. (ARKIVFOTO: ROBERT MAGNUSSEN)

– Det er ingen tvil om at det har vært en bra sesong, stabilt bra med et høyt bunn-nivå. Så skal det sies at samarbeidet med et godt forsvar i perioder har gjort jobben min enklere. De skal ha en stor del av æren for den defensive delen som har vært veldig bra, kanskje vår aller største styrke denne sesongen.

– Har du vært bedre, hatt en bedre sesong?

– Nei, en bedre sesong har jeg nok aldri hatt. Nå er det jo klart at nivået her i Norge er litt lavere i forhold til Danmark og Tyskland. Det var jo mye prat om den norske ligaen var bra nok. Men jeg synes jeg likevel har klart å ta nye steg, og det er en ganske god følelse. 

– Tatt nye steg, du kan jo måle det internasjonalt, med landslaget…

– Ja, jeg synes egentlig jeg har gjort mange gode landskamper også etter at jeg flyttet hjem. Jeg synes mesterskapet i januar var bra. Om vi ser på prestasjonen bare med prosentvis redninger, så er det vel kanskje det beste mesterskapet jeg har spilt. Selv om det var litt trøblete i starten på mesterskapet fikk jeg vist at jeg er mer enn god nok til å spille med der.

Gjett om Torbjørn er populær å få tatt selfie med… (FOTO: Tore Sæther)

– Er det noen enkeltfaktorer som har gjort at du spiller så godt?

– Jeg har nok fått et større overskudd fordi jeg har spilt en god del færre kamper enn når jeg har spilt «ute». Jeg har fått tid til å trene mer og tatt mer var på kroppen, slik at man er mer «fit» hele tiden, mister ikke så mye av formen gjennom sesongen. I Tyskland, ikke minst, går man inn i sesongen i veldig god form, men så går formkurven bare nedover fordi man ikke får vedlikeholdt treningen. Det har jeg sluppet her denne sesongen; fysisk sett er jeg bedre enn jeg noen gang har vært. Jeg har fått trent mer styrke, og også litt løping, på en helt annen måte enn det som er mulig når du skal spille kamper hver tredje dag. 

– Hva med video-trening i tillegg til de video-øktene dere har felles. Gjør du noe av det på egen hånd?

– Jeg sitter jo hjemme og ser videoklipp foran hver kamp, noe jeg alltid har gjort, helt siden jeg begynte å spille seniorkamper (i Drammen). Jeg får klipp på alle aktuelle motspillere.

– Hvordan er kampdagen for deg. Har du faste ritualer?

– Det har jeg, sier Torbjørn og ler litt. Detaljer?

– Jeg er ikke så veldig interessert i at alle skal vite hvordan dagen min ser ut. Men jeg har faste rutiner sånn at jeg vet – automatisk – at nå er det kampdag. Som for eksempel at jeg hører musikk, og det kan jeg jo ikke «skjule» når jeg kommer med hodetelefoner til oppmøtet i hallen. 

– Samme musikk og artist?

– Det blir stort sett det samme, samme spilleliste uten de store utfallene.

– Hva gjør musikken, hvorfor er den viktig?

– Jeg vet vel ikke hvor viktig den egentlig er. Men det blir jo en vane. Det er på en måte en stemningsmusikk som bygger opp til noe. Og så sitter man med en god følelse etter å ha hørt på musikken og er klar til skifte om og dra i gang oppvarmingen.

– Da er du inne i bobla?

– Jeg er jo inne i kampbobla før jeg kommer til hallen. Men når jeg kommer ferdigskiftet ut på banen og starter oppvarming, går det etter en bestemt mønster. Det er greit å ha disse faste holdepunktene som gjør at ting glir litt, at man slipper å tenke så veldig mye.

– Er det noe som stikker hull på bobla når du er kommet på banen – medspillere vil slå av en prat for eksempel?

– Nei, egentlig ikke. Jeg tror heller ikke det er så veldig mye å prate med meg om, ler Torbjørn. – Det er kanskje en grunn til at de ikke gjør det. Men jeg trives med å kjøre oppvarmingen for meg selv. 

Det er ikke lett å finne «åpen inngang» når Torbjørn stenger «butikken» (FOTO: Tore Sæther)

Så ser vi jo at en god del av de andre holder på med ball som «førstevalg» når de kommer inn på banen. «Ja, tuller og fjaser litt», skyter Torbjørn inn. Jeg lurer på om det er forskjell på målvakter og utespillere her…

– Nei, det tror jeg ikke. Det er mer at det er forskjell på hvordan man er som person. Noen vil ha faste rammer, andre kan tenke seg å være litt sånn lette og ledige, fokusere på andre ting enn kampen for å senke skuldrene litt, bare ha det gøy – one touch med fotball for eksempel, trikse med ball. Men så skal jeg ikke underslå at vi keepere er litt egne, da. Det er vel en grunn til at vi står inne målet der.

– Over til det som skjedde i Sandefjord sist. Etter tre klare seire mot Runar tapte vi altså med ett. Når du nå ser i bakspeilet, hva ser du da som årsak til tapet?

– Det er jo sånn som kan skje. Vi gjør kanskje én av de dårligste defensive prestasjonene denne sesongen. Én av få kamper vi slipper inn 30+ Det var svakt, egentlig. Men vi vet vi er veldig mye bedre enn det der. Og så sto vi der etter kampen og følte at vi faktisk kunne ha tatt seieren på slutten – selv når vi hadde en dårlig dag. Jeg vet ikke om det skal kalles et godt tegn. Men vi skal uansett være bedre enn det vi presterte i Runarhallen.

– Hva tenker du om det som skal skje på søndag ettermiddag?

–  Det handler om å skaffe seg et overskudd inn mot kamp og gå inn i kampen slik vi har gjort til alle de andre matchene i år. Gå inn der med stor tro på oss selv og våre egne ferdigheter. Og så lenge vi gjør det vi er gode til, så skal vi slå Runar!

Tre om Torbjørn

«Torbjørn er veldig dyktig til å lese spillet og også god til å posisjonere seg riktig – som er en god kombinasjon. Han er en helt gjennom proff utøver, dedikert. Han er opptatt av detaljer, ingen tilfeldigheter, noe som kjennetegner han både som målvakt og som person.»
(Lars Eggen Rismark – målvakt-makker)

«Torbjørn er en fantastisk god målvakt, én av de beste i verden. Han imponerer meg med sin profesjonalitet. Han er rå i styrkebua, og er god til å fyre opp både seg selv og medspillerne til kamp. Så har han er aura rundt seg som er god å ha; en stor målvakt som nok mange motspillere «frykter». Torbjørn har også karisma, han er en kar med glimt i øyet. Og så er han i likhet med alle oss som har stått eller står i mål – på alle nivå – på sett å vise et rart «case».
(Stian Gomo – Kolstad-trener)

«For det første er han en solid og god gutt – i tillegg til at han er ganske god til å stå i mål! Hvorfor? Først og fremst fordi han har en fysikk og et fysisk rammeverk som egner seg veldig godt innenfor målrammen. Så har han er god forståelse for spillet sitt, til å justere trening og tilrettelegge for å kunne redde flest mulig baller. Om Torbjørn nå er så god som aldri før, er vanskelig å måle. Men det som er sikkert, er at det skal mye til for å prestere bedre målvaktspill i den norske ligaen. Han er lysår bedre enn den nest beste. I VM i Sverige/Polen i januar leverte han også solide prestasjoner etter en litt ujevn innkjøring. Torbjørn er rett og slett på et godt sted i sin karriere.»
( Steinar Ege – målvakt-trener for Håndballgutta)

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball