«Drømmefinale – men ikke i garderobe-praten» – Kolstad

«Drømmefinale – men ikke i garderobe-praten»

«Drømmefinale» har både tilhengere og media kalt en sluttspillfinale mellom Kolstad og Elverum, lenge før finalelagene var klare. I kolstadgarderoben har dette hittil ikke vært tema, forteller Adrian Aalberg:

Adrian Aalberg – kontringsekspert og kant-virtuos.

– I Kolstad har vi ikke for vane å snakke om ting som ligger langt frem i tid. Det blir for mye «eventuelt» i en slik prat. Så er det jo selvsagt også en risiko for å gå på ei blemme om man begynner å snakke om hvilke lag man ønsker å møte i en kamp som vi kanskje skal spille – men som vi ikke greier å kvalifisere oss for. 

Å ta én kamp om gangen – og altså den nærmeste – er vel en klisje og et kjedelig utsagn, men «okke som» veldig viktig. Nå står vi altså klar for en begivenhet som nå utvilsomt kan kalles en drømmefinale – fordi det er de to beste lagene som møter hverandre. Bak oss denne sesongen har vi tre kamper mot mesterlaget til Børge Lund, alle tre har vi vunnet – to i serien i tillegg til cupfinalen. Hvorfor står det 3-0 til oss i møtene med Elverum hittil denne sesongen, Adrian?

– En viktig årsak er at vi har klart å nøytralisere angrepsspillet deres bra. De er spesielt flinke med Tobias Grøndahl i samspillet med strek. Den forbindelsen har vi selvsagt ikke kuttet, men redusert. Og så har vi vel også lykkes bra i å være kynisk i å tillate avslutninger fra mindre farlige posisjoner.

– I oppsummering av de tre kampene, var det noe dere var spesielt misfornøyde med?

– Nja, det måtte eneste være at vi i første kamp, i Trondheim Spektrum, hadde litt for dårlig uttelling på skudd. I NM-finalen var vi egentlig veldig gode. I alle de tre kampene har forsvars- og målvaktspillet vært aller best.  Seriekamp nummer to, der var vi egentlig også ganske solide. Lite minus kanskje at angrepsspillet vårt var litt fantasiløst.

Alt annet enn fantasiløst har Adrians prestasjoner vært denne sesongen. Han har et imponerende skudd-repertoar, er treffsikker og har bare Sigvaldi, Lyse og Magnus Langeland foran seg på toppscorerlisten vår (seriekampene) – 77 scoringer, knapt fire i snitt per kamp. Og så har 30-åringen i drakt nummer 7 en evne til å være best når det gjelder. I NM-finalen (mot Elverum) var han 100 prosent effektiv på sine seks skudd. Da Runar ble slått ut av sluttspillet scoret han våre to siste – mens vi spilte i undertall; totalt i sluttspillet – så langt, 18 mål.

Godt forsvars- og målvaktspill har også for oss vært et avgjørende moment. I bare én kamp i cupen og sluttspillet har vi sluppet inn mer enn 30 mål – og det etter å ha møtt motstandere som i lange perioder – Kristiansand i cupen aller lengst – har spilt angrep med én spiller ekstra – «7 mot 6». Det kan vi regne med også kommer fra Elverum på onsdag. Kanskje er tittelforsvarerens angrepsspill noe svekket hvis det er slik at strekspiller Endre Langaas fortsatt er skadet og ikke kampklar?

– Det er ikke enkelt å si noe sikkert om. Sikkert er at det er vanskelig å forsvare seg mot syv angrepsspillere uansett. Så er det selvsagt synd om et lag mister kapteinen sin som samtidig er en veldig god spiller.

Adrian har lurt seg inn på streken – og scorer (så klart)…

I fjerde og avgjørende semifinale kom Runar med 7 mot 6 på stillingen 14-10 til oss. De fortsatte slik kampen ut og tapte med seks mål; våre to siste scoringer to frekkiser fra vår rutinerte venstrekantspiller. Har vi til en viss grad knekt koden hvordan forsvare seg mot 7-6-spillet…

– Vi trener jo på det, ikke minst å presse motstanderen til dårlige avslutningsposisjoner. Runar sitt 7 mot 6 var ekkelt å forsvare seg mot. De kom til flere gode sjanser, minner Adrian oss om. Og når jeg spør ham om en oppsummering av egen innsats i de tre kampene vi har spilt mot Elverum så langt denne sesongen, da sier han:

– Helt greit, egentlig. Jeg har ikke tenkt så mye på akkurat det. Jeg er opptatt over at vi skal vinne kamper, jeg.

Og første sjanse er altså i Kolstad Arena onsdag mot tittelforsvarer Elverum. Finale nummer én på hjemmebane, det er vel greit å starte hjemme?

– Slike kamper er det mye støtte å få fra publikum. At vi starter hjemme er også en betaling for at vi har vunnet serien og som igjen har skaffet oss fordelen av å starte på hjemme. Så håper jeg vi klarer å gjenskape noe av stemningen vi opplevde i Trondheim Spektrum, i første seriekamp mot Elverum.

– Alle kamper i sluttspillet skal som kjent gi en vinner – det vil si straffekastkonkurranse om det står uavgjort etter ferdigspilt. Kan vi oppleve det i finalespillet, Adrian?

– Jeg ser ikke bort fra det. Det er så mye som står på spill (plass i Champions League). Om vi havner i en slik situasjon blir det avgjørende at man klarer å håndtere  nervene. Jevne kamper blir det helt sikkert.

– Finalen spilles altså med best av fem kamper. Hvor mange kamper må til for å stå igjen som sluttspillvinner?

– Det tør jeg ikke si noe om. Jeg har veldig lyst til at det hele avgjøres etter tre kamper – med oss som vinner.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
ARKIVFOTO: Robert Magnussen