Bratt læringskurve for 19-åring – Kolstad

Bratt læringskurve for 19-åring

Forrige sesong var Aksel Hald som hospitant å regne siden han valgte å gjøre ferdig videregående i Tromsø og bare være i Kolstad-miljøet på korte besøk. Seks eliteseriekamper og ni scoringer fikk han med seg. 

Foto: Lars Skaug/Fotolars

Sesongen før fikk han også kjenne på «varmluften» i én kamp. Denne sesongen har Aksel bare stått over to kamper (på grunn av skade), scoret 51 mål og nå i Gabriel Setterbloms skadefravær vært førstevalg på høyre bakspiller-posisjon. Bratt læringskurve må det være lov å si.

– Jo, men det er veldig gøy, da. Jeg er i en fin gjeng som skaper trygghet, som gjør at jeg kan spille med lave skuldre. Mot Elverum på onsdag var spesielt Gabriel veldig på, ga gode tilbakemeldinger og tips, forteller Aksel.

– Hvordan type er du, litt kul som gjør at skuldrene som oftest er på «riktig» nivå?

– Jeg har det nok i meg, men det er klart at det er lettere å være kul i 3. divisjon enn i eliteserien. 

I sluttspillfinale nummer én var det ikke mye feil med skulder-plasseringen. Allerede i angrep nummer to var Aksel frempå, gjennombrudd etter pasning fra Janus – scoring.

– Jo, men etter den første scoringen ble jeg litt passiv. Etter pause løsnet det mer, sier Aksel. Det resulterte i fire scoringer, én av dem et herlig lavt grunnskudd. Én gang i hver av omgangene servet han også Magnus Gullerud til scoring på streken.

Om Aksel selv ikke snakker med store bokstaver om egne prestasjoner, legger Stian Gomo ikke noe imellom:

– Jeg er veldig imponert over hvor uredd han opptrer, så ung som han er. Han tør å feile, og det skal han ha masse ros for. Se bare nå i sluttspillet. Etter et par litt dårlige semifinalekamper, klinket han til fra start mot Elverum. Han legger også ned mye godt arbeid mellom kampene.

For å minne om noe av det Stian sa da det var klart at den gang 17-årige Aksel hadde bestemt seg for å takke ja til tilbudet fra Kolstad:

«Aksel er utvilsomt ett av de største høyreback-talentene vi har. Han kommer etter hvert til å bli en toppspiller i norsk eliteserie og deretter kanskje også i utlandet.»

Og ytterligere utvikling av det gode skuddet og jobben mot å bli en stødig toveisspiller som Aksel ønsker å bli, hvordan opplever han den?

– Det har vel gått litt opp og ned, litt mer opp i det siste. Husk at overgangen er stor fra det jeg holdt på med i Tromsø og til det nivået jeg nå skal venne meg til. Jeg har nok med meg en del uvaner fra lavere divisjoner, ting jeg må luke bort. Gjør man denne typen feil, blir man straffet hardt. Her gjelder det å være 100 prosent i alt det man gjør, mens det kunne holdt med 60 prosent i 3. divisjon. Nå behersker jeg nok mer det å være på banen, tar ansvar og tenker ikke for mye. 

Mot tittelforsvarer Elverum på onsdag presterte Aksel en god del nærmere de 100 enn de 60 prosentene. Hvordan landet han etter å ha levert gode bidrag til seieren?

– Jeg leverte vel en grei kamp. Seieren var det viktigste, er alltid det, og jeg synes det er artig at jeg kan bidra, sier Aksel og legger til:

– Selv om det var en seier for kollektivet Kolstad, er det ingen tvil om at Janus (Smarason) var den aller beste. Det var helt «sjukt» hvor god han var. Å få sjansen til å spille sammen med en så god spiller – det er bare å nyte det.

– Etter en slik kamp som på onsdag blir det kanskje ekstra lang garderobetid?

– Ikke veldig mye lengre. Vi er veldig bevisst på at dette var bare den første av flere kamper. Jobben er langt fra gjort. Kampen på søndag blir utrolig viktig. Vi kan altså gå opp til en 2-0-ledelse før en tredje finale hjemme i Kolstad Arena (neste onsdag). Alle sluttspillkamper nå er finaler, og det handler jo om å få sjansen til å spille i Champions League neste sesong. Vi er veldig klar over at Elverum griper muligheten hvis vi gir dem den.

Det har Aksel & co. slett ikke tenkt å gjøre.

AKSEL-FAKTA

Det ekstreme venstrearm-skuddet er utvilsomt Aksels fremste våpen enten det kommer fra lufta, fra bakken eller når han seiler inn over målgården etter ei sugende finte. Her er scoringstallene denne sesongen – a jour etter første sluttspillfinalen.

Eliteserien:
51 scoringer
NM:
19 scoringer
Sluttspillet:
10 scoringer

Og i totalt 25 kamper på tre yngreslandslag står han med 63 nettkjenninger.

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Lars Skaug