«Vi har slått Elverum borte før» – Kolstad

«Vi har slått Elverum borte før»

Vi leder 2-1 i kamper i sluttspillfinalen. Onsdag kan vi sette sesongpunktum og ta vår tredje tittel denne sesongen dersom vi vinner i Terningen Arena. «Vi har gjort det før», minner Henning Limstrand oss om.

Strekkjempen har ikke opplevd det. Da vi vant siste kamp i REMA 1000-ligaen var Henning fortsatt ikke spilleklar etter sin stressbrudd-skade. Nå er han klar som bare det for å bidra til at vi tar vår tredje tittel for sesongen – og slipper å gå ut i en femte finale i Kolstad Arena på lørdag.

For Henning har sesongen vært amputert. Stressbruddet nederst i venstreleggen satte han lenge på tribunen på kampdag – og i styrkebua resten av dagene. Nå har han vært i gang en stund og ikke bare «så der». Trenerduoen har valgt å matche ham forsiktig tilbake i den formen han var i starten på sesongen. Det er blitt få minutter på banen og enda mindre tid i forsvar. Om angrepsspilleren Henning sier Christian Berge:

– Han er flink til å splitte forsvaret. Han spiller på intuisjon og har virkelig tatt steg etter at han kom tilbake fra skaden.

Det vises også i form at gode tall på skuddstatistikken. Forrige sesong hvor han spilte alle seriekamper bortsett fra én, lå uttellingsprosenten på 69. I de ni kampene han fikk med seg denne sesongen i REMA 1000-ligaen, lå prosenten på 73. Og i sluttspillet har han vært ytterligere skarp. Syv av de ni skuddene han har avfyrt endte med scoring; 78% uttelling. I de tre finalekampene mot Elverum har han kommet til avslutning bare tre ganger, men alle situasjonene har endt med scoring!

– Uttelling har vært et fokuspunkt denne sesongen. Det handler blant annet om ikke å være redd for å gjøre feil. Det har vært en bra utvikling, føler jeg. Jeg har tatt de sjansene jeg har fått, sier 23-åringen.

Det lange skadeavbrekket og de mange, tøffe øktene i styrkebua, har ført til at Henning er blitt fem kilo tyngre enn det han var før skaden. I dag veier han 111 kilo, men det er ingen hast å komme seg ned på de 106 som var matchvekt i starten på sesongen. Selv om det kanskje går litt tregere å bevege seg, er det viktig å stå i kamper, få tilbake feelingen.

FOTO: Anders Bergheim

Hva med forsvarsspilleren Henning? Forrige seriesesong var han mye i defensiv-aksjon. Ti tominuttere sier litt om det. Denne sesongen er det stort sett blitt angrepsspill – og ingen utvisninger (så langt). 

– Jeg er nok foreløpig litt tregere, men de fem ekstra kiloene bidrar for eksempel til at jeg er bedre til å stå i sperrer. Jeg har allerede fullt fokus på å være 100 prosent kampklar til neste sesong, sier Henning, mens Stian Gomo sier dette om Henning som forsvarsspiller akkurat nå:

– Etter at Henning kom tilbake fra skade, har vi hatt og har fokus på den offensive delen av spillet. Men vi vet jo at han er et fysisk monster når han treffer i taklingene. Som det er nå, er det litt som mangler på fotarbeid og timing, noe som er bare naturlig gitt det lange skadefraværet. Nå har vi som mål med arbeidet den kommende perioden at Henning skal bli en god toveisspiller.

Tilbake til de nære ting, til onsdagens fjerde sluttspillfinale. Hva må til for å slå Elverum, Henning?

– Vi må ha den samme aggressiviteten i forsvarsspillet som sist – i tillegg til det gode spillet i angrep. Men vi må altså sette skuddene våre! 

Og jeg kan bare så vidt rippe litt opp i skudd-tallene og treff i tredje finale: Vi skjøt 48 skudd og traff med 30 – 63%. (Men Elverum var ikke der en gang; 29 mål på 51 skudd, 57 prosent…)

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball