Nordiske mestermøter – Kolstad

Nordiske mestermøter

Mens vi venter på å få endelig bekreftelse fra Det europeiske Håndballforbundet (EHF) hvilken e.cup vi får spille i, kan vi fortelle at det i alle fall er klart for to kamper mot både den danske (GOG) og den svenske mesteren (Kristianstad). Fire nordiske mestermøter – i tillegg til to kamper mot Skanderborg-Aarhus.

Også i fjor var tøffe treningskamper en del av sesongforberedelsene. Da møtte vi tre danske lag – GOG, Aalborg og SønderjyskE – i fire kamper (to mot GOG), tapte tre av dem og spilte én uavgjort. GOG har mistet flere profiler siden sist; trener Nicolej Krickau, venstreback Simon Pytlick, og strekspiller Lukas Jørgensen flytter over til Flensburg-Handewitt – klubben to av våre nykommere – Magnus Abelvik Rød og Gøran Søgaard Johannessen – kommer fra.

Hvor sterke er våre nordiske treningsmotstandere? Jeg har fått to som kjenner dem godt, ex. Kolstad-kaptein Lasse Balstad som nå stenger forsvaret til Fredericia vurderer våre to danske treningsmotstandere, mens vår visekaptein Vetle Eck Aga har lang fartstid fra svensk elitehåndball og kan alt om IFK Kristianstad. 

Sveriges heftigste håndballklubb

Vetle først om svenskeklubben som har norsk trener (Stian Tønnesen) og som har vært klubbadresse for flere nordmenn; landslagstrener Jonas Wille og spillere som Espen Christensen og Trym Johnsen:

– En heftig håndballklubb ikke minst fordi de har en tøff hjemmearena. Når den er fylt med nesten 5000 entusiastiske hjemmesupportere, da er det ikke lett å være bortelag; da er laget nærmest uslåelig. Kristianstad har en lang og suksessrike historie, men noen tiår frem til 2010 har de ikke vært å regne med i toppen. Nå derimot er de på topp, det har de vært det siste tiåret og trippelmester – som oss – siste sesong.

Markus Olsson er den store profilen i IFK Kristianstad takket være sine knallharde skudd og sin dyktige spenst. (FOTO: IFK Kristianstad)


– Dagens lag er fysisk veldig bra bakover. Offensivt spiller de en ganske enkel, men effektiv håndball. På noen måter kan vi sammenligne Kristianstad med Elverum. De har også mange dyktige individualister. Markus Olsson med fortid både i danske Skjern og franske Toulouse er den fremste. 

– Det vi kan få ut av møtene med Kristianstad er ikke minst trening i å holde tekniske feil nede på et lavt antall. Svenskene er nemlig glad i å løpe og snar til å straffe motstanderne med raske kontringsløp når de får sjansen.

Talentfabrikken GOG 

Og hva med våre danske treningskamp-motstandere, Lasse? Fortell oss først om GOG:

– Det er en klubb som det hvert år gjør flere utskiftninger. Derfor er det knyttet spenning til hvor godt de vil klare seg, men det gjør de år etter år – selv om de sjelden signerer store stjerner. De utvikler dem selv. Bakspillerne Simon Pytlick er én, Emil Madsen en annen. Årsaken til at de klarer det, har nok både med klubbkultur å gjøre, men også med at trener Nicolej Krickau har gjort en god jobb. Nå er han altså også én av dem som forsvinner – til Flensburg. Såvidt jeg har sett er det ikke bekreftet etterfølger, men islandske Snorri Gudjónsson har vært nevnt av flere.

– GOG er et lag som er glad i mye løping. Det blir alltid mange mål i kampene, masse tidlige avslutninger. Det er nok riktig å si at de er bedre offensivt enn defensivt.

GOG hadde tre spiller på ligaens All Star-lag; Simon Pytlick (venstre bak), Lukas Jørgensen (strek) og Emil Madsen (høyre back). De to førstnevnte blir Flensburg-spillere fra kommende sesong.

Skanderborg-Aarhus – samspilt over år

– Det er en sammenslått klubb som i hovedsak er bygget på Skanderborg-spillere. De spiller halvparten av kampene i Skanderborg og den andre halvparten i Aarhus. Spillerne er stort sett fra Skanderborg og har spilt sammen i flere år. Det forventes at de skal være stabilt topp fire-fem, denne sesongen klarte de ikke det.

– Det her er et solidspillende mannskap som har sin styrke først og fremst i forsvarsspillet. De har blant annet et meget godt målvaktpar. Laget består av bare danske spillere, med unntak av en kantspiller fra Færøyene. Hakun West av Teigum, kom faktisk på ligaens All Star-lag. Nå forsvinner han til tysk bundesliga. Forsvinner gjør også lagets klart beste spiller, playmakeren Thomas Arnoldsen. Han var også på All Star-laget og skal neste sesong spille i Aalborg.

Slik spilles treningskampene
4. og 6. august: mot GOG i Kolstad Arena
11. august: mot Skanderborg-Aarhus i Stjørdalshallen
13. august: mot Skanderborg-Aarhus i Kolstad Arena
18. og 20. august: mot IFK Kristianstad i Rørvik

PS!
Kolstad-spillerne har nå vel fortjent fellesferie. De møtes til sesongoppkjøring 17. juli; den første uken i Trondheim. 24. til 30. juli blir det treningssamling i Oppdal

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball