Come back etter 10 år i utlendighet – Kolstad

Come back etter 10 år i utlendighet

Det er 10 år siden Sander Sagosen forlot Kolstad og Trondheim for å begi seg ut på en eventyrlig håndball-reise, en reise som nå har holdeplass i hjembyen og som kanskje også ender i Kolstad-drakt.

– Hvis vi får til det vi satser på, et Kolstad som kan spille på høyeste plan og kjempe med de aller beste i Europa, da kan det hende jeg også avslutter håndballkarrieren her.

Noenlunde slik uttrykte Sander seg da de høye ambisjonene ble offentliggjort, 31. oktober 2021.

Sander husker godt ambisjonene han dro fra Trondheim til Haslum med i 2013. Den siste kampen i sin første periode som Kolstad-spiller – 2012/2013 – husker han ikke. Den første i Kolstad-drakt etter overgangen fra barndomsklubben Charlottenlund, den har han klart for seg: – Det var treningskamp mot Elverum i Meråker. Tøft det for en 16-åring. Jeg husker godt at jeg var ganske nervøs, men jeg fikk litt spilletid. Allerede da var drivkraften den samme som i dag, understreker Sander: – Utvikle meg som spiller og gleden med å spille håndball.

De to tingene sammen med hardt og målbevisst treningsarbeid har ført Sander helt til topps i håndballverdenen; i 2018 kåret til verdens beste. Ambisjonene om å spille på det øverste nivå for og blant de aller beste, de er innfridd.

To bilder fra onsdagens trening

Hvem står så bak resultatene, i tillegg til arbeidet Sander selv har lagt ned, hvilke trenere har betydd mest.

– Uten tvil min far (Erlend) som trente meg i Charlottenlund fra jeg var fem til jeg dro til Kolstad. I tillegg Christian (Berge) og det vi har fått til med landslaget – og nå også når ting virkelig skjer i Kolstad. Christian og jeg tenker likt om det meste i håndball og har den samme gleden ved å holde på. Sammen med Stian (Gomo) har vi et trenerpar i europeisk toppklasse. Jeg har masse å lære av dem.

To uker har kolstadspillerne vært samlet, testing, treningssamling og mange tøffe økter er allerede unnagjort. Hvordan ser det egentlig ut?

– Jeg synes det ser lovende ut. Vi har fått mange gode, nye spillere. I tillegg er jeg imponert over spillerne som har vært her flere år og hva de presterer.

For ett år siden møtte vi GOG til to treningskamper. Det endte med ett tap og én uavgjort. Sander:

– Når vi nå på fredag og søndag skal opp mot danskenes mesterlag igjen, så er listen lagt høyt. Det blir som å gå inn i løvens hule. Når du vinner mesterskap i Danmark, er du het kandidat til å komme til Final4 i Champions League – en posisjon vi også har ambisjon om å nå. Danskene kommer med mange toppspillere. De har riktignok mistet Simon Pytlick (til Flensburg), men har blant andre rutinerte Morten Olsen, topp målvakt i svenske Tobias Thulin og storscorere som Aaron Mensing og Emil Madsen.

Og hva kan vi forvente av Kolstad?

– At vi står godt etablert i forsvar, viser at vi ønsker og kan være et kontringsfarlig lag og at vi er kreative offensivt, sier Sander og legger til:

– I de to kampene mot GOG nå, da skal ikke alt være perfekt – det ville ikke vært bra. 

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball