Christian Berge: «Det ser fornuftig ut» – Kolstad

Christian Berge: «Det ser fornuftig ut»

I morgen er det altså klart for seriestart og det mot et lag, ØIF Arendal, vi siste sesong slo greit både hjemme i Kolstad Arena og på bortebane. Jeg har tatt en prat med Christian Berge og spurt om status dagen før dagen. Her er 11 spørsmål og trenerens svar.


Etter forrige sesong pekte du på utfordringen med flere nye spillere inn i laget – hvordan skal vi da se ut. Ser du bildet nå? 

«Konturene er der, helt klart. Vi kommer lenger for hver gang vi er samlet på trening. Og så gjelder det nå å komme i gang å få spilt tellende kamper. Det er stor forskjell på å spille slike kamper sammenlignet med treningskamper; adrenalin-nivået, og få til det samhandlingsnivået vi trenger. Dette blir viktig for oss. Det ser rett og slett fornuftig ut.»

Er vi kommet så langt som du trodde, én dag før seriestarten? 

«Som trener ønsker du hele tiden å ha kommet litt lenger enn det du faktisk er, uansett. Sånn er det bare.»

Hva med konkrete mål som; antall tekniske feil, antall baklengsmål, antall kontringer… hvordan ligger vi an? 

«Vi har egentlig ingen slike konkrete mål – ja, altså bortsett fra antall tekniske feil. Det må vi få ned. Vi gjorde alt for mange slike feil i oppkjøringen. Vi har snakket om å halvere antallet, ned til seks-syv. Det kan vi tolerere.»


Vi har de siste par sesongene hatt ambisjon om å være Norges beste forsvarslag – er vi det, holder dere fast på den ambisjonen? 

«Ja, til begge deler. Helt klart.»

Er vi bedre defensivt enn offensivt?   

«Det krever mer å være ordentlig god angrepsmessig enn forsvarsmessig. Men samtidig så er det kanskje gjennom godt forsvarsspill at du vinner ligaen. Samhandlingen i forsvar synes jeg vi har kommet langt med. Det handlet, og handler, blant annet om å forsvare seg i 7 mot 6-spill, og det synes jeg vi har fått ryddet opp i. Likevel, det er en utfordring å forsvare seg i seks mot syv. Det er viktig å tvinge motstanderen til å avslutte i posisjoner vi vil  og ikke at vi får avslutninger mot oss fra over alt. Jeg synes egentlig at det ser fornuftig ut defensivt. I angrep svinger prestasjonene mer.»

Hvilke spillere har overrasket deg mest positivt gjennom oppkjøringsperioden? 

«Ingen spesielt. Jeg kjenner jo spillerne så godt, og jeg vil si at de har levert som forventet. Vi har trent på hvordan vi vil ha de nye inn i systemene; det synes jeg vi har taklet bedre og bedre.» 

Sterk kultur, spillergruppe som drar i samme retning / Kolstad = stjernen – en kultur som er satt på prøve i sommer… 

«Jeg merket at laget rykket sammen da det ble bestemt at vi går for dette her. Jeg synes spillerne har vært veldig profesjonelle. Vi er blitt veldig godt kjent med hverandre, vi har vært mye på tur; vi trives godt med hverandre, og vi tør å være oss selv – ett hundre prosent, og det er viktig. Så den tryggheten i gruppa er der.» 


Før forrige sesong var det en sterk drive/motivasjon for å vinne alle tre titlene – er den forandret når vi også skal spille Champions League med den ekstra belastningen det medfører? 

«Det er ikke forandret, nei. Vi går på banen til hver eneste kamp med mål å vinne. Vi har våre arbeidsoppgaver, og det er det vi presterer hele tiden i en kamp som er avgjørende.»

Forrige sesong mot ØIF to seire: hjemme: 30-25 – borte: 29-23 – hvor ligger utfordringene først og fremst for å slå ØIF også denne sesongen? 

«Det er deres defensiv. Jeg tror vi selv kommer til å være stabilt gode i egen defensiv. Deres defensiv er litt uforutsigbare, blant annet med Vidovic (tilbake etter opphold i Elverum) foran i en 5-1-formasjon. Vi har møtt det før, men vi har også nye spillere som det er nytt for. Vi må få denne delen til å sitte; i det ligger den største utfordringen i morgen, tror jeg. Så må vi for all del holde antall tekniske feil nede og ikke bli for tenkende i angrepsspillet vårt. Arendal er et veldig bra lag, det er vi veldig klar over. Å vinne i morra vil kreve noe av oss. Alle går rundt og sier at det er katastrofe om vi ikke går gjennom serien uten å tape. Det er kanskje lett å tro som utenforstående, men så enkelt er det ikke. Det er mange arbeidsoppgaver som skal løses, og gjør vi ikke det, så får vi trøbbel.»


Kolstad er et godt håndball-lag – hvor sterk er den følelsen? 

«Vi er et godt lag, det er vi, men det mangler ennå en del på stabilitet i våre prestasjoner.» 

Og forresten; hvordan merker du at du nå er blitt mellom 50 og 60…  

«Hmmm – takk skal du ha, he-he. Jeg holder på og jobber med unge utøvere hele tiden og synes det er moro. Og så tipper jeg at jeg er den mest barnslige mellom 50 og 60.» 

PS!
Sander Sagosen er meldt kampklar til serieåpningen, mens Gabriel Setterblom må se kampen fra tribuneplass, men er forhåpentligvis klar til neste lørdag, borte mot Bergen Håndball. 

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball