Idrettspresidenten på Kolstad-besøk – Kolstad

Idrettspresidenten på Kolstad-besøk


I ettermiddag hadde vi i Kolstad storfint besøk av idrettspresident Zaineb Al-Samarai. Sammen med organisasjonssjef i Trøndelag Idrettskret, Kjell Bjarne Helland, og i tillegg en liten håndfull idettsansatte både fra krets og forbund, var det satt av tid til lunsj og lunsjprat med fire av våre spillere.

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai fikk Kolstad-drakt signert av spillerne i tillegg til skjerf og Kolstad ILs 50 årsjubileumsbok.

Men før Sander – Sagosen og Rønning – Vetle Eck Aga og Magnus Abelvik Rød var ferdig med trening og klare for en prat med idrettspresidenten, fortalte Lone Strand Randal – styreleder i Kolstad bredde – om det store og vellykkede arbeidet med jentesatsing på bredde og integrering. Lone kunne blant annet fortelle Al-Samarai med følge om at det er 60 prosent av jentene som har minoritetsbakgrunn, og at det er 36 ulike morsmål i avdelingen. Et typisk eksempel, fortalte Lone, er J12-gruppen hvor 17 av de 24 spillerne har ikke-norsk bakgrunn.

Kolstad-bredde-leder Lone Strand Randals orientering om breddesatingen på jentehåndball imponerte idrettspresident Zaineb Al-Samari.

Alle jentelagene trener i Kolstad Arena. Proffe trenere følger opp alle lagene. Det arrangeres håndballskole, i klubben, for de yngste med de eldste som instruktører. De fleste J16-spillerne skal forresten denne sesongen gå på dommer-1-kurs, kunne Lone fortelle. 

Og så er det litt morsomt å se at også i breddesatsingen har man RAMP som motto, men et litt anderledes RAMP. Mens «elite-RAMP» står for Rå-Ambisiøs-Modig-Profesjonell, er bredde-utgaven av mottoet; Respekt-Artig-Modig-Positiv. Begge mottoene er kledelig passende. 

Rundt lunsjbordet gikk praten løs og ledig. Stian Gomo fortalte litt om opprinnelsen til Kolstad-prosjektet. Sander Sagosen ble spurt om forskjellen på trening og opplegg i Kolstad sammenlignet med de utenlandske klubbene han har vært i. Sander kunne fortelle at mye av Kolstad-opplegget er minst like profesjonelt som det han har utenlands-erfaring fra. Men i utenlandske toppklubber er graden av kynisme langt mer fremtredende enn det vi er vante med i Norge. 

Våre fire spillere som hadde lunsjmøte med idrettspresident Zaineb Al-Samarai; to bla Sander, Rønning og Sagosen, Magnus Abelvik Rød og Vetle Eck Aga.


Den store Kolstad-satsingen ble det også spurt om. – Det er veldig gøy, understreket Vetle Eck Aga. – Stort press, det hører med. Vi utfordres på hver eneste trening – naturligvis, når vi har slike karer som disse, sa Vetle og nikket mot Sander og Magnus Abelvik Rød. Selv har Vetle som kjent erfaring fra svensk topphåndball, og toppklubb – Sävehof. 

President Zaineb med egen idrettserfaring fra toppfotball i Kolbotn lurte på om det bare har vært håndball for våre fire spillere rundt lunsjbordet. Det har det jo ikke. Dere visste kanskje ikke at Sander Rønning også har spilt fotball og vært med litt i langrenn. At Vetle spilte fotball – i Bodø/Glimt – helt opp til junioralder. At Sander Sagosen også har en fotballhistorie i tillegg til ishockey og breakdance! Mens Magnus har enda mer variert idrettslig bakteppe; fotball, svømming, friidrett og taekwondo… 

Da lunsjen og praten i møterommet var over, ble det tid for bilder og noen spørsmål fra meg til idrettspresidenten. 

Hvorfor sa du ja til å komme på Kolstad-besøk?

– Det var faktisk jeg som ba om å få komme til Kolstad fordi jeg hadde hørt om det av Sara Shafighi (Kolstad-medlem og styremedlem i Trøndelag idrettskrets) i tillegg til et foredrag fra klubben, og det minnet meg om den klubben jeg har vokst opp i rett og slett, og det var Holmlia. Derfor hadde jeg veldig lyst til å høre nærmere om hvordan de jobber her – med jentesatsingen og med de gruppene som vanligvis faller utenfor i norsk idrett. 

Etter en liten times prat med lunsj i møterommet i Kolstad Arena, hva fikk du med deg av møtet med Kolstad? 

– Jeg fikk høre om det flotte de gjør – i organiserte former. Jeg tror at det å satse på det, så konkret, så organisert, med det som egentlig er et livslangt løp, fra det å være utøver til å bli  både dommer og trener og også å involvere hele familien, det er noe vi i hele norsk idrett kan lære mye av. Og så var det jo litt stas å møte noen av toppspillerne, det var det, sier idrettspresidenten med et smil. 

Var det noe som overrasket deg?

– Egentlig i hvor god struktur det var over arbeidet. Veldig mange jobber med dette, men det blir ofte litt tilfeldig. Her i Kolstad opplever jeg at arbeidet er satt i system, som sagt nærmest fra vugge til grav. 

Hvor viktig er det å ha bydelsklubber som Kolstad som både har bredden og også satsing på toppidrett? 

–  Jeg mener det er viktigere enn man tro, ikke minst fordi det skaper en stolthet – i en bydel som her, som ligner på den bydelen jeg har vokst opp i og hvor man kanskje har følt på stigmatisering, på annerledeshet. Det at hele byen samler seg her for å se på et topplag kan skape stolthet til laget, men også til bydelen, og det tror jeg er veldig viktig. 

Velkommen på Kolstad-kamp! 

– Og det gleder jeg meg til, sa idrettspresident Zaineb Al-Samarai med et smil. 

Kolstad Håndballs styreleder, Torkil R. Iversen, ga Idrettspresidenten skjerf, spillerdrakt og boken skrevet til Kolstad ILs 50 årsjubileum av Karina Lein og Petter Helland.

Idrettspresidenten hadde forøvrig et tett trondheimsprogram i dag. I tillegg Kolstad-besøket møte i Olympiatoppen i Granåsen, møte med kommunaldirektør Morten Volden og  besøk i Paraidrettssenteret i Trøndelag, i Ranheimsfjæra, før siste post på trondheimsprogrammet; deltagelse i den idrettspolitiske debatten med kommune- og fylkespolitikere, en debatt som starter klokken 18 og holdes i paraidrettssenteret. 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Tore Sæther og Anders Bergheim