– Sove etter kamp – håpløst – Kolstad

– Sove etter kamp – håpløst

Du vinner gjerne kamper når du har godt målvaktspill. I Nord-Makedonia hadde vi både en god målvakt, godt forsvarsspill og «dermed» også effektivt kontraspill. Men mannen bakerst i laget går da gjerne foran. Mot Pelister hadde Torbjørn Bergerud en redningsprosent på over 50. Jeg spurte ham hvordan det føltes, hvordan det var å spille i en heksegryte, hvordan det er å få sove etter en slik prestasjon og opplevelse. 

Bildene er fra dagens trening.

«Sove – håpløst! Adrenalinet pumper, det er vanskelig å finne roen. Det er forresten uavhengig om man har spilt godt eller dårlig, tapt eller vunnet. Så for min del er det vanskelig å finne roen. Det å sovne er ikke det letteste.»

Hvordan føltes det egentlig å stå i veien for 25 Pelister-skudd?   

«Man drar hjem fra Makedonia med en veldig god følelse. Det var godt å få en god start på Champions League, og egentlig for hele laget å få en god match. Jeg synes vi helt fra start av setter en god standard, har ganske god kontroll egentlig, spiller med en ro som vi kanskje ikke har følt vi har hatt før nå, men som vi nå fant «der nede». Og det synes jeg er veldig sterkt i en slik kulisse som det som møtte oss i Makedonia.»

Hvordan opplevdes det som beskrives som en meget tøff bortebane? 

«Det er nok mange lag som skal få det tøft borte mot Pelister. Men jeg synes måten vi gikk til denne kampen på, vi var godt forberedt på hva som kom til å møte oss. Så er det jo også flere av oss som har vært med i slike heksegryter. Man må bare finne roen i sitt eget spill og nyte øyeblikket, for det er jo en fantastisk ramme å spille i. Og så håper jeg at vi kan lage slike rammer i Trondheim også.»


Hvordan er rutinene dine på forarbeid og etterarbeid av en kamp. Ser du mye video? 

«Jeg ser akkurat så mye som jeg trenger.»  Og før Pelister hvor mye trengte du?«Jeg trengte akkurat så mye som den videoen jeg fikk…»

I Nord-Makedonia på onsdag; hvor godt var forsvarsspillet foran deg? 

«Forsvaret var ekstremt bra. Vi sto veldig kompakt og bra i midten. Hvis Pelister skulle komme til avslutning, måtte de det bredt i banen – eller så var de veldig hardt presset. Så all ros til de som sto foran meg. De kriget og sto på i 60 minutter.»

Målvakter som førsteangriper; jeg synes du er veldig hurtig til å servere presise langpasninger, gjerne målgivende…

«Hmm, det er vel noe jeg synes jeg må jobbe mer med, synes jeg, da. Jeg føler jeg ikke helt har funnet «flow’en» 

Målvakter blir som oftest mest vurdert på redningsprosenter. Hvor opptatt er du av det? 

«Ikke så veldig opptatt av prosenter, egentlig, fordi noen ganger kan det handle om tidspunktet redningene kommer på. Man kan spille en god kamp med en litt lavere prosent enn det folk flest vil mene er «godkjent». Og så handler det om hvor scoringene kommer fra. Kommer alt på kontra og fra seks meter, så sier det seg selv at prosenten gjerne blir lavere, men du kan fortsatt ha stått en bra kamp. Redningsprosenten er gjerne litt høyere hvis det er mye skudd bakfra på banen og hvordan forsvaret har stått. Alt henger jo sammen.»

Du er tidlig ut på banen til oppvarming før kamp og vil være mest for deg selv – gammel rutine?

«Jeg har en oppvarmingsrutine. For meg handler det egentlig om å slippe tenke så mye på alt det jeg gjør fordi alt går av seg selv. Og når jeg kan styre dette selv, vet jeg akkurat den mengden jeg trenger for å være klar til kamp. Så jeg liker å kjøre et lite sololøp der, og da er det greit. Jeg har gjort det slik et par sesonger nå og trives veldig godt med det.»


« Nå var Steinar Ege, landslagets målvakttrener, på dagens trening. Hvilken målvakt eller målvakttrener har betydd mest for din utvikling?

«Det er jo naturlig å trekke frem Steinar, som jeg har hatt et forhold til i mange år, helt siden første møte mens jeg spilte for Drammen – i 2012/13, må det vel ha vært. Jeg synes samarbeidet med Steinar fungerer fint. Han har jo lang erfaring og en fantastisk karriere bak seg. Og kunne dra nytte av det, er fint for meg i alle fall. Han skal ha mye av æren for det jeg har fått til frem til nå. Og så er det naturlig for meg å trekke frem ungdomstreneren min, Arne Borch, som var den som satte meg i mål, da jeg var usikker på om jeg skulle stå i mål eller ikke.»

«Hvor utfordrende blir det å møte Halden, bare fire dager etter å ha prestert så godt i Champions League? 

«Det er jo en ny kamp. Halden slo Arendal; vi gjorde ikke det! Vi vet jo at vi må være 100 prosent til stede. Så vet vi at på en god dag, så skal vi være bedre enn Halden og slå Halden. Men vi må altså gå ordentlig til oppgaven og gjøre jobben skikkelig. Gjør vi det, så vinner vi.» 

PS!
Forrige sesongs hjemmekamp mot Halden, 29. mars i år:
Torbjørn 21 redninger på 43 skudd – 49%. Resultat: 42-21-seier.

PS2!
Avkast er klokken 15:00 i søndagens ligakamp mot Halden i Kolstad Arena.

TORBJØRNS KARRIEREVEI
Ungdomsklubb: ROS (Røyken og Spikkestad)
Drammen HK: 2011-2015
Lugi: 2015/16
Holstebro: 2016-2018
SG Flensburg-Handewitt: 2018-2021
GOG Håndbold: 2021/22
Kolstad fra 2022/23-sesongen  

TEKST og FOTO: 
Tore Sæther / Kolstad Håndball