Kielce – ni års storhetstid – Kolstad

Kielce – ni års storhetstid

Industria Kielce er av mange holdt for å være ett av verdens aller beste håndball-lag. Trener Talant Dujshebaev mener mange er én av håndballscenens aller beste trenere. I morgen skal vi opp i ringen mot dem.

Etter at spanjolen med det kirgisistane opphav i 2014 overtok som trener i Kielce, har den polske klubbens merittliste vært en eneste lang suksesshistorie, men ikke helt uten snubleføtter: Fire ganger i Talants regjeringstid har laget fra det sørøstlige hjørnet av Polen kvalifiserte seg for Final4, sluttspillet i Champions League, tre av gangene har de nådd finalen, men bare én gang har laget nådd helt til topps; i 2015/16-sesongen, etter ettmålsseier i finalen mot ungarske Veszprem. 

Til Trondheim Spektrum kommer det polske mesterlaget som tapende finalist siste sesong – etter en høydramatisk finale mot Christian O’Sullivan og hans Magdeburg.

Om Kielce ikke har nådd helt til topps mer enn én gang i den aller gjeveste klubbturneringen, så har klubben gjort rent bord i polsk håndball: Åtte ligamesterskap og syv cuptriumfer. Og mannen bak denne suksesshistorien er altså Talant Dujshebaev

55-åringen er en håndball-legende både som spiller og trener. Spilleren Dujshebaev var playmaker i eliteserie i tre land; Russland, Tyskland og Spania. Listen av triumfer er lenger enn lang: Han har vunnet Champions League med både CSKA Moskva, Cantabria Santander og Ciudad Real. På CIS (Samvelde av uavhengige stater – Russland, Ukraina og Hviterussland) tok han OL-gull i Barcelona (1992) og var også turneringens toppscorer. To VM-titler har han, én hver som spiller på Russland og Spania. To ganger er han også blitt kåret som verdens beste spiller.
Som trener har Dujshebaev fire Champions League-triumfer – tre for spanske lag og én for Kielce. Spanske og polske seriemesterskap i fleng – totalt 12, og han har også vært landslagstrener for Ungarn og Polen.

Nå er 2023/24-sesongen i den polske toppserien kommet fem runder av gårde. Kielce står selvsagt med full pott. I fire av kampene har de scoret over 40 mål, og de fem kampene med en gjennomsnittlig seiersmargin på neste 14 mål.


Men i Champions League-åpningen ble det hjemme i Kielce et tremålstap for et kraftig forsterket Aalborg-lag. 31-34 et skikkelig surt resultat – til og med på hjemmebane. Szymon Sicko var kampens toppscorer med 11 mål. 
Kanskje kan tapet delvis forklares med at den tyske landslagsmålvakten Andreas Wolff er ute av spill med skade, og de to andre målvaktene stoppet bare syv skudd, redningsprosent 17 – mot Aalborg-keeper Niklas Landins 26%. Wolff har heller ikke vært i aksjon i de fem seriekampene som er spilt.

Og som Sigvaldi Gudjónsson ga uttrykk for i intervjuet jeg gjorde med ham på mandag: «At Kielce tapte åpningskampen mot Aalborg og til og med på hjemmebane, det er nok ingen fordel for oss.»

Andre runde i vår gruppe i Ch. League spilles slik:

KOLSTAD – Kielce (torsdag)
Aalborg – Pelister (onsdag)
PSG – Zagreb (torsdag)
THW Kiel – Pick Szeged (torsdag)

Kielces meritter i Ch.League Final4:
FINALIST:
2015/16 – vinner – 39-38 over Veszprem
2020/21 – tapte 35-37 mot Barca
2022/23 – tapte 29-30 mot Magdeburg

TAPENDE SEMIFINALIST:
2012/13 – 2014/15 og 2018-19

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Patrykptak og EHF